Trabzon'un demir yolu davası
DKİB'nin katkılarıyla, araştırmacı-yazar Mustafa Yazıcı tarafından kaleme alınan ''Trabzon'un Demiryolu ve Tren Davası'' adlı kitap, düzenlenen toplantıyla...
DKİB'nin katkılarıyla, araştırmacı-yazar Mustafa Yazıcı tarafından kaleme alınan ''Trabzon'un Demiryolu ve Tren Davası'' adlı kitap, düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, Samsun-Çarşamba demir yolu hattının Trabzon-Rize ve Sarp'a ulaşmasını sağlayacak çalışmaların Atatürk'ün emriyle başlatıldığını, ancak Atatürk'ün ölümünden sonraki on yıllık süreçte bundan vazgeçildiğini belirterek, ''Doğu Karadeniz'in demir yolu ağına bağlanması siyasilerin vaatlerinden öteye geçememiş ve bölgemiz için hayati önem taşıyan demir yolu, belli çıkar çevrelerince engellenmiştir. Doğu Karadeniz, limanlarında demir yolu bağlantısı olmayan tek bölge konumundadır'' dedi.
Hükümet programında yer alan Kars-Tiflis demir yolu projesinin süre, maliyet ve siyasi sorunlarının olduğunu savunan Gürdoğan, ''Sorunları olan bu projenin yapılabilirliği çok uzun vadeye sarkacaktır. Oysa ki ülkemizi Orta Asya'ya bağlayacak ve Doğu Karadeniz'in de demir yolu ağına kısmen bağlanmasını sağlayacak çok kısa mesafeli, 38 kilometre uzunlukta ve çok düşük maliyetli Batum-Sarp-Hopa demir yolu, bir yıldan dahi kısa sürede tamamlanacak bir proje olarak karşımızda durmaktadır'' diye konuştu.
Uzun yıllardır Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatına konuyu ilettiklerini ifade eden Gürdoğan, ''Aldığımız cevabi yazılarda Batum-Hopa demir yolu bağlantısının yapılabilirliği belirtilmiş, ancak ne yazık ki bugüne kadar hiçbir hükümet elini dahi kıpırdatmamıştır'' dedi.
''Trabzon'un Demiryolu ve Tren Davası'' adlı kitabın yazarı, araştırmacı-yazar Mustafa Yazıcı ise Atatürk'ün 1924'teki Osmanlıca nutkunda vasiyet etmesine karşın Trabzon'da demir yolu olmadığını belirterek, şunları söyledi: ''Bu durum Atatürk ve Atatürkçülüğe aykırıdır. Çünkü Trabzonlular hala 'tren biletim var' diyemedi. Trabzonluların Türkiye'ye bunca hizmetine rağmen Cumhuriyet iktidarları Trabzon'un demir yolu hakkını ödemedi. İşte bunların hepsini bu kitapta özetledik.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.