Trafiği raylı sistem rahatlatır

Trafiği raylı sistem rahatlatır

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, Türkiye'nin raylı sistemde yıllarca yan gelip yattığını, raylı...

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, Türkiye'nin raylı sistemde yıllarca yan gelip yattığını, raylı sistemin, yapımı en fazla zaman alan ve en zor sistem olduğuna işaret etti. Raylı sistemde İstanbul'un, 100 yıl geç kaldığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Tünel-Karaköy hattından (yapılışı 1904) sonra yan gelip yatmışız. Bir daha 1990'lı yılların başında tekrar raylı sistem aklımıza gelmiş. Şimdi de yapmaya çalışıyoruz ama çok geç kaldık. Bu en az 15 yıl daha gündemimizde olacak ve İstanbul'da trafiği rahatlatacak raylı sistem Marmaray'dır." dedi. Yıldırım, Marmaray ile her gün 1,5 milyon İstanbullunun denizin altından Avrupa'dan Asya'ya, Asya'dan Avrupa'ya taşınacağını dile getirdi.

Bakanlık olarak kendi kaynaklarını üretmeye başladıklarını, bu yönde gerçekleştirdikleri projeler olduğunu, geçen yıl demiryolları ve karayollarının, kendi arsalarından satarak kendi kaynak ihtiyacına katkı sağladığını anlatan Yıldırım, bunu yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Bakan Yıldırım, "6 yılda Türkiye Cumhuriyeti bütçesine bizim bakanlığımızla ilgili 60 milyar TL vermişiz. Buna mukabil bütçeden 30 milyar TL almışız, yol yapmışız, liman yapmışız, havaalanı yapmışız, demiryolu yapmışız. Demek ki 2 vermişiz 1 almışız." şeklinde konuştu. Toplantıda gazetecilerin soruları cevaplayan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin krize karşı, gerekli tedbirleri aldığını bilirterek bundan kimsenin endişe duymamasını istedi. Ekonomi yönetiminin çok ciddi çalışmalar yaptığını ifade eden Bakan Yıldırım, bundan sonraki tedbirlerin, biraz daha somut halde ve 2-3 hafta içerisinde işlerlik kazanacağını söyledi. Ulaşımın milli gelirde oluşturduğu katma değerin yıllara göre artış gösterdiğini belirten Yıldırım, bölünmüş yolların devreye alınmasından dolayı ekonomiye sağlanan katkının 1,5 milyar TL, tasarruf edilen zamanın da 33 bin 272 saat olduğunu anlattı. Yıldırım, "Bölünmüş yollar, Türkiye'nin emniyet kemeri oldu." dedi.

Üç yeni havaalanı ikisi hemen

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2009'da krize rağmen yatırımlara devam edeceklerini belirterek, "5 mevcut havaalanına ek yatırım ve 3 yeni havaalanı yapacağız. Bunlar İstanbul, Kütahya-Afyon-Uşak Zafer Havaalanı ve Çukurova Bölgesel Havaalanı olacak. Havayolu ulaşımını geliştirmek için 300 milyon TL harcayacağız" dedi.

Demiryollarına önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesintisiz yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım'a göre, eğer bu yatırım yapılmazsa Avrupa'yla ve doğudaki Kafkaslarla, Rusya ile rekabet edemez hale geliriz. Bu çok önemli bir şey. Demiryollarına yatırımın, yönetimler, iktidarlar değişse bile değişmeden kararlılıkla sürmesi lazım. Demiryollarında yerli üretim katkı payının yüzde 40'ı aştığına işaret eden Yıldırım, yapılan çalışmalarla Türkiye'nin, demiryolu sanayiinin kalbi olma yolunda önemli adımlar attığını söyledi. Bundan sonra demiryolu projelerinde de, kamu-özel sektör ortaklığına gideceklerini, bunun çalışmalarını tamamladıklarını bildiren Yıldırım, demiryollarını da havaalanları, limanları olduğu gibi yaptıracaklarını, bu konuda yasal düzenleme ihtiyacı olabileceğini ve çalışmaların yapıldığını kaydetti. Havacılıkta şu anda sıkıntı gözükmediğini, dünyada yüzde 13,5 daralma varken, Türkiye'de yüzde 6,5 gibi büyüme olduğuna dikkat çeken Bakan, yarım kalan havaalanlarından asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin 5 yılda iletişimde "Afrika seviyesinden Avrupa seviyesine geldiğini" anlattı.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.