Tren kazalarını 'trensim' azaltacak

Tren kazalarını 'trensim' azaltacak

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), tren sürücülerinin eğitimlerinin artırılması için geliştirdiği projeye katılan kursiyerlerin son üç yıl...

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), tren sürücülerinin eğitimlerinin artırılması için geliştirdiği projeye katılan kursiyerlerin son üç yıl içinde herhangi bir kazaya karışmadığı belirtildi. TRENSİM adı verilen projeyle, benzetim (simülasyon) üzerinde yapılan eğitimler sayesinde, sağlanan başarının, projenin gelecek dönemde de uygulanmasının önemine işaret ettiği vurgulandı. TÜBİTAK MAM yetkilileri, AR-GE nitelikli olan projeyle, TCDD'nin eğitim ihtiyaçlarını karşılamada dışa bağımlılığın azaltıldğını, yeni sistemlerin de geliştirilmesinin mümkün olduğunu kaydettiler.

TÜBİTAK MAM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) tarafından, 15 Ağustos 2007 tarihinde Sanal Ortam Tren Sürüş Eğitimleri için Milli Benzetim Sistemi (TRENSİM) projesi TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında başlatıldı. Projenin, sanal ortamda tren sürücülerinin temel tren sürüş eğitimlerinin, değişik iklim ve yol koşullarında tren kullanma tekniklerinin, arıza ve risk önleyici yeteneklerinin geliştirilmesi amacını taşıdığını belirtildi. Bunlara ek olarak, sürücünün eğitim performansının izlenmesini ve iyileştirilmesini sağlayacak olan E43000 lokomotifli tren simülatörünün de geliştirilmesi proje kapsamında yer alıyor. TÜBİTAK MAM'ın yetenekleriyle tamamen yerli kaynakla gerçekleştirilen projenin, bu alanda Türkiye'deki ilk hareketli platforma sahip proje olduğu belirtildi.

Lokomotif simülatörlerinin, eğitimdeki son gelişmeleri yakalamak, eğitimleri maliyet ve zaman bakımından etkin bir şekilde gerçekleştirmek ve tren sürücülerinin daha gerçekçi ortamlarda eğitim alabilmeleri anlamında önemli olduğu vurgulanırken, ilk eğitimlerin ardından, belirli aralıklarla sürücülerin lokomotif simülatörü üzerinde eğitim almalarının kazanılan sürüş yeteneklerinin devamı ve yeni unsurlara göre geliştirilmesi için de gerekli olduğunun altı çiziliyor. Avrupa'da tren sürücülerinin 3 yıl, Türkiye'de ise 5 yılda bir eğitimden geçtiği kaydedildi.  TCDD Eskişehir Eğitim Merkezi'nde yapılan inceleme sonucu, son 3 yıl içerisinde lokomotif simülatörüyle eğitim alan sürücülerin tren kazası yapmadıklarının belirlendiği vurgulandı.

 

30 simülatöre ihtiyaç var

 

Türkiye'deki tren sürücülerinin sayısı ve eğitim alınması gereken periyodlar düşünüldüğünde Türkiye genelinde 30 simülatöre ihtiyaç duyulduğunu belirten TÜBİTAK MAM yetkilileri, simülatör eğitimlerinin sadece yetenekleri geliştirmediğini, teorik uygulamaları açıklama ve izleme ile sınırlı kalmayarak teknik arızaları ve gerçekte büyük can ve mal kaybına yol açabilecek hataları objektif olarak sanal ortamlarda gösterme imkanı sağladığını belirttiler.

TRENSİM projesinin, uzaktan eğitimi de kapsaması nedeniyle benzerlerinden ayrıldığı, Türkiye'nin farklı bölgelerinden simülatör öncesi ve sonrası eğitim ortamlarının oluşturulacağı, bu sayede öğrencilerin simülatöre gelmeden önce kendi yaşadıkları ortamlarda internet üzerinden dersler alabilecekleri kaydedildi.

TRENSİM projesinin özellikleri ile verilen eğitimler şöyle: Emniyetli lokomotif kullanma yeteneği, tren kazalarının azaltılması, gerçek dünyada yapılması mümkün olmayan tatbikatların gerçekleştirilmesi, yerli teknoloji üretimi ile simülatör teknolojilerinde yurtdışına bağımlılığın azaltılması, iyileştirme ve güncelleştirmenin yerli imkanlarla yapılabilmesi.


Özüm ÖRS - DÜNYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.