Tren vagonları gemiyle geçecek
Köseköy-Gebze kesiminin inşasıyla hattın kapalı olması nedeniyle 2 yıl süreyle Tekirdağ ile İzmit Derince ve Bandırma arasında tren vagonlarının...
Köseköy-Gebze kesiminin inşasıyla hattın kapalı olması nedeniyle 2 yıl süreyle Tekirdağ ile İzmit Derince ve Bandırma arasında tren vagonlarının gemilerle taşınması projesi hayata geçirilecek.
"Trenlerin Avrupa’dan Asya’ya geçişi Tekirdağ’dan olacak"
Tekirdağ Liman Müdürü Mubin Salter Salt, yaptığı açıklamada, Köseköy-Gebze kesiminin inşasıyla hattın kapalı olması nedeniyle 2 yıl süreyle Tekirdağ ile İzmit Derince ve Bandırma arasında tren vagonlarının gemilerle taşınması projesinin hayata geçirileceğini kaydetti.
Avrupa’dan Ege bölgesine gidecek olan tren vagonlarının Tekirdağ’dan Bandırmaya, Anadolu’nun iç kısımlarına gidecek olan trenlerin de Derince’ye gemilerle taşınacağını ifade eden Salt, şunları söyledi: "Akport demir yolu yapıldı. Derincede de tren ferisi yapılıyor. Eskiden Avrupa’dan gelen trenler Sirkeci’den Haydarpaşa’ya geçerdi. Şimdi bu hat iptal edilecek ve böylece trenlerin Avrupa’dan Asya’ya geçişi Tekirdağ’dan olacak.
Avrupa’nın en güneyindeki uzak doğusu Trakya toprakları. Trenin çıkış noktası yani Asya’ya geçiş noktası Tekirdağ olacak. Bir tanesi Tekirdağ’dan Bandırma’ya, diğeri de Tekirdağ’dan Derince’ye.
Tren vagonu taşıyan gemiler, arabalı vapurların bir benzeri. Onlara biz "Tren Perisi" diyoruz. İçlerinde demir yollarındaki raylar gibi ray sistemi var. Karadaki trenler geminin içerisine parça parça bindiriliyor. Hatta bu gemilerin iki katlısı üç katlısı bile var. Dolayısıyla 25-30 vagondan oluşan katarı gemiye yükleyip bir defada götürebilme şansına sahip. Biz dört yıldır bunun özlemiyle yaşıyoruz. Bir an evvel Tekirdağ’dan Derince’yi ve Bandırma’yı bağlayalım diye. Fakat Bandırma’nın bağlanması biraz daha fazla zaman alacak."
"Asya Port Limanı gemilerin transit geçiş yeri"
Salt, Barbaros beldesinde yapımı devam eden Asya Port Limanı'nın son derece sağlam ve Türkiye’ye için çok kazançlı bir yer olacağını belirtti.
500 milyon dolara mal olan limanın çok büyük bir alanda kurulacağını ifade eden Salt, şöyle devam etti: "Liman, 500 milyon dolara mal olacak. Denize de 350 dönümlük bir arazi doldurulacak. Çok büyük bir liman. Yüzde 70 dış ülkelere hitap edecek olan liman, gemilerin transit geçiş yeri olacak ve küçük konteyner gemilerin getirdiği yükler Barbaros Asya Port’a inecek. Burada düzenlenecek. Daha büyük konteyner gemileri gelecek bu malları alıp pasifik okyanusunda, Atlas okyanusunda ve Hint okyanusunda belli limanlara götürecek. Oradan da daha küçük gemiler gelip bu malları alacak. Gidecekleri noktalara dağıtılacak. Bu limana boyu 400 metre olan konteyner gemileri yanaşacak. Türkiye’de böyle bir liman daha yok."
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.