'Türkiye büyük, sabrımız sınırlı'

'Türkiye büyük, sabrımız sınırlı'

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) kararını, "Türkiye denenmek isteniyorsa, bir şeyler dayatılmak isteniyorsa birileri bunun...

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) kararını, "Türkiye denenmek isteniyorsa, bir şeyler dayatılmak isteniyorsa birileri bunun bedelini ağır öder. Türkiye büyük bir devlet, dolayısıyla sabrımızın belli bir noktası var" diye değerlendirdi.

Türkiye'nin 220 milyar olan dış ticareti içerisinde Irak ile ticaretinin oranının yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Tüzmen, "Karşı tarafın bunu da değerlendirmesi gerekir" diyerek, "ticaretten vazgeçelebiliriz" mesajı verdi.

Türkiye-Libya 20. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı nedeniyle Libya'ya üç günlük ziyarette bulunacak olan Tüzmen, bu ülkeye hareketi öncesinde Dış Ticaret Müşteşarlığı'nda (DTM) basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, gazetecilerin sorularını cevaplandıran Tüzmen, SOMO'nun, petrol ürünleri taşıyan Türk firmalara gönderdiği yazıyı değerlendirdi.

Tüzmen, öncelikle bu konuda Başbakan'ın değerlendirmesinin basına yanlış aksettirildiğini belirterek, Başbakan'ın SOMO'dan değil, Irak yönetiminden böyle bir yazının ulaşmadığını ifade ettiğini söyledi.

DTM Müşteşar Yardımcılığı yaptığı 1997 yılından bu zamana kadar SOMO ile görüştüğüne işaret eden Tüzmen, "10 yıldır SOMO ile çalışıyoruz. Hiç bu kadar başı boş olduğu dönem görmedik" diye konuştu. Tüzmen, bu konuda Türkiye ile Irak arasında yapılmış anlaşmalar, atılmış imzalar olduğunu hatırlatarak, Irak merkezi yönetimini imzaların arkasında durmaya çağırdı. Bu konu ile ilglii Türkiye'nin bir muhatap bulamadığını vurgulayan Tüzmen, "Türkiye denenmek isteniyorsa, bir şeyler dayatılmak isteniyorsa birileri bunun bedelini ağır öder" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Irak halkının hep zor zamanlarda yanında olduğunu, iki ülke arasında ticaretin bu zamana kadar zor şartlar altında yürütüldüğünü hatırlatan Tüzmen, Türkiye'nin dünyada eşi görülmemiş bir şekilde tekerlekli boru hattı olan kamyonlarla ticaret yapıldığına işaret ederek, şunları söyledi: "Ancak son dönemde yapılanlar; yani anlaşmalardaki imzaların arkasında durulmaması atılan imzalara sadık kalınmaması, bizim bir takım politikaları tekrar gözden geçirmemize neden oluyor. Irak yönetimi attığı imzalara sadık kalırsa hiçbir sorun olmaz."

"KİMSE TÜRKİYE'Yİ TEST ETMEYE KALKMASIN"

Tüzmen, ortada bir politika değişliği olduğunu, bu konuda Irak yönetimine, görüşlerinin ne olduğunu öğrenmek için ağır bir mektup yazdığını ve cevabın gelmesini beklediğini söyledi. Kimsenin Türkiye'yi test etmeye kalkmaması uyarısını yineleyen Tüzmen, "Biz mutlaka konuşacağımız şeyleri yaparız; konuştuğumuzu da yaptık" diye konuştu.

Irak'taki sıkıntıların farkında olduklarını bu konuda yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Tüzmen, "Ancak yinede bir devlet düzeninin olması gerekir. Sabah kim erken kalkarsa o karar verir şeklinde olmaz. Türkiye büyük bir devlet dolayısıyla sabrımızın belli bir noktası var. Biz 220 milyar dış ticaret yapan bir ülkeyiz. Irak'la ticaret bizim için önemli. Şuanda 2,7 milyar dolar dış ticaretimiz var. Türkiye'nin 220 milyar olan dış ticareti içerisinde Irak ile ticaretinin oranı yüzde 1'dir. Karşı tarafın bunu da değerlendirmesi gerekir" dedi. Bir gazetecinin "Bu vazgeçilebilir anlamına mı geliyor?" sorusuna Tüzmen, "Değerlendirmelerinde bunu dikkate almalarında yarar var" diye cevap verdi.

Tüzmen, Habur Kapısı'na ikame olarak iki kapı açma çalışması olduğunu belirterek, bunun gizli bir konu olmadığını, Irak yönetimi ile yapılan anlaşmalarda bunun açık yer aldığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.