Türkiye doğalgaz üretecek
Petrol Kanunu Tasarısı üzerinde Meclis'te konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler Karadeniz'de bulunan doğalgazın kullanıma başlanacağı...
Petrol Kanunu Tasarısı üzerinde Meclis'te konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler Karadeniz'de bulunan doğalgazın kullanıma başlanacağı tarihi açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Karadenizde doğalgaza ulaştık. İnşallah bu kış oradan doğalgazımızı alacağız'' dedi. TBMM Genel Kurulunda, petrol kaynaklarının hızlı, sürekli ve etkili bir şekilde aranması, geliştirilmesi ve üretilmesini sağlamaya yönelik düzenlemeler içeren kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. AK Parti Grubu adına söz alan Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, tarihte pek çok savaşın petrol nedeniyle çıktığını vurguladı.
Enerjiyle ilgili bütün yasaların Hükümet tarafından ele alındığını belirten Aksoy, ''Cumhuriyet tarihinde, Hükümetin enerji politikalarını bütüncül olarak ortaya koyması, takdire şayandır'' dedi. Aksoy, 2006 yılında 22 petrol kuyusu açıldığını ve 324 arama ruhsatı verildiğini kaydederek, ''Ülkemizde daha fazla üretim yapmak istiyorsak bu yasayı çıkarmamız gerekir'' dedi. 2006 yılında 23.8 milyon ton ham petrol ithal edildiğini bildiren Aksoy, 2020 yılına kadar petrol ithalatına 250 milyar, doğalgaz ithalatı için ise 100 milyar dolar ödenmesinin beklendiğini söyledi.
UÇAK KAZASI
CHP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Irak'ta düşen kargo uçağının 5 trafik kuralına uyması halinde yolcu uçağına çevrildiğini, ancak bu kurallara uymadığını söyledi. Söz konusu AN26 tipi uçakların piste inişinde 2 kez camlarının kırıldığının Valilik tarafından tespit edildiğini belirten Seyhan, ''Valilik, Sivil Havacılık Kurumuna başvurmasına rağmen herhangi bir tedbir alınmamış. Bunların araştırılmasını istiyoruz. Ömrünü tamamlamış uçakların faaliyetlerinin durdurulmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
''ÖZELLEŞTİRME, TÜRKİYE'YE FAYDA SAĞLAMAZ''
Yabancı ülkelerde enerji ve petrol kurumlarının halka arz edildiğine dikkati çeken Seyhan, ''Özelleştirme, Türkiye'ye fayda sağlamaz. Milli menfaatlerin korunmasına ilişkin maddeler yeni kanunda yok. Türkiye'de mülk edinme, arama ve üretim yapabilme izni Bakanlar Kurulunun görevinden çıkarılıp, Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne bırakılıyor. Bu yasayla ne tekelleşmenin önüne geçebilir ne de stratejik plan yapabilirsiniz'' diye konuştu. Arama teşviki adı altında KDV indiriminin yanı sıra işletme safhasında alınacak payın yüzde 12'den yüzde 2'ye indirildiğini bildiren Seyhan, ''Bütün yabancı şirketler bu yasanın çıkması için can atıyor. Yasa çıkınca bayram edecekler'' dedi. Anavatan Partisi grubu adına söz alan Kars Milletvekili Selami Yiğit, Hükümetin, enerji konusunda ulusal stratejisi olmadığını savundu. Yiğit, elektrik dağıtım ihalelerin ertelenmesini de eleştirdi.
''HİÇ YAPILMAYAN ŞEYLER YAPIYORUZ''
Hükümet adına söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik, doğalgaz, kömür ve su konusunda iyi durumda olunduğunu söyledi. ''Hiç yapılmayan şeyler yapılıyoruz'' diyen Güler, ''Karadeniz'de petrol aranıyor. Bu, olacak şey değildi daha önce... Ve orada dalga iki direği devirdi diye, 'platform devrildi, facia oldu, battı, gitti' filan gibi bir sürü şeyler söylendi. Çok şükür doğalgaza ulaştık orada. İnşallah bu kış oradan doğalgazımızı alacağız. Biz sonuçların adamıyız. Biz yaptıktan sonra konuşuyoruz. Çok şükür Allah da bizi mahcup etmiyor'' diye konuştu.
Gelecek nesilleri, enerji konusunda dışa bağımlılıktan kurtarmak için çalışmalar ve yatırımlar yaptıklarını anlatan Güler, ''İnşallah hem Karadenizde hem Güneydoğuda hem de birkaç yer daha var, buralarda hem petrol hem doğalgaz ümidimiz var. Matkabın ucu değmedikten sonra, 'var' veya 'yok' demiyoruz. Ama ümitliyiz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu Petrol Kanunu, bunu biraz daha kolaylaştıracak'' diye konuştu. Yurt dışında da yatırım yaptıklarını anlatan Güler, iktidara geldikleri dönemde 50 bin varil petrol çıkarıldığını, bugün bu rakamın 70 bin varile ulaştığını söyledi.
ENERJİ POLİTİKASI
Güler, enerji stratejileri olmadığı yolundaki eleştirilere yanıt vererek, hem partilerinin hem Hükümetin hem de devletin bir enerji politikası olduğunu kaydetti. Bu politikayı, enerji diplomasisi uygulayarak çok daha etkin hale getirdiklerini belirten Güler, ''Artık Türkiye olmadan enerji konuşulmuyor'' dedi. Türkiye'de petrol ve doğalgaz olduğuna inandıklarını, belirtilerin bunu gösterdiğini; bunun çıkarılması için yatırımcının gelmesine ihtiyaç olduğunu ifade eden Güler, kanun tasarısıyla getirilen düzenlemenin amacının, yerli ve yabancı yatırımcıyı getirmek olduğunu kaydetti.
İRAN DOĞALGAZI
Milletvekillerinin sorularını cevaplandıran Hilmi Güler, İran doğalgazının kesilmesinin siyasi olmadığını bildirdi. Gazın bayramdan bir ay önce kesildiğini kaydeden Güler, ''İran gazı, bayramdan önce kesilmesine rağmen aldığımız tedbirler sonucu sizlere hissettirmedik. Türkiye'nin yarısına doğalgaz gelmediği halde arkadaşlar öyle çalışıyor ki bunu hissettirmiyor. Kesinti bayramdan önce de vardı; bugün de hissedilmez değil ama hissettirmiyoruz'' diye konuştu.
''TÜRKİYE, YILDIZ ÜLKE OLACAK''
Türkiye'yi enerji koridoru haline getirdiklerini ifade eden Güler, ''Önceden enerji tüketen ülkeydik. Türkiye, enerji konusunda yıldız ülke olacak. Avrupa, Türkiyesiz enerji düşünemeyecek. Bunun farkındayız. AB ve Balkanların bize ihtiyacı çok arttı. Enerji konusunda AB'den daha ileri noktadayız. Ödevimizin yüzde 90'ını yaptık'' dedi.
Mısır'dan, Ürdün ve Suriye üzerinden gelecek doğalgaz hattının 2008'e kadar tamamlanacağını bildiren Güler, Suriye kısmındaki 350 kilometrelik mesafede kredi sorunu nedeniyle boru hattı yapımının geciktiğini bildirdi. Hilmi Güler, akarsulardan elektrik üretilmesi için türbin konulmaya başlandığını kaydetti. Temel yasa olarak görüşülen kanun tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra, 1. bölümüne geçildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.