Türkiye'de E-Ticaret Sayıları: Sektörün Geleceği
PwC Türkiye raporu yayımlandı. E-ticaret siteleri ve e-ticarete girmek isteyenler için rehber niteliğindeki rapor, sektörün geleceği hakkında önemli bilgiler içeriyor. Peki, rapora göre Türkiye’de e-ticaret ne durumda ve sektörün geleceği ne olacak?
Türkiye’de e-ticaretin mevcut durumunu ve gelecek tahminlerini gösteren PwC Türkiye raporu yayımlandı. E-ticaret siteleri ve e-ticarete girmek isteyenler için rehber niteliğindeki rapor, sektörün geleceği hakkında önemli bilgiler içeriyor. Peki, rapora göre Türkiye’de e-ticaret ne durumda ve sektörün geleceği ne olacak?
Türkiye'de E-Ticaretin Durumu ve Gelecek Tahminleri
PwC Türkiye ve Amazon ortaklığıyla hazırlanan e-ticaret raporu hem dünya hem de Türkiye e-ticaret istatistiklerini ele alıyor. Son yıllarda e-ticaretin genel ticarete oranı yükseldi ve raporda bununla ilgili detaylar da bulunuyor. Ayrıca Türkiye’de e-ticaret yapan KOBİ’lere ve e-ticaretin sektör bazlı etkisine de raporda yer verildi.
E-Ticaretin Genel Ticarete Oranı
Rapora göre Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa grubunda perakende satışlarda e-ticaret hacminin 2021 yılındaki oranı %16 olarak tespit edildi. Aynı şekilde Batı Avrupa grubunda da bu oran %16. Yapılan tahminler ise Doğu Avrupa’nın Batı Avrupa’yı geçeceği yönünde.
2025 yılında Doğu Avrupa’da e-ticaretin perakende satıştaki payı %23 olarak tahmin edilirken Batı Avrupa için bu tahmin %19 seviyesinde. Bu durumun oluşmasında, Türkiye’de her geçen yıl biraz daha büyüyen e-ticaret sektörünün de payı var.
Türkiye E-Ticaret Sektörünün Büyümesi
Türkiye’de e-ticaret sektörü, 2019 yılından bu yana ciddi bir yükseliş gösteriyor. Raporda yer alan verilere göre 2020’de %66,3 büyüyerek 226,2 milyar TL’ye, 2021’de de %68,7 büyüyerek 381,5 milyar TL’ye ulaştı. 2022’de ise ciddi bir sıçrayış yaşayan sektörün hacmi, %109,9’luk büyüme ile 800,7 milyar TL oldu.
Bu oranlar doğrultusunda 2019 - 2022 yılları arasındaki bileşik büyüme %80,6 olarak hesaplandı. Veriler ışığında yapılan tahminlere göre Türkiye’de e-ticaret hacminin, 2020 - 2025 yılları arası bileşik büyümesi %23,7 oranında olacak. Bu tahmin, Türkiye e-ticaret sektörünün 2,3 kat daha büyüyeceği anlamına geliyor.
E-Ticaret Hacminin Sektörlere Göre Dağılımı
Türkiye’de elektronik ticaret hacmi, küresel verilere kıyasla farklı bir şekilde sektörlere dağılıyor. 2021 verilerine göre Türkiye’de ilk sırada yer alan beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü, dünya sıralamasında ilk 5 arasında yer almıyor. E-ticaret hacminin sektörlere göre dağılımı ise şu şekilde:
- Beyaz eşya ve küçük ev aletleri: %12,1
- Giyim, ayakkabı ve aksesuar: %6,7
- Elektronik: %5,7
- Havayolları: %5,6
- Gıda ve süpermarket: %3,3
- Seyahat, taşımacılık ve depolama: %3,0
- Yemek: %2,4
- Konaklama: %1,4
E-ticaret hacmi içinde en yüksek paya sahip ilk 8 sektörün toplam payı %40 civarında. Bu durum, Türkiye’de e-ticaretin sektörel dağılımının küresel dağılıma göre daha homojen olduğunu gösteriyor. Ayrıca online alışverişlerde tercih edilen sektör ve ürün çeşitliliğinin çok olduğu da bu verilerden anlaşılabiliyor.
E-Ticaret İşletmeleri ve Sipariş Adetlerindeki Artış
PwC Türkiye e-ticaret raporunda yer alan ETBİS verilerine göre 2019 - 2022 yılları arasında e-ticarete giren işletme sayısı ciddi oranda arttı. Veriler, 2019’dan 2022’ye kadar olan sürede e-ticaret yapan işletme sayısının %701 oranında arttığını gösteriyor. 2022 yılında ise işletme sayısı, bir önceki yıla göre %13,3 oranında arttı ve büyüme devam etti.
Aynı dönemde işletme sayısıyla birlikte sipariş sayıları da artış gösterdi. 2019’dan 2022’ye kadar olan sürede sipariş adetleri, %252 oranında arttı. 2022 yılında sipariş adetlerindeki artış oranı ise 2021 yılına kıyasla %43 oldu.
Türkiye'de E-Ticaretin Geleceğine Yönelik Öneriler
Yukarıda veriler, Türkiye’de e-ticaret sektörünün geleceği ile ilgili birtakım fikirler veriyor. E-ticaret yapıyor veya e-ticarete girmeyi düşünüyorsanız geleceğe yönelik öneriler için de bu verilerden faydalanabilirsiniz. Türkiye’deki KOBİ’lerin %25,3’ünün e-ticaret yaptığını, %18,7’sinin ise gelecekte e-ticarete girmeyi düşündüğünü göz önünde bulundurarak dijital dönüşüme girmeye hazır olmalısınız. Bununla birlikte dijital pazarlama ve e-ticaret ödeme sistemleri konusundaki veriler ışığında da öneriler verebiliriz.
Rapora göre Türkiye’deki e-ticaret firmaları dijital pazarlama aracı olarak web sitesi (%78), sosyal medya paylaşımları (%46), mobil uygulamalar (%45) ve ücretli sosyal medya reklamlarını (%14) kullanıyor. Dolayısıyla siz de pazarlama stratejinizi bu verilere göre yapabilir, özellikle sosyal medyadaki görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.
Türkiye’deki e-ticaret harcamalarının büyük çoğunluğu kredi kartı ve banka kartı ile yapılıyor. Kredi kartı kullandığını söyleyenlerin oranı %72, banka kartı kullandığını söyleyenlerin oranı ise %66. Ayrıca %45 oranında otomatik ödemeyi, %22 oranında ise çevrim içi ödeme hizmetlerini tercih ettiğini söyleyen tüketici kitlesi var. Bu nedenle siz de online satışlarınızı, bu araçlar üzerinden ödeme alabilecek şekilde yapmalısınız. Ayrıca kartlı işlemlerde yoğunluk olacağı için güçlü altyapıya sahip bir sanal POS firması seçmelisiniz.
E-ticaret siteniz üzerinden daha fazla alternatif ödeme seçeneği sunabilmek için Ödero’yu tercih edebilirsiniz. Koç Holding çatısı altında, Token Finansal Teknolojiler güvencesiyle hizmet veren Ödero ile sanal POS, link ile ödeme, alışveriş kredisi gibi birçok farklı ödeme seçeneğini müşterilerinize sunabilirsiniz. Ayrıca güçlü ve güvenli altyapıya sahip olan Ödero Sanal POS sayesinde kredi ve banka kartlarından kesintisiz şekilde ödeme alabilirsiniz.
Kaynak: https://satis.amazon.com.tr/satici-blogu/eticaret-gorunumu-raporu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.