Türkiye'nin yat turizmi sevdası büyüyor

Ülkemiz kıyılarında 2002 sonu itibariyle 25 adet marina varken, 2009 Yılı sonu itibariyle bu rakam 36 adete ulaştı. 7 yılda % 44’lük bir artış sağlandı. 2010-2023 yılları arasında Türkiye genelinde 40 yeni marina inşası öngörülüyor. Doğru yerde, doğru proje ile yapılan yat limanları yatırımcısı için ‘risksiz bir yatırım’ olarak değerlendiriliyor.

Yat turizminin gelişmesine katkı sağlayan yat limanları aynı zamanda bulundukları bölgedeki ekonominin canlanmasını da sağlıyor. Yetkililer, coğrafi konumu uygun ve nüfusu belli bir sayının üstündeki tüm sahil kentlerinde kent içi yat limanlarının yapılması konusunda ortak görüş bildiriyorlar.

100 milyar doları bulan dünya yat pazarından en fazla pay alan ülkelerin başında Amerika,  İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan geliyor. Dünya genelinde 19.000 adet marina/yat limanı bulunurken, Avrupa genelinde 5000 adet marina/yat limanı mevcut. İtalya’nın 6500 km. uzunluğundaki kıyılarında 380, İspanya’nın 4964 km uzunluğundaki kıyılarında 96, Hırvatistan’ın 5835 km uzunluğundaki kıyılarında 50 adet marina varken, 8333 kilometrelik kıyılara sahip Türkiye’de yalnızca 36 marina bulunuyor.

Türkiye, sahip olduğu doğal ve tarihi zenginlikler, coğrafi yapısı ve iklimi ile yat turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip bulunuyor. Yatçılık ve yat limanı işletmeciliği, tüm dünyada hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. Son yıllarda özel sektör girişimleri ile ülkemizde de yat limanı yatırımları canlanmaya başladı. Kıyı alanlarının korunması, çevre kalitesinin yükseltilmesi ve doğru yatırımlar ile yat limanı işletmeciliği, ülkemiz denizciliği için de anahtar bir sektör haline gelmeye başladı.

Turizm Bakanlığı tarafından 28 Nisan 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Deniz Turizmi Yönetmeliği, Türkiye’de artık yat turizmine önem verildiğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Yönetmeliğe göre, günübirlik ve haftalık çalışan yolcu motoru ve ticari yatlar sahip oldukları yatak sayısı ve kalitesine göre sınıflandırılacak.

Ayrıca, Türkiye'de 2010 yılında Çeşme, Sığacık, Turgutreis ve Didim marinaları hizmete girdi. Datça Yat Limanı'nın ise Maliye Bakanlığı'ndan yer teslimi aşamasına geldiği kaydedildi. Muğla ve Dalaman yat limanları ihale edilirken, Karaburun, Yeni Foça, Fethiye Çavuşlu, Şifne ve Ürkmez yat limanları için de imar plan çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. Marinalarda 1 yıllık ortalama kiralar 2 bin 500 eurodan başlayıp, 6 bin euroya kadar çıkabiliyor.

Türkiye’de,  önümüzdeki yıllarda marina sayısının artacağına ve bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyorum.

Sevgilerimle.

Bu yazı toplam 4629 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.