Türkiye'ye 12.5 milyon Euro

Türkiye'ye 12.5 milyon Euro

Man Ticari Araçlar Yönetim Kurulu Başkanı Ökonom Anton Weinmann, "Türkiye'deki  seçimler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın bizim için bir şey değişmeyecek....

Man Ticari Araçlar Yönetim Kurulu Başkanı Ökonom Anton Weinmann, "Türkiye'deki  seçimler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın bizim için bir şey değişmeyecek. Bu sene Man Türkiye için 12.5 milyon Euro'luk yatırım planlıyoruz" dedi.

Man Ticari Araçlar Yönetim Kurulu Başkanı Ökonom Anton Weinmann ve ekibi geçtiğimiz hafta Münih'te uluslararası bir basın toplantısı ile, 2006 yılı mali sonuçlarını açıklayarak 2007 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi.

Toplantıdaki sunuş konuşmasına "51 yaşındayım ve grubun en yaşlı üyesiyim. Gördüğünüz gibi çok genç bir ekibimiz var" sözleriyle başlayan Başkan Ökonom Anton Weinmann, 2006 yılının çok başarılı geçtiğini ifade etti.

2006 yılında 87 bin 160 adet olarak gerçekleşen otobüs ve kamyon satış adedini 2007 yılında 96 bin adet olarak hedeflediklerini belirten Weinmann, "2006 yılında elde edilen 8 milyar 685 milyon Euro'luk cironun da 2007 yılında 9.5 milyar Euro'ya çıkmasını hedefliyoruz. Man Ticari Araçlar olarak 2006 yılında 334 milyon Euro yatırım gerçekleştirdik. 2007 yılında ise bunun biraz daha üstünde bir yatırım planlıyoruz" açıklamasını yaptı.

 

Türkiye'ye daha çok yatırım

 

Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir pazar, ortak ve üretim pazarı olduğunu dile getiren Weinmann, tutarlı bir şekilde Ankara'da yatırım yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini söyledi. Türkiye'deki seçimler nasıl olursa olsun kendileri için hiçbir şey değişmeyeceğini ifade eden Weinmann, "2006 yılında Türkiye'de dövizde yaşanan türbülans dolayısıyla Man Türkiye kamyon pazarında yüzde 8.6'lardan yüzde 7.7'lere doğru bir düşüş yaşandı. Ancak Türkiye otobüs ve kamyon alanında önemli bir pazar. Ve bizim bu ülkede daha çok yatırım yapmamız lazım" dedi.  

Meksika'ya bile Ankara'da üretilen otobüslerin gittiğine dikkat çeken Weinmann, "Türkiye için en önemli hedefimiz kamyonda pazar payını artırmak. Bu konuda orta vadeli hedefimiz, pazar payını yüzde 10'lara çıkarmak. Otobüs fabrikamızın da Ankara veya Türkiye değil, dünya çapında üretim yapan bir merkez olmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

 

Toplantıya koltuk değnekleri ile katılan Weinmann; çarpanın kamyon, otobüs ya da Mercedes mi olduğu sorusuna gülerek, "Bana bir binek araç çarptı. Ama bu bir Alman arabası değildi. Japon'du!... Ayrıca çarpan da bir bayan şofördü..." yanıtını verdi.

 

Türkiye'nin üretim ve satış olmak üzere iki önemli fonksiyonu olduğunu kaydeden Weinmann, sözlerine şöyle devam etti: "MAN Türkiye için 2006 yılında 8 milyon Euro yatırım yaptık. 2007 yılında da 12.5 milyon Euro yatırım yapmayı planlıyoruz. 2007 yılında yapılacak yatırım tutarının önemli bir bölümü ürünlerin dayanıklılığını artırmak amacıyla Ankara'daki fabrikamıza yapılacak olan katalitik boya havuzu için (KTL yatırımı) kullanılacak. Bu fabrikamızda kalitenin yanı sıra insana da çok ciddi yatırım yapıyoruz. Bu çerçevede de kalite biriminin gelişimini artırmaya çalışıyoruz."

Türkiye'den Almanya'ya hem kamyon, hem otobüs üretimi için çok fazla yan sanayi parçası gittiğini de belirten Weinmann, Ankara'da yan sanayicilerin cirosunu da artırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Weinmann son üç yılda bu kapsamda sırasıyla 2004 de 14 milyon euro, 2005 de 15 milyon euro, 2006 da ise 19.5 milyon euro tutarında yan sanayi  parçası gittiğini  belirtti.

 

Hindistan ve Polonya'ya yatırım

 

En önemli hedeflerinden birinin de şehiriçi otobüslerde yüzde 20-25 enerji tasarrufu sağlayacak bir üretimi gerçekleştirmek olduğunu kaydeden Weinmann, Hindistan ve Polonya'daki yatırımları hakkında da şunları söyledi:

"Bu sene Hindistan'daki partnerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz 24 bin kapasiteli kamyon fabrikasında üretime başlayacağız. Bu çerçevede 2007 yılı için Hindistan'da 3 bin 700 adet üretim planlıyoruz.

Bildiğiniz gibi Polonya da çok büyük bir pazar. Ayrıca yine kamyon açısından çok büyük bir pazar olan Rusya'ya da çok yakın. Bu nedenle 2006 Nisan ayında Polonya'da 15 bin kapasiteli kamyon üretimi için fabrika yatırımını başlattık.

Burada üretimini gerçekleştirdiğimiz ve çok daha ekonomik olan TGS/TGX kamyonlarımızı da Eylül 2007'de piyasaya vermeye başlayacağız."

 

Scania ile görüşme sürüyor

 

Weinmann, "Uluslararası piyasada büyümemizi mutlaka güvence altına almalıyız" diyen Weinmann, en büyük hissedarı Wolkswagen olan İsveçli Scania'da ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini de belirterek, "Bu tamamen satış ve teknoloji işbirliği. Herkes kendi ürününü üretip satmaya devam edecek. Ortaklık görüşmeleri devam ediyor. Böyle bir birleşme olursa iki tarafın gücü bir araya getirilecek. Birliktelik ve birleşme yaklaşık 500 milyon Euro'luk bir sinerji demektir. Bu birleşme olacaktır. Ben gayet iyimserim" dedi.


İdil TARAKLI - DÜNYA/MÜNİH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.