Ulaştırma yatırımı kriz için fırsat
Bakan Yıldırım, İzmir'de düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Ulaştırma Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantıda Moldovya Dışişleri...
Bakan Yıldırım, İzmir'de düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Ulaştırma Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantıda Moldovya Dışişleri Bakanı, sekiz ülkenin bakan yardımcıları ve büyükelçileri de hazır bulundu. Yıldırım, İzmir Hilton Oteli'ndeki toplantıda, 1996 yılında başlatılan GDAÜ'nün bölge ülkeleri arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğini geliştirmede, ekonomik kalkınma ve insan hakları konusunda önemli görevler üstlendiğini ifade etti. Türkiye'nin dönem başkanlığında İzmir'de yapılan bu toplantıda sadece demiryollarının değil, diğer ulaşım türlerinin de somut işbirliği alanı olarak ele alındığını belirten Yıldırım, "Ulaştırma alanında çok taraflı ilişkilerin önemi daha da artmaktadır. Artık ülkelerin ortak sorun ve çıkarlarının tespitiyle ortak işbirliği politikalarının geliştirilmesi için bölgesel platform oluşturmaya geçmişten daha çok önem verilmektedir. Ulaşım yatırımları, birçok sektörün başarısına da önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Ulaştırma bakanları olarak öncelikli hedefimiz, halkın altyapı hizmetlerinden kaliteli ve kesintisiz yararlanmasını sağlayarak refahını temin etmektir. Eksik ve yetersiz ulaşım altyapılarının tamamlanması, mevcut olanların kalitesinin arttırılması gerekir. Sadece demiryolu değil karayolu, denizyolu ve havayolunda da somut işbirliği projelerini hayata geçirmeliyiz." diye konuştu.
Bakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı olarak bölgesel ağların entegrasyonuna hizmet edecek önemli altyapı hizmetleri yapalcaklarını belirterek, Marmaray'la Avrupa ve Asya'yı yerin 60 metre altında birleştirdiklerini kaydetti. Marmaray ile Çin'den Londra'ya İpek Yolu'nun birbirine bağlanmış olacağını vurguladı. Yedi yıllık AK Parti iktidarı döneminde 2 bin 500 kilometre demiryolu ve 11 bin 500 kilometre bölünmüş yol ağı için 20 milyar dolar yatırım yaptıklarını anlatan Yıldırım, "Şüphesiz bu çalışmalar batıyla doğunun, kuzeyle güneyin entegre olmasına ve küresel işbirliğinin gelişmesine de önemli katkılar sağlayacaktır." dedi.
'KONSORSİYUM BAŞARILI OLMAZSA, İZMİR LİMANI'NIN EKSİKLERİNİ BİZ GİDERECEĞİZ'
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, toplantıdan önce gazetecilerin İzmir Limanı'yla ilgili sorularını da cevapladı. Çelebi Holding'in ikinci ek süre istemesiyle ilgili soruya, şöyle cevap verdi: "İhaleden 29 ay sonra Danıştay görüşü olumlu yönde geldi ama Türkiye'de de çok şey değişti. Küresel ekonomik kriz, her şeyi değiştirdi. Küresel ticareti ve deniz taşımacılığını fevkalade olumsuz etkiledi. Bu şartlar altında ihaleyi birinci sırada tamamlayan konsorsiyum, kendilerine sözleşme gereği verilen iki 90 günün sonunda alamadı ve vazgeçtiklerini beyan etti. İkinci gruba da aynı şans tanındı. İlk 45 günden sonra ikinci 45 gün uzatma hakkını bugünden itibaren kullanıyorlar. Ondan sonra işlem tamamlanmış oluyor. İzmir Limanı, otonom yönetimden beklenen tarzda işlerini yapmaya devam ediyor. Konsorsiyum başarılı olursa sorun yok, olmazsa biz süratle limanın eksikliklerini gidereceğiz. Daha verimli çalışması için ne lazımsa Devlet Demiryolları yapacaktır. Şüphesiz bunları yaparken İzmir'in kanaat önderleri, sanayi ve ticaret odalarıyla diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini değerlendireceğiz."
Bakan Yıldırım, İzmir-İstanbul otoyoluyla ilgili olarak da, "Bu büyük bir proje. Kredi görüşmeleri için finansörlerle temas halindeler. Çalışmalar tamamlandıktan hemen sonra işe başlanacak. Herhangi bir bekleme sözkonusu değil." dedi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.