Unakıtan'dan sanayiciye müjde

Unakıtan'dan sanayiciye müjde

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin geleceği için sanayici ve ihracatçının rekabet gücünü artırıcı önlemler alacaklarını belirterek, "İstihdam...

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin geleceği için sanayici ve ihracatçının rekabet gücünü artırıcı önlemler alacaklarını belirterek, "İstihdam kaidelerini yumuşak hale getireceğiz, sanayicinin üzerindeki vergi yükünü azaltacağız, hedefimiz özel sektörün rekabet gücünü artırmaktır" dedi.
Unakıtan, ekonomik ve siyasi istikrar için tek parti iktidarının şart olduğunu da söyledi. Bursa'da kısa sürede bin 723 kayıt dışı firma tespit edildiğini ifade eden Unakıtan, Bursa'lı sanayici ve müteşebbislerden övgüyle bahsedip, kente Teknoloji Vadisi kurulmasını teklif etti.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni' katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin sıkıntısının ara mal ithalatından kaynaklandığını, ara malı ithal edilerek Çin ve Hindistan'ın işçisinin beslendiğini ifade ederek, "Böyle enayilik olmaz ki. Cari açık risk mi değil mi. Cari açığı azaltmamız lazım. Nasıl azaltacağız? Kendi üreticimize kendi sanayicimize sahip çıkacağız. Bunları arka arkaya yapacağız. Para versin altın bulsun. Allah size büyük kazançlar versin. Ülkenin önü açılsın. Mikro önlemleri alacağız. İstihdamı katılıktan daha yumaşak olacak. Vergi yükünü azaltacağız. Bundan sonraki hedeflerimiz, insanımız özel sektörünün rekabet gücünü arttırmaktır. Devlet tüccar, sanayici olamaz, Yapamazlar. İşin tabiatına aykırı. Kar edeni de zararını da satıyoruz. Beni en çok sevindiren kamu sektörü özel sektöre dönüşmüş. 111 milyar lira yatırım yapıldı. Bunun yüzde 80 inini özel sektör yaptı. Özel sektör yapınca, ihracata yönelik oluyor, istihdamı arttırıyor. Ekonominin temeli özel sektördür. Hükümetimizin politikası budur. Harcıyor baraja parayı, baraj bitmeden temeli çatlıyor. 30 senede bir baraj yapıyor. Enerjidede özel sektör girecek. Türkiyenin kalkınması o zaman sağlam istikrarlı olacak. Bütçeye sahip çıksın en önemli mesele o. Bütçe açık vermezse enflasyon düşüyor, büyüme sürekli oluyor. Ülkedeki güven ve istikrar sürekli oluyor. Size düşeni biliyorsunuz. Arife tarif gerekmez. Şampiyonların sayılarının artmasını temenni ediyorum" dedi.

"ZENGİNİN YÜRÜYÜŞÜ DE FARKLI OLUYOR"
Vergi rekortmeni işadamlarının gösterdiği hassasiyeti herkesin göstermesini isteyen Unakıtan şöyle konuştu: "Herkes kazancının vergisini ödese, Türkiye'nin hali bunun 2-3 katı 4 katı olur. Kimseye ihtiyacımız yok. Ne Dünya Bankası, ne IMF. Türk milleti olarak kendi ayağımızın üzerinde durmaya başlayalım, "AB bize ne zaman gelecek" diye soracağız. Kuvvetli ülkenin güçlü ekonomisi olur. Güçlü olmadan hiçbir yere varamayız. Bir adamın cebinde para olsun yürüyüşü fark ediyor. Parası olmayan garibin yürüyüşü yine başka. Bu vergileri ödedik, ülke yükseliyor. Vergileri ödemedik ne oldu. Daha fazlasını ödüyorsunuz, farkında değilsiniz. Bu sene 46 milyar YTL faiz ödüyoruz. İndirdik güya. Bu inmişi. 46 milyar. Bu 25 sene önce 4 milyar falandı. Şimdi bu 46 yerine 3 ödesek, hiç ödemesek o para ile ne yapılmaz. Hepiniz işadamısınız; ne yol, ne köprü, ne liman, ne baraj, ne hastane, ne okul. Pırıl pırıl. Haraç gibi bize borç verenlere bu parayı hepimiz ödüyoruz. Vergiyi vermemekle karlı mı çıktık? Hesap bu kadar açık, kendimizi düşünüyorsak, evlatlarımızı düşünüyorsak. Bizim en kıymetlilerimizi düşünüp onlara iyi bir Türkiye istiyorsak, gelin tövbe edip vazgeçelim. Arkadaşlarımızı da ikna edelim. Bunun kazığı bize çok büyük oluyor. Bunu yapmazsak, başka yerden kazık yiyoruz".

"TEK PARTİ İKTİDARI ŞART"
Devleti iyi yönetmek ve istikrar için tek parti iktidarının şart olduğunu kaydeden Unakıtan, "Tek parti iktidarıyla hem ekonomik, hem siyasi istikrar olacak. Siyasi istikrar için ilk şart tek parti gelecek. Koalisyon bize yaramıyor. Bütün çileleri çeken buradaki işadamlarımız kendi kazançlarını sağlamışlar. Alınteri ile kazandıklarını analarının ak sütü gibi devlete vermişler. Vergiyi ödemek lazım. Sen ödüyorsun, merdiven altı ödemiyor. Senin çocuğunun rızkını çalıyor. Gelir İdaresi Başkanlığında ayrı bir sistem kuracağım. Ben burada şu işi yapıyorum, merdiven altında şurası var. Bu bir ispiyon değildir. Bunun mücadelesini millet olarak verelim. Şuurlanalım. Milli Eğitim kitaplarına da koyuyoruz. "Çocuklara küçükken aşılayalım" diye. Maliye Bakanı koltuğu kalıcı değil. Bugün var, yarın yok. Kayıt dışından bakanın cebine giren yok. Bu Türkiye'nin meselesi. Bursa'da kısa sürede bin 723 merdiven altı şirketi tespit ettik. Şimdi onlar vergi dairesinin yolunu biliyorlar" diye konuştu.

"TÜRK ŞİRKETLERİN DEĞERİ ARTTI"
Özelleştirmenin öneminden ve Türk şirketlerin değer kazanmasının altını çizen Unakıtan, "Kendine güvenip dış ülkeden kredi alıyorsun. Eskiden 90 günlük akretidif açamıyorduk. Akbank'tan Garantiden açılım diyorduk yabancı, ülke riski müsait değildi. Akbankın yüzde 20 sini 3.1 milyar dolara aldı. Eskiden 3-5 sene önce o para ile 10 tane banka alınırdı. Şimdi Türkiyenin değeri arttı. Güven istikar gelince, makro ekonomi düzelince değeri arttı. 2000 yılında oturduğu ev, fabrika kaç paraydı. Şimdi kaç para. Bazılarında 1-2 kat bazılarında 10 kat arttı. Türkiye'nin değeri arttı. Yarın buralarda milyar dolarlık işler hep yapılacak. Ama penceresini geniş tutanlar yapacak bunu. Hesabınızı iyi yapın ama korkmayın" diye konuştu.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.