UND, yeni rotayı belirledi
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, batı ülkelerine yapılan taşımacılığı yüzde 90 oranında artırdıklarını belirterek,...
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, batı ülkelerine yapılan taşımacılığı yüzde 90 oranında artırdıklarını belirterek, "Artık doğu ülkelerinde taşıma yapmak istiyoruz" dedi.
UND'nin 33'üncü Genel Kurul Toplantısı açılışında konuşan Nuhoğlu, nakliyecilik sektörü hakkında bilgi vererek, 40 bin araçlık filo ile Türkiye toplam ihracatının yüzde 53'ünü, ithalatının ise yüzde 24'ünün taşımasını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Nuhoğlu, 2006 yılında 3,5 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan sektörün sefer sayılarında ciddi artışlar kaydedildiğini, Orta Doğu ülkelerine yapılan sefer sayısının yüzde 300 artış gösterdiğini belirtti.
Nuhoğlu, sadece Türkiye'nin ithalat ve ihracat işlemlerinin taşımasını yapmayı değil, doğu-batı arasındaki ticaretten, yani üçüncü ülke taşımacılığından daha fazla pay almayı hedeflediklerini kaydetti.
Son yıllarda Avrupa'da "lojistik köyü" kavramının öne çıktığını ve 30 yılda 100'den fazla lojistik köyü kurulduğunu hatırlatan Nuhoğlu, "Birinci sınıf rekabetçi olmanın tek şartı küresel oyuncu olmaktır" diye konuştu. Nuhoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve Başbakanlığa, 500 hektarlık alan üzerine, demir yollarıyla entegre, gümrük ve yükleme işlemlerinin aynı yerde yapıldığı bir lojistik merkezi oluşturma projesi sunduklarını da söyledi.
Öte yandan İran'a yönelik taşımalarda 1 Ocak 2007 tarihinden sonra bir sorun yaşamaya başladıklarını kaydeden Nuhoğlu, İran'ın yeni uygulaması nedeniyle yıllık 18 milyon dolar ek maliyet oluştuğunu ifade etti.
Nuhoğlu, "Batıya olan ihracat taşımalarını yüzde 90 artırdık ama asıl doğu ülkelerinden bu ülkelere taşıma yapmak istiyoruz" ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin kara taşımacısı olarak kalitesi, teknolojik altyapısı ve teknik gücüyle böyle bir rolü oynayabileceğinin altını çizdi.
Kota ve vize uygulamalarının, malların dolaşımını kısıtlayan birer eş etkili tedbir oluşturduğunu vurgulayan Nuhoğlu, bu konuda özellikle Bulgaristan'la yaşanan sorunlara değindi. Nuhoğlu, Bulgaristan'ın kendilerine kota uygulamak istediğini, ancak Avrupa'ya giden 170 bin seferin bu ülke üzerinden taşındığını anlatarak, konuyla ilgili olarak Ankara Antlaşmasının 25'inci maddesi uyarınca anlaşmazlığın Ortaklık Konseyinde çözüleceğini söyledi. Ortaklık Konseyi'nin de sorunu Avrupa Topluluğu Adalet Divanına götürebileceğini veya görüş (mukteza) isteyebileceğini hatırlatan Nuhoğlu, "Biz Adalet Divanı'nda hakkımızı arayacağız ama yolumuz çok uzun" dedi. Nuhoğlu, hükümetten bu konuda girişimde bulunulmasını istedi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.