UTİKAD, önce ‘1 masa, 1 kasa’cıları çözsün
Haksız rekabet çıkışlarıyla taşımacılıkta gündemi değiştiren UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin’e bir yanıt da, UND’nin önceki Genel Sekreteri...
Haksız rekabet çıkışlarıyla taşımacılıkta gündemi değiştiren UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin’e bir yanıt da, UND’nin önceki Genel Sekreteri Fevzi Çakmak’tan geldi. Çakmak, “Sayın Başkan taşımacılıktaki haksız rekabeti önlemek istiyorsa öncelikle sayıları binlerle tahmin edilen belgesiz firmaların bu haksız faaliyetlerini engellesin” diye konuştu.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin’in R2 yetki belge sahiplerine imtiyaz olarak da yorumlanan çıkışına, C2 belgeli uluslararası karayolu taşımacılarından itirazlar gelmeye devam ediyor. Bu isimlerden biri de bize özel açıklamalar da bulunan Fevzi Çakmak oldu.
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin’in Mersin’de C belgeleri ile ilgili dile getirdiği sözlerin başta uluslararası karayolu taşımacılarının çatı örgütü UND olmak üzere büyük bir kesimi ilgilendirdiğini ifade eden Çakmak, “Fakat UND Yönetim Kurulu’ndan hiç kimse cevap vermedi. Yalnızca Ali Çiçekli, bir basın duyurusu gönderdi ama onun altında da UND ile ilgili hiçbir ibare yoktu. Çiçekli, açıklamasını öğretim görevlisi diye imzalamıştı. Ben de UND’ye giderek yönetim kurulu adına bir cevap vermelerini talep ettim. Fakat hiçbir sonuç çıkmadı. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, UTİKAD Başkanı'na verilecek cevap konusunda nakliyeciyi bilgilendirmelidir.
UTİKAD’a ve onun yönetim kurulu başkanına saygı duyuyorum. Ama o da bize saygı duyacak. Ben de UND’nin önceki genel sekreteri olarak diyorum ki, 2001 yılında bize şu söylenmişti: UND, çatı örgüt o nedenle R belgesi almalarına gerek yok. Biz de bu nedenle almadık. Dönemin UND Başkanı, bunları halledeceğiz demişti. Çünkü ben 300 tonu yakalayabilmem için en az 12 öz mal araç almalıyım. İstihdam yaratıyorum, KDV ödüyorum. Bunu niçin yapıyorsun arkasında sadece bir teminat mektubu olan belge için. Ama bakıyorsunuz ülkemiz uluslararası taşımacılığını sırtlayan C2 Yetki Belgeli taşımacı gerçeği görmezden gelinerek tüm taşımacılık organizasyonu ve ticaretini R2 Yetki belgeli kendi üyelerinin tekeline bırakma niyetinde olan bir UTİKAD karşınıza çıkıyor. Bu sektör devlete 7 milyar Euro kazandırmıştır. O nedenle eleştirirken bu gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir.” ifadelerini kullandı.
“DEVLET KARAR VERİR, SEN KARIŞMA!”
Geçtiğimiz yıllarda Ankara’da yapılan bir TOBB toplantısından örnek veren Fevzi Çakmak, yaşadığı bir diyaloğu da şöyle aktardı: “O gün Turgut Erkeskin, yine aynı çıkışı yaptı. Devlet yetkilisi, ‘bırak onun kararını biz verelim, sen karışma’ demişti. Sayın Erkeskin’in bu şekilde bir beyanat vermesi yanlış. CMR Konvansiyonu’na göre olmazsa olmazlarımız var. Hava taşımacılığı, deniz taşımacılığı kara nakliyesinin dışındadır denebilir. Ama işi kara nakliyesi olan birine neyi yapıp yapmayacağını söyleme hakkı da Turgut Erkeskin’e düşmez. Ama, bunu da ben değil, UND’nin başkanı ya da yönetim kurulu üyelerinden biri söylemelidir. R belgesi olan da, kara nakliyesi kesiyor, var mı belgesi, yok. Ben gidip de konteyner taşıması yapayım demiyorum. Ama ben uluslararası kara nakliyesi yapıyorsam, benim arabam Avrupa’ya gidiyor, arkadaşımın yükü var alıyorum öne gidiyorum. Çünkü, biz arabayı bekletemeyiz.”
“1 MASA 1 KASAYI ÖNLEYELİM”
Fevzi Çakmak, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Sayın Başkan taşımacılıktaki haksız rekabeti önlemek istiyorsa öncelikle sayıları binlerle tahmin edilen belgesiz firmaların bu haksız faaliyetini engelleme ya da bu firmaları lojistikçi sıfatı taşıyacak gereklilikleri yerine getirmenin yollarını aramalıdır. Örneğin, bir masa bir kasadan ibaret olan bine yakın firma var ve bunlar fatura kesiyor. Turgut Bey’in bunlarla uğraşması lazım. Devletin bürokratının verdiği cevap çok doğrudur. Bunun kararını devlet verir, Turgut Bey değil.”
PLASTNAK'IN GELECEĞİ EMİN ELLERE EMANET
Emir Çakmak, Fevzi Çakmak ve Elçin Çakmak
Selçuk ONUR - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.