Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

“Velaro Novo”ya Şimdiden İyi Yolculuklar!

tn_siemens-velaro-novo-impression1.jpgİlgilenenlerin gayet iyi bildiği gibi, şu an için gezegenimizin en büyük ve prestijli demiryolu endüstrisi fuarı olarak kabul edilen InnoTrans’ın 2018 yılındaki açılışı geçtiğimiz 18 Eylül günü Almanya’nın Berlin kentinin “Messe Berlin” adlı dev fuar ve sergi merkezinde gerçekleşti. 1996 senesinden bu yana, her 2 yılda bir düzenli biçimde Berlin’de düzenlenen fuar bu sene de yine müthiş renkli ve hareketli geçeceğe benziyor. Öyle ki, fuar yöneticilerinin açılış töreninde açıkladıkları verilere göre [61 ülkeden 3062 katılımcı firma ve kuruluş] InnoTrans 2018, 2 yıl öncekinin rekorunu kırmış durumda. 21 Eylül akşamı sonlanacak fuarda, açık alanda sergilenen demiryolu araçlarına, gelenek olduğu üzere, hafta sonu yani 22-23 Eylül günleri dileyen demiryolu tutkunlarıyla yerli ve yabancı turistler bizzat binip yakından inceleme fırsatı bulabilecek.

tn_tr-tcdd-velaro-siemens_02.jpgSon 2 yılda %2.8’lik bir büyüme oranına ulaşan küresel demiryolu pazarının göz bebeklerinden InnoTrans-2018’de, bir tür “dünya galası” yapılacak seçilmiş 146 demiryolu aracı/teknik ürünü arasında merakla en fazla beklenenlerin başında, değişik endüstri dallarında köklü bir geçmişe ve haklı bir üne sahip Alman Siemens firmasının “Siemens Mobility” bölümünün “test treni” şeklinde sunacağı “Velaro Novo”su geliyor. “Velaro” adı, TCDD Taşımacılık sayesinde ülkemiz demiryolculuğunun ve tren yolcularının 2015’den beri yabancısı olmadığı bir sözcük. Türkiye raylarında halen TCDD Taşımacılık logosunu taşıyan 8 vagonluk toplam 7 adet “Velaro D” tipi Yüksek Hızlı Tren (YHT) dizisi Ankara-Pendik ve Ankara-Konya hatlarında örnek bir performans sergilemeyi sürdürüyor [Elbette 2009 senesinden beri başarıyla görev yapan İspanyol CAF firması yapımı 12 YHT dizisi (HT 65000) ile birlikte]. “Velaro” adının dünya demiryolu literatürüne ilk girişi ise, Siemens firmasının İspanyol ulusal demiryolu kuruluşu RENFE’ye 2005’te sipariş üzerine teslim edip, İspanya raylarında söz konusu YHT dizilerinin 2006 senesinde tarifeli seferlere başlayışına dek uzanıyor. O tarihten bu yana Siemens firması farklı serilerde 1000’i aşkın Velaro dizisi üretmiş olup, ilgili YHT’lerin büyük çoğunluğu Alman ulusal tren operatörü DB bünyesinde faaliyet göstermektedir. DB, RENFE ve TCDD Taşımacılık dışında, Çin ve Rusya devlet demiryolları idareleriyle İngiliz-Alman ortak YHT şirketi EUROSTAR’ın servislerinde de sorunsuz biçimde görev yapan “Velaro” serilerinin ortalama hızı 300 km/saat, maksimum hızı ise 320 km/saat iken, henüz test treni aşamasındaki en son seri “Velaro Novo”da Siemens firması saatte 360 km’lik bir maksimum hızı hedeflemiş durumdadır.

Geçtiğimiz nisan ayından itibaren DB ve Siemens ortak gözlemciliğinde Alman demiryolu şebekesinde deneme tarzı sıkı ray koşularına başlayan ve ilk defa geçen haziran ayında demiryolu dünyasına tanıtım bilgisi verilen “Velaro Novo”nun önceki üç seriye göre hem %15 oranında daha hafif hem de %30 oranında daha az enerji tüketeceği (300 km/saat süratiyle yol alırken), ayrıca yolcu taşıma kapasitesinin de %10 oranında artacağı belirtilmektedir. 7 ve 14 vagonluk iki ayrı model olarak tasarlanan “Velaro Novo” YHT dizilerinin DB hatları üzerinde tarifeli seferlerine 2023 yılında başlaması planlanmıştır.

Demiryolu sektörü uzmanlarına göre InnoTrans-2018’de, "Bağlantılı devingenliği biçimlendirme” ana sloganı çerçevesinde yine görkemli bir gövde gösterisi sergileyeceğine mutlak gözüyle bakılan “Siemens Mobility”nin “Velaro Novo”dan beklentisinin ne denli büyük olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil. Bu yepyeni YHT dizisi ile Alman şirketi pazardaki en dişli rakipleri konumunda olan Alstom, Bombardier, CAF, Hitachi ve Kawasaki firmalarının bir boji önüne geçmeyi hedefliyor.

Değerli “Velaro Novo” kardeşim! Mütevazi bir Türk raysever yol arkadaşın sıfatıyla dileğim, güzergâhlarının daha şimdiden açık ve güvenli, seferlerinin rayında ve demiryolu âlemindeki geleceğinin de uzun ömürlü olmasıdır! Seneler sonra bir gün, eğer fırsat doğarsa, bizim buralara da beklerim. Türk Demiryolu Dünyası’nda yolcu ve yük trafiği açısından önemi gün geçtikçe artan ve kendini sürekli yenileyen Halkalı gar sahası ve lojistik merkezinde güzelce bir yorgunluk atar, çok yakındaki Küçükçekmece Gölü ile az uzaktaki Marmara Denizi’nin dinçleştirici havasını derin derin solursun. Sen “TCDD Taşımacılık” ailesindeki Velaro-YHT kardeşlerin (HT 80100’ler) ve konvansiyonel tren arkadaşlarınla tanışıp söyleşirken, ben de personelinle köpüklü Türk kahvesi (ya da demli Rize çayı) ve fındıklı lokum eşliğinde sohbet ederim.

Verimli günler ve gelecek pazarki yazımda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 2520 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.