VW skandalında motorin-benzin savaşı iddiası
Şimdiye kadar yazılım sahtekarlığı şeklinde ilerleyen sürecin perde arkasına dikkat çeken uzmanlar, bunun bir benzin-motorin çekişmesi olduğuna da dikkat çekiyor.
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu; üzerinde durduğu benzin-dizel çekişmesi ihtimali nedeniyle bundan sonraki sürecin otomotiv sektörünün yatırım kararlarında yeni bir dönemin gelişeceğine işaret etti.
DİZEL ARAÇLARA GÖLGE
VW'in azot oksit emisyon hesaplamalarında hile yaptığının anlaşılmasının bir devrin sonu olabileceğini belirten Kumbaroğlu, bu kapsamda emisyon skandalının sadece VW değil bütün dizel araçlar üzerine gölge düşürdüğünü ve otomotiv piyasalarında küresel bir domino etkisi oluşturabileceğini söyledi. Kumbaroğlu, “Milyonlarca insanın sağlığı karbondan kaçarken azota tutuldu. Yeni dönemde emisyon kontrollerinde ve dizel araçların maliyetlerinde, teşviklerde ve üreticilerin yatırım kararlarında önemli değişiklikler olabilir. Benzinli, LPG'li ve doğalgazlı araç tercihinde artış olabilir” dedi.
TÜRKİYE DE DİKKAT ETMELİ
“Bu yüzyılın başında Türkiye'de trafiğe çıkan her 10 arabadan 1'i dizeldi. Bu yılın 8 ayında satılan araçların yüzde 61'i dizel oldu” diyen Kumbaroğlu, çevre politikalarında AB mevzuatını takip eden Türkiye'nin bu süreci yakından izlemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Benzinli araca rağbet artar
Kumbaroğlu, “Yakıt türü Türkiye'nin bu dönemde petrol ürünleri dengesi ni de etkiledi. Şimdi bu denge yeniden farklı bir boyuta taşınabilir. Eğer dizel teknolojisi bir çıkış yolu bulamazsa Türkiye'de benzinli araçlar eski parlak günlerine dönebilir” dedi.
YENİ ŞAFAK
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.