Yanlış hesap Brüksel’den döner

Yanlış hesap Brüksel’den döner

Brüksel merkezli Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği “antitröst” kurallarını ihlal eden 3 önemli Avrupalı demiryolu işletmesine [DB, ÖBB, SNCB] toplam 49 milyon “Euro”ya yakın tutarda para cezası verdi.

İş ve ticaret etiğine gösterdiği titizlik öteden beri gayet iyi bilinen Avrupa Komisyonu’ndan, geride bırakmaya hazırlandığımız nisan ayı içerisinde 3 köklü demiryolu işletmesine ciddi miktarda para cezası yağdı. Hangilerine mi? Alman Demiryolları şirketi (DB), Avusturya Federal Demiryolları (ÖBB) ve Belçika Ulusal Demiryolları şirketine (SNCB)! Gerekçe ise “Komisyon” tarafından yürütülen uzun soluklu bir soruşturma. Söz konusu soruşturmaya göre, üç demiryolu işletmesi de önemli Avrupa demiryolu koridorlarında işletilen sınır ötesi “blok tren”ler için Avrupa Birliği rekabet kuralları uyarınca yasak olan bir müşteri tahsis programına katılmışlardı.  Bu program sayesinde “DB”, “ÖBB” ve “SNCB,” müşterilerin rekabetçi teklif talepleri konusunda karşılıklı olarak sıkı bilgi alışverişinde bulunmuşlar ve süregelen marşandiz faaliyetlerini korumak için birbirlerine daha yüksek teklifler sağlamışlardı. İlgili “rekabete aykırı davranış”lar toplamı, 8 Aralık 2008'den 30 Nisan 2014'e kadar sürmüş ve başta “DB” olmak üzere her üç demiryolu şirketine de niceliği yüksek kârlar sağlamıştı. Hiç şüphesiz bu yüzden, Avrupa Komisyonu’nun toplam 48.594 milyon “Euro” tutarındaki para cezasının % 99.4’ünü (48.324 milyon “Euro”) “DB” ödeyecek. Sızan haberler, suistimal olayında adı geçen üç Avrupalı demiryolu işletmesi içerisinde en gözü açık ve oburunun “DB” olduğu ve Alman demiryolu taşımacılığı ile lojistik devinin aslında, 2002 ile 2007 yılları arasında benzer nitelikte başka bir kartel etkinliğine daha karıştığının “Komisyon” tarafından ortaya çıkarıldığı yönünde. Diğer yandan, “DB”, “ÖBB” ve “SNCB”ye verilen ağır para cezasının; soruşturma sırasında Avrupa Komisyonu’na gerekli tüm veri desteğini zamanında sağladıkları ve gösterdikleri iyi niyetten ötürü “hafifletilmiş miktar” olduğu öğrenildi.

trenler-001.jpg

Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu’na yakın çevrelerce ilgili karar, “Avrupa Birliği genelindeki önemli demiryolu koridorlarında yük taşımacılığı hizmetleri sunan kilit operatörler arasındaki her tür kartel, temelde adil rekabet amacına aykırıdır ve Avrupa demiryolu camiasında benzeri işbirlikçi davranış(lar) asla kabul edilemez!" şeklinde net bir mesaj olarak yorumlandı. Alınan son bilgiye göre, her üç demiryolu işletmesi de bir tür marşandiz karteli aktivitesine karıştıklarını kabul ederek, davayı ivedilikle çözme konusunda “Komisyon” ile hemfikir olduklarını belirttiler.                          

Haber Derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.