Yargıdan iki ayrı karar
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, köprü ve otoyol ücretlerine geçen yıl eylülde yaptığı zam konusunda Ankara'daki iki idare mahkemesinin farklı kararlar...
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, köprü ve otoyol ücretlerine geçen yıl eylülde yaptığı zam konusunda Ankara'daki iki idare mahkemesinin farklı kararlar vermesi sebebiyle belirsizlik yaşanıyor.
Tüm Tüketicileri Koruma Derneği'nin açtığı davada, Ankara 6. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti. CHP'nin Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada ise, 'yürütmenin durdurulması' kararı alındı. İdare hukuku uzmanları da, iki mahkemenin aynı konuda ayrı karar vermek yerine davaların birleştirilmesi gerektiği görüşünü savundu. Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması kararının uygulanması için bir aylık süre bulunduğuna işaret eden Karayolları yetkilileri, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin bu süre içinde yapılacak itirazı karara bağlamaması durumunda zammı geri alacaklarını belirtti. İstanbul Boğaz köprülerine yüzde 33, otoyol ücretlerine ise yüzde 20 oranında yapılan zamla ilgili, 'yürütmeyi durdurma ve iptal' istemiyle açılan 4 dava bulunuyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü, 10. İdare Mahkemesi'nin 'yürütmeyi durdurma' kararına, Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde bir hafta içinde itirazda bulunacak. Tüm Tüketicileri Koruma Derneği de 6. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma isteminin reddine ilişkin kararına itiraz edecek. Dernek Başkanı Mehmet Barak, kararın kendilerine tebliğ edildiğinde itiraz haklarını kullanacaklarını söyledi.
Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması kararının uygulanması için 1 aylık yasal süre bulunuyor. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, zammın yürütmesini durduran mahkeme kararını Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde temyiz ettiklerini açıkladı. Kararın bozulmaması durumunda zammı geri çekeceklerini bildiren Turhan, "Zam geri alınırsa bu ertesi gün yeni zam yapmamıza engel değil." ifadesini kullandı. Genel Müdür, iki farklı mahkeme kararının bir gün arayla kendilerine ulaşmasıyla ilgili olarak da şu bilgiyi verdi: "Tüketiciler Derneği'nin başvurusu 14 Aralık 2006 tarihinde reddedildi. Karar idaremize 29 Ocak 2007'de geldi. Buna karşın, CHP'li Mehmet Sevigen'in açtığı dava 23 Ocak 2007 tarihinde neticelendi; ama karar idaremize 30 Ocak 2007'de ulaştı. Kurumun aleyhine olan karar daha erken geldi." Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin vereceği kararın ardından idare mahkemelerinde, davanın 'iptal istemi' ile ilgili sürecine geçilecek. Konuya ilişkin Türkiye Otobüsçüler Federasyonu'nun, Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde, Tüketiciyi Koruma Derneği'nin de Ankara 12. İdare Mahkemesi'nde açtığı davalar hakkında tebliğ edilmiş karar bulunmuyor.
'Zam iç kaynak temini için'
Köprü ve otoyol zammında yürütmeyi durdurma kararı veren Ankara 10. İdare Mahkemesi, kararını ilginç gerekçelere dayandırdı. Ücret ayarlamasının 'iç kaynak teminine' yönelik olduğunu belirten mahkemeye göre Bayındırlık Bakanlığı zammı haklı kılacak somut belge gönderemedi. Kararda, 'ulaşım sektörünün gelir artırıcı bir kalem olarak görülmesinin hakkaniyet ilkesine aykırı olacağı' vurgulandı. Mahkemenin gerekçesi özetle şöyle: "Davalı idarelerce zam oranının belirlenmesinin gerekçesi olabilecek somut bir belgenin gönderilmediği, zammın herhangi bir ölçüye dayanmadığı, ortada kapsamlı bir araştırma ve inceleme bulunmadığı, ücret ayarlamasının iç kaynak teminine yönelik olduğu anlaşılmaktadır. Önemli kamusal faaliyetlerden olan ulaşım sektörünün öncelikli olarak devletin gelir artırıcı bir kalemi olarak görülmesi, gelişmiş ülkelerdeki geçiş ücretlerinin emsal alınarak saptanması, külfetlerin adil dağıtılması ilkelerine aykırıdır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.