Yazarımız Yıldıztekin Hopa MYO öğrencileri ile buluştu

Yazarımız Yıldıztekin Hopa MYO öğrencileri ile buluştu

Hopa MYO’nda HOPAPORT’un katkılarıyla düzenlenen tedarik zinciri ve lojistik sektörü konulu seminerin konuğu Lojistik Yönetim danışmanı Atilla Yıldıztekin...

Yazarımız Yıldıztekin Hopa MYO öğrencileri ile buluştuHopa MYO’nda HOPAPORT’un katkılarıyla düzenlenen tedarik zinciri ve lojistik sektörü konulu seminerin konuğu Lojistik Yönetim danışmanı Atilla Yıldıztekin idi.

HOPA-Lojistik Yönetim Danışmanı ve Dünya Gazetesi Yazarı Atilla Yıldıztekin Hopa MYO. Tarafından düzenlenen seminerde tedarik zinciri ve lojistik sektörünü anlattı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi içinde bulunan Hopa Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda gerçekleştirilen seminerin organizesini sağlayan Öğretim görevlisi Beril Kasımoğlu Atilla Hocayı Hopa’da ve okullarında konuk etmekten büyük gurur ve memnuniyet duyduklarını ifade ederek “Hoş geldiniz” dedi..

Konferansa Hopa MYO Mekatronik, Lojistik, Bankacılık ve sigortacılık bölüm öğrencileri ile Arhavi MYO Dış Ticaret bölümü öğrencilerinin de izlediği seminere HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ve kurumun önemli müdürleri, Hopa Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Sinan Altunsoy, KADER Başkanı Türkan Altunsoy, İl Genel meclisi üyesi Ömer Ustabaş, Serbest Mali Müşavir Osman Akyürek ve Gökhan Bıyıklı dinleyici olarak katıldılar.

Seminer öncesi okulun Lojistik Bölüm Öğrencisi Nazlıgül Delen okullarının tanıtımı ile ilgili bir konuşma yaptı. Delen 1988 yılında KTÜ bünyesinde açılan Hopa MYO’nun 2007 yılında AÇÜ bünyesine katılarak Mekatronik ve Lojistik programları açıldığını, 2011 yılı itibariyle Bankacılık ve sigortacılık programlarının devreye alındığını 2012 yılından itibaren de gündüz bölümüne ek olarak akşam öğretimine başladığını okullarında 14 öğretim görevlisi bulunduğunu lojistik bölümünde 101 öğrencinin öğrenim gördüğünü ifade ederek sunumu yapacak olan Lojistik Yönetim danışmanı Atilla Yıldıztekin’e mikrofonu verdi.

Atilla Yıldıztekin Hopa Limanının lojistik danışmanlığının yaptığı için ayda bir Hopa’ya geldiğini ama bu defaki gelişinin kendisi açısından anlamlı olduğunu, Hopa MYO’ unda böylesine önemli bir semineri vermekten mutlu olduğunu ifade ederek öğrencilere kendi hayatından kesitler aktardı.

Yazarımız Yıldıztekin Hopa MYO öğrencileri ile buluştu

Tedarik zinciri kavramının artık öneminin herkes tarafından anlaşılmaya başlandığını ifade ederek tedarik zincirinin hammaddenin ortaya çıkartılmasından başlayarak işlenilmesine, üretime seferber edilmesine, ürünün ortaya çıkartılması ve pazarlanmasına ve satışına kadar geçen süreyle bitmediğini ifade ederek “. Tedarik zinciri ürünün tüketilmesi ardından tüketilen ürünlerin tekrar geri dönüşümün sağlanarak tekrar üretime ve tüketime sürülünceye kadarki süreci kapsar. Tedarik zinciri yöneticiliği de şirketin pazarda gelişimini sağlar. Tedarik zincirindeki halkalardan birinin kopması halinde şirket bünyesinde sıkıntılılarda başlar demektir. İşte bizim gibi danışmanlarda bu zincirin halkaları arasında uyumun artarak devamının sağlanmasında rol oynarlar. Bu yönü ile olayı düşündüğünüzde tedarik zinciri yönetimi kendi başına apayrı ve uzmanlık alanı isteyen bir sektör olarak önümüzde durmaktadır. Belki bir aşamada sizlerde bu zincirin içine girerek aktif rol oynayacaksınız” dedi.

Atilla Yıldıztekin seminerin ikinci bölümünde Lojistik sektörüne değinerek Lojistiğinde bir halkalardan oluşan zincir olduğunu, bu zincirde sadece tüketicinin olmadığını ifade ederek “Lojistiğin tanımını yapacak olursak Üretim ve Tüketimi oluşturan iki farklı nokta arasında yapılan taşımacılık desek doğru olur. Lojistiğin önemli bir kolu depoculuktur. Üretim ve tüketimi dengelemek için depolama yapıyoruz. Lojistik planlar, uygular ve kontrol eder. Yani Lojistik Üretim ve Tüketim noktaları arasındaki sürecin planlanmasıdır. Lojistik birbirine değen en az 3 tedarik zinciri operasyonunun kontrol altında yerine getirilmesidir. Lojistik nakliye-depolama-gümrükleme-dağıtım sonrası bir değer yaratır Lojistik operasyonunda üretimin dışında kalan her şey lojistiktir. Günümüzde artık Lojistik yönetim firmaları çıktı. Lojistik çözüm ortakları süreci planlıyor.”diye konuştu.

Yıldıztekin seminerin son bölümünde  “2023 yılında bizleri nasıl bir ekonomi bekliyor buna lojistik  sektörü olarak nasıl hazırlanıyoruz” konusunda da katılımcılara düşüncelerini açıkladı. 2023 yılı, bu günden farklı bir yıl olacaktır. 3 kat artan dış ticaretimiz ve gayri safi milli hâsılamız, yapmakta olduğumuz işlerimizi başka bir şekilde yapmamıza bizi mecbur kılacaktır. Bir yandan artan iş kapasitesi, diğer yandan daha hızlı hizmet baskısı, daha acil müşteri talepleri çalışma şekillerinde, çalıştığımız depolarda farklı uygulamalar gerektirecektir. Eski iş yapma şekillerimiz unutacak ve daha büyük ölçekli, daha teknolojik, daha kontrollü depolarda çalışılacaktır. .2023 yılı hedefleri için TÜBİTAK, Ulaştırma Şurası, TCDD, DPT’nin kapsamlı çalışmalar yaptığını, ülkemizi 2023 yılında dünyanın 16’ncı büyük ekonomisinden 10’uncu büyük ekonomisine gelişimi sağlayacak bu süreçde aklımızdan geçmesi daha zor projelerin projelendirildiğini, demiryolu ağı, otoyolların artık ulaşımı sorun olmaktan çıkartacak tarzda geliştirileceği ve farklı bir Türkiye vizyonunun karşımıza çıkacağı hedeflenmektedir” dedi.

Atilla Yıldıztekin Hopa’nın en büyük şansının Hopa limanını kendi bünyesinde barındırıyor olması olduğunu ifade ederek “Ancak en büyük şanssızlığının limanının gelişimini sağlayacak demiryolu bağlantısının olmamasıdır.  Buna ek olarak limanı besleyecek üretim tesisleri kurulacak alanın olmaması da liman açısından bir dezavantajdır. Ancak bunlara rağmen gelecekte Hopa’da transit değerlenecektir. Paketleme, ambalajlamaövb. İşler Hopanın önünde durmaktadır. Hopa ihracat kapısıdır ve bu durum artarak gelişecektir. Meriç Bey 10 yıl önce Hopa Limanına gelseydi bugün durum çok daha farklı olabilirdi. Ben ve Sevgili genel müdürümüz Meriç beyin hedefi gelecekte Hopa limanının Samsundan sonra bölgenin 2’nci büyük limanı olma iddiasıdır.. Artvin Organize sanayi bölgesi olmayan ülkemizdeki ender iller arasındadır. Artvin ve Hopa bu durumu düşünmeli, alternatif çözüm yolları üretmelidir” diye konuştu.

Söyleşi sonrası Öğretim görevlisi Beril Kasımoğlu Yeditepe Üniversitesinden kendi hocası da olan Atilla Yıldıztekin’e verdiği birbirinden güzel mesajlar ve bilgiler için teşekkür ederek bir çiçek demeti verdi.

Atilla Yıldıztekin Hopa’yı sevdiğini, amacının Hopa Limanının gelişimini sağlamak olduğunu, bunun da Hopa’nın gelişimine denk düştüğünü ifade ederek kendisine gösterilen sıcak sevgi ve ilgiden dolayı seminere katılan konuklar, öğretim görevlileri ve öğrencilere teşekkür etti.

 LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.