Yazıcıdan çıkma yedek parça
Dünyada hızla yayılan 3 boyutlu yazıcılar sayesinde amatör tasarımcılar, küçük şirketler ve zor bulunan parçaların peşindekiler büyük yatırımlara...
Dünyada hızla yayılan 3 boyutlu yazıcılar sayesinde amatör tasarımcılar, küçük şirketler ve zor bulunan parçaların peşindekiler büyük yatırımlara gerek duymadan ihtiyacını karşılayabiliyor.
Klasik otomobiller için de artık 3 boyutlu yazıcıların ürettiği yedek parçalarla yıllarca yollarda kalma şansı doğdu. Tarcan Kiper ve Burak Pekcan adlı iki girişimci, 3 boyutlu dijital üretim yapan bir "diji-fabrika" kurarak önemli bir girişimde bulundu.
Otomotiv sektörünün duayen ismi Jan Nahum’un Hexagon şirketiyle ortak kurdukları ‘+90 Acil Parça Servisi’, akla gelebilecek her türlü parçanın üretilmesini sağlıyor. +90 Acil Parça Servisi’ni prototip ve düşük adetli üretim üzerine konumlandırdıklarını belirten Burak Pekcan, “Fotokopiciler nasıl bir kâğıttan binlerce adet kâğıdı kaliteli şekilde çoğaltabiliyorsa, bizler de 3 boyutlu yazıcılarla ‘1’den 1000’e birden bire’ sloganıyla acil parça üretebiliyoruz” açıklamalarında bulundu.
NY Taksi’de kullanıldı
Bu makinelerde plastik ve benzeri malzemeler kullanılıyor. Cihaz lazerle taranıp bilgisayara aktarılan ürünü katman katman şekillendiriyor. Otomotivin dinamik bir sektör olduğunu altını çizen Burak Pekcan, birçok otomobil markasının yeni model araçlarının prototip ve ön seri üretiminden, yedek parçalarına kadar sorumluluk yüklendiklerini özellikle vurguluyor.
Karsan’ın ‘New York Taksi’ projesinde de önemli bir rol üstlendiklerini anlatan Pekcan sözlerini şöyle noktalıyor: “+90 Acil Parça Servisi, Türkiye’nin ilk dijital fabrikası sayılabilir. Bir sandalye büyüklüğündeki parçaları bile tek seferde 3 boyutlu yazıcılarla üretebiliyoruz. Bazı klasik araçların yedek parçaları artık bulunamıyor. +90’da bu parçaları önce tarayıp, daha sonra bire bir aynısını 3 boyutlu yazıcılarla üretebiliyoruz.”
SABAH
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.