ZPMC’den dünya rekoru
Son 15 yıldır dünya vinç üretimi liderliğini kimseye kaptırmayan Çin orijinli ZPMC, bir rekora da imza atarak, yeryüzünde bir defada 12 bin ton kaldırabilen...
Son 15 yıldır dünya vinç üretimi liderliğini kimseye kaptırmayan Çin orijinli ZPMC, bir rekora da imza atarak, yeryüzünde bir defada 12 bin ton kaldırabilen ilk vinci üretti.
Yalnızca geçen yıl 5 milyar dolar ciro elde eden Shanghai Zhenhua Heavy Industries, (ZPMC) Türkiye’nin coğrafi avantajlarından yararlanmak istiyor. Dünya devi, Akdeniz ve civarındaki ülkelere MLS Holding bünyesinde yer alan partneri ZPMC Mediterranean ile ulaşma arzusunda. İşbirliği olanaklarını görüşmek üzere İstanbul’a gelen ZPMC Yönetim Kurulu Başkanı Lu Jianzhong ve beraberindeki heyet, MLS’nin Tuzla’daki merkezinde ‘Potansiyeli büyütmek için sonuna kadar destek’ sözü verdi. ZPMC’nin, geçtiğimiz 15 yılın market lideri olduğunun altını çizen Jianzhong, “Pazar payımız da yüzde 70-75’lere dayandı. Bugüne değin limanlarda kullanılan ve gemiden tahliye denilen 2.400’ü STS ve sahalarda kullanılan 4 bini aşkın RTG Crane olmak üzere 6 binden fazla vinci limanlara teslim ettik. Kapasite olarak da 200 STS ve 600 RTG üretebilme imkanına sahibiz. Geçtiğimiz yıl 5 milyar dolardan fazla ciro elde ettik. Bu miktarı önümüzdeki 3 yıl içinde 8 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
Kendi rekorlarını kırdılar
Gemiler için ürettikleri vinçlerin şu ana kadar ulaşabildiği kapasiteyi 8 bin ton olarak açıklayan ZMPC Başkanı, “Fakat imalatı süren bir vinçle bu kapasiteyi tek seferde 12 bin ton kaldırabilecek seviyeye yükseltmeyi başardık. Bu vinçler hem floating crane olarak kullanılacak; hem de, derin sulardaki kazı çalışmalarında kullanılan ekipmanları kaldıracak. 12 bin ton bir dünya rekorudur. Şu anda bu kapasiteyi kaldırabilecek bir vinç henüz üretilmedi. 2006’da 7.500 tonluk yapmıştık. O da büyük sayılırdı, daha sonra Samsung için 8 bin tonluk ürettik. Şimdi ise 12 bin tonu başardık, yapımı bitti, müşteriye teslime hazır. Boru hatları için de 3, 4, 5 bin tonluk vinçlerimiz var” açıklamasını yaptı.
Her yıl 1 milyon ton çelik işliyorlar
ZPMC’nin, liman vinci üreticisi olarak tanındığını, ancak bu ifadenin tam gerçeği yansıtmadığını söyleyen Lu Jianzhong, şöyle devam etti: “Çünkü, gerçekte tüm satışlarımızın yüzde 70’ini vinç oluşturuyor. Yeni pazarlara da giriyoruz. Bunun en önemli ayağı ise Off Shore mühendisliğidir. Açık denizlerden petrol çıkarılan birçok platformun altında ZPMC imzası vardır. 2009’da ABD’li Frank Goldman şirketiyle çalışmalara başladık. 300 ve 500 fit derinliğindeki kazı çalışmalarını şu an yapıyoruz. Kapasitemizi başka alanlara kaydırmak gibi bir stratejimiz de var. Örneğin, San Francisco köprüsünün çelik konstrüksiyonlarını fabrikamızda hazırladık ve sadece kendimize ait olan gemilerle bunları ABD’ye transfer ettik. Her yıl 1 milyon ton çelik işleme kapasitemiz bulunuyor. Çünkü, Çin’de 8 üretim merkezimiz mevcut. Bunların dışında ZPMC’nin en büyük hissedarı CCCC, Çin’in en büyük global şirketi. CCCC’nin elinde de inanılmaz bir kapasite var. Böylece limanların dışında, havaalanı ve tren istasyonları gibi büyük tesisleri çok rahatlıkla yapabiliyoruz. Şu anda Çin’deki en büyük 10 yatırımcıdan biri konumundayız.”
Türkiye konteynerde sıçrama yapabilir
Türkiye’de özellikle Üçüncü Boğaz Köprüsü, Çandarlı Limanı, Asyaport gibi projeleri takip ettiklerini ifade eden Lu Jianzhong, “Yüklenici ve alt yüklenicileri ile görüşmelerde bulunuyoruz. Bunların dışında Türkiye’deki konteyner hacminin çok fazla artacağını öngörüyoruz. Bu nedenle de özellikle Çandarlı Limanı ile igili projelerle çok ciddi bir şekilde ilgileniyoruz. Türkiye’nin konteyner elleçlemesinin 7 milyon TEU seviyelerinde seyretmesi normal değil. Bunun önümüzdeki yıllarda inanılmaz bir patlama ile çok yukarılara tırmanacağını zannediyorum. Tabloyu çok açıklıkla görebiliyorum. Çünkü, buna benzer durumları son 30 yıl içinde biz de Çin’de yaşadık. Konum itibariyle Türkiye çok büyük bir hub olacak, her şey çok uygun” açıklamasını dile getirdi.
Türkiye gelme sebeplerinin başında ZPMC Medirarranean’ı lojistik üs olarak kullanıp, diğer ülkelere ulaşabilmenin çalışmasını yapmak olduğunu söyleyen Lu Jianzhong, “Partnerimizle bu konuları konuşuyoruz. Hedefimiz, Türkiye’den bütün bölgenin yedek parça ve servis ihtiyaçlarını yanıtlamak. Birlikte çok yoğun çalışıyoruz, bunun nedeni de potansiyele hakim olup, onu doğru kullanmak. Çok yakın bir zaman içerisinde de bütün planlarımızı anons edeceğiz” diye konuştu.
Selçuk ONUR-LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.