Dr. Hakan Çınar

Dr. Hakan Çınar

2020 yılı blockchain yılı olur mu?

Kimine göre Blockchain, kimine göre blok zincir; ama günün sonunda ortada teknoloji ile yoğrulmuş, güvenliğin ana unsuru oluşturduğu, bir o kadar da şeffaf bir zincir var.

Üstün zekasına her sohbetimizde daha fazla hayran kaldığım, sevgili ağabeyim Faruk Eczacıbaşı’nın girişimleri ile kurulan Türkiye Blockchain Platformu, hayata geçmesi ile beraber, tüm iş dünyasına büyük bir ışık tuttu. Ve üzerine Ticaret Bakanlığımız ile imzalanan protokol, kamunun da konuya verdiği önemi ve geleceğin blok zincirde olduğu gerçeğini ortaya koymuş oldu. Blok zinciri konuya çok yakın olmayan kişilerin aklına ilk etapta eminim Bitcoini getiriyor. Blok zinciri teknolojisinin Bitcoin gibi kripto para birimlerini desteklediği doğru, ancak mevcut ve potansiyel kullanım alanı söz konusu para birimlerinin çok ötesinde.

En yalın hali ile blok zinciri; her sözleşmenin, işlemin, işin ve ödemenin tanımlanacak, doğrulanacak, depolanacak ve paylaşılacak şekilde dijital olarak kaydedildiği ve imzalandığı bir dünya olarak beynimizde canlandırabiliriz. Bu sistemde her bir değişiklik taraflar arasında konsensüsü zorunlu kıldığından blok zincirinin her bir adımı şeffaf ve bir o kadar da güvenli. Bu durum gerek riskleri gerekse aracı ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Blok zinciri, bir ağdaki işlemlerin kesintisiz şekilde kaydedilmesini sağlarken, sistem veri tabanına benzer, ancak geleneksel uçtan uca yerine merkezi olmayan bir hesap defteri kullanarak ağdaki her bir katılımcının kendilerine ait bir hesap defteri kopyasına sahip olmalarını ve tüm işlemleri görebilmelerini sağlar. Her bir blok, bir önceki blokla ilişkilendirilmiş ve şifrelenmiş bir referansla korunduğundan güvenilirliği son derece yüksek. Hacklemek ise neredeyse imkansız.

Tedarik zincirinde, dış ticaret ve gümrükleme alanlarında blok zincirin yaratacağı katma değer ve elde edilecek fayda bir hayli fazla. Süreli işler sebebiyle hızın, dijitalleşme ile birlikte yalınlığın ve hiç şüphesiz güvenliğin son derece önemli olduğu; içinde pek çok tarafın yer aldığı, günümüzde ticaret ve ülkeler arası ticaretin ne denli hızlandığı realitelerini göz önünde bulundurduğumuzda blok zincir adeta bu alanlara hizmet etmek üzere ortaya çıkmış gibi. Ancak perakendeden bankacılığa kadar birçok sektöre getirisi yüksek olacaktır.

Bulunduğum ve temsil ettiğim; dış ticaret ve gümrükleme alanındaki grubumuz da Blockchain Platformu’nun bir üyesi. Bugün ile beraber yarının teknolojisini de içerisinde bulunduran bu zincir, ticarette verimliliği arttırmaya, hataları azaltmaya büyük ölçüde yarayacak, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde mevcut tüm uygulamaların yerini alacaktır. Zira ülkeler ve devletlerin özellikle dış ticarette en çok ihtiyaç duyduğu çıkış ülkesindeki verilerin doğruluk teyidi gibi bir iş yükü ortadan kalkacak ve daha kaynağından veriler alıcı ülkeye ulaşacağı için, bilgilerin doğruluğunun yeniden teyidine gerek olmayacak, bu da vergi kayıplarının önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Aman ha daha çok var sanmayın, dünya üzerinde başarılı uygulamalara başlanıldı; erken farkındalık bazen pek çok kaybın da önüne geçer.

Bu yazı toplam 38460 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.