Selçuk Onur
Gaziantep’in farkında mısınız?
Geçtiğimiz günlerde UTA Lojistik Dergisi’nin organize ettiği Ekonomi ve Lojistik Zirvesi adlı çok yararlı bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğin konuşmacılarından biri de uluslararası lojistikçi kimliğiyle daha çok tanıdığımız ama iki yıla yakın süredir Gaziantep Ticaret Odası’nın başkanlığını da yapan Eyüp Bartık’tı. Sözlerinin genelinde Gaziantep’in hak ettiği değeri alamamasını rakamlarla ortaya koyan Bartık’ın konuşmasından iki önemli tespiti aktaracağım sizlere…
İLK GERÇEK LOJİSTİK ÜS GAZİANTEP’TE Mİ KURULACAK?
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası ince ince çalışarak Türkiye’de ilk kez gerçek bir lojistik üs kurmaya hazırlanıyor. Aylar öncesinden bu amaçla ilgili fizibilite gezileri düzenlendi. Ve sonunda Gaziantep için uygun olanın Bremen ile Zaragoza lojistik üsleri olduğuna karar verildi. GTO ve Büyükşehir Belediyesi projeyi hazırladı. Proje, Kalkınma Bakanlığı’na sunuldu. Yeri, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne 6 km uzaklıkta; Akçagöze ve Akçaburç ilçelerinin arasında. Bu bölgede 11 milyon metrekarelik bir hazine arazisi bulunuyor, işte o arazinin 2.5 milyon metrekaresi lojistik üs için tahsis edildi. Parası ödendi, altyapısı bitmek üzere.
Eyüp Bartık, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e olan saygısı nedeniyle projeyi tek başına sahiplenme görüntüsü vermemek için ayrıntıları açıklamadı. Daha sonraki günlerde bir basın toplantısıyla duyuracağını belirterek, ilk olarak beni bilgilendireceğinin de sözünü verdi. Ancak, edinebildiğim izlenime göre farklı bir proje olacağı kesin. Lojistik üs, bütün taşıma modlarına hitap eder şekilde dizayn edilecek. Bölgenin içine kadar ulaşan demiryolu, İskenderun Limanı’nı bölge ile birleştirecek. Otoban ile de hızlı bir karayolu hedefleniyor.
Gaziantep’te sanayi üretimi çok fazla; bölgenin lider ekonomisi. Kurulacak bir lojistik üs dağıtım ve depolamada merkez olabilir. Lojistik üsten özellikle petrol üreten ülkelere mal satılması oldukça kolay gözüküyor.
Bence, şimdiden yerinizi almalısınız.
1 SAAT UZAKLIKTAKİ ERBİL’E 1 GÜNDE ULAŞIYORLAR
Gaziantep, dünyada rekabet edilebilir 7. kent seçilmiş. Şehir, Türkiye ihracatının yüzde 9.7’sini gerçekleştiriyor. Türkiye’nin GSMH’si 1.828 dolar iken, Gaziantep’te bu rakam 3.274 dolar. Yalnızca Gaziantep, 61 ülkenin toplamından daha fazla ihracat yapıyor.
Bütün bu veriler, yine Eyüp Bartık’ın konuşmasından alınmıştır.
Rakamlar, Gaziantep’i Türkiye’nin gerçek anlamda stratejik şehirleri arasında gösteriyor. Ama, özellikle havacılık kuruluşları kente üvey evlat muamelesi yapmış.
THY ve diğer hava yolları merkezini İstanbul’a koymuş, Gaziantep’e uçak gelmiyor. Irak ile Gaziantep’in ticareti yüzde 30. Gaziantep, gerçekleştirdiği 7 milyar dolarlık ihracatın 2 milyar dolarını Irak’a yapıyor. Durum böyleyken, Gaziantep’ten Erbil’e uçmak için önce İstanbul’a geliyorsunuz. Geceyarısı Erbil’e gitmek zorundasınız, gece Erbil’de yatıp, ertesi gün işinizi görebilirsiniz. Halbuki, Gaziantep ile Erbil arası 1 saat.
Havacılık kuruluşlarına sesleniyorum: Destinasyonlarınızı belirlerken, büyük resme de bakmanız gerekmiyor mu? Türkiye, 3 ilden ibaret değil. Saygılarımla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.