Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Görev Yaptığı Son Liman Aliağa İdi

 

Yaklaşık 220 000 groston ağırlığında ve 400 metre uzunluğundaki karaya oturmuş bir mega konteyner gemisini [M/V Ever Given] yeniden yüzdürebilmek teoride basit görünebilir. Ancak gerçek hayatta böylesi bir kurtarma operasyonu için Süveyş Kanalı’nda 6 günün geçmesi ve bölgede âdeta bir römorkör donanmasının (farklı boyutlarda ve güçlerde toplam 18 tane) görev yapması gerekti. Söz konusu donanmanın amiral gemisi ise bir tür “süper römorkör” diye tanımlanabilecek Hollanda bandıralı “Alp Guard”dan başkası değildi tartışmasız. Önce onun 28 Mart Pazar günü yerel saatle 21:04’te Akdeniz’den, ondan önce de yerel saatle 17:14’te İtalyan bandıralı açık deniz römorkörü (ve yardım-destek gemisi) “Carlo Magno”nun Kızıldeniz’den olay bölgesine ulaşmasıyla oyunun akışı değişti denilebilir. Nasıl değişmesin ki? Sonuçta “Alp Guard” 285 ton, “Carlo Magno”da 153 tonluk çekme gücüne sahip, denizlerde gemi kurtarmanın “ateşten gömleği”ni defalarca giyip çıkarmış güçlü ve deneyimli römorkörlerdi.

kurtarma.jpgDenizden “Alp Guard” öncülüğünde onca römorkörle tarak gemisinin, karadan ekskavatörlerin yoğun çabası ve Doğa Ana’nın da dolunay eşlikli “yükselen gelgit” desteği nihayet semeresini vermekte gecikmedi. Ve Mısırlı yetkililer 29 Mart Pazartesi günü yerel saatle 15:00’te “M/V Ever Given”ın Süveyş Kanalı’nın Büyük Acı Göl bölgesindeki bir rıhtıma yanaşmak üzere yeniden kendi başına özgürce yüzmeye başladığı müjdesini medya aracılığıyla tüm dünya ile paylaştılar. Onların bu müjdesine zorlu kurtarma operasyonunda görev yapan römorkörlerin kaptanları da düdük çalarak eşlik ettiler. Küresel ticaretle ekonomiyi bir anda allak bullak eden hadiseye ilişkin olarak başlatılacak çok yönlü soruşturmada, tabii ki öncelikle “insan hatası” faktörünün hangi düzeyde rol oynadığı sorusuna somut yanıt aranacak. Dilerseniz biz bugünlük, ilgilenenlerinizle beraber söz konusu önemli gemi kurtarma operasyonunun başarıya ulaşmasında önemli katkısı olan “Alp Guard”a ait temel özelliklere aşağıdaki satırlar aracılığıyla göz gezdirelim!

alp-guard.jpgalp-guard2.jpg

Gemi adı: Alp Guard

Gemi tipi: Açık deniz römorkörü/Destek-Kurtarma gemisi

Durumu: Aktif

Bandırası: Hollanda

Bağlama limanı: Rotterdam [Hollanda]

Sahibi: ALP Maritime Services BV [Rotterdam - Hollanda]

İşleticisi: ALP Maritime Services BV [Rotterdam - Hollanda]

Gros tonilatosu: 3732

Boyu: 74 metre

Genişliği: 21 metre

Ana motor gücü: 24 000 BG

Ana motor tipi: Dizel

Çekme kuvveti: 285 ton

Acil durum jeneratörü: Mevcut

Maksimum hızı: Saatte yaklaşık 17 deniz mili

Normal seyir sürati: Saatte yaklaşık 12 deniz mili

Yapım yılı: 2009

Yapım yeri: Mützelfeldtwerft Nord GmbH [Cuxhaven - Almanya]

Maksimum personel kapasitesi: 35 kişi

Revir: Mevcut (2 yataklı)

Son ayrıldığı liman: Aliağa [Türkiye] / 1 Mart Pazartesi, yerel saatle 11:48

Son varış noktası: Süveyş Kanalı [Mısır] / 28 Mart Pazar, yerel saatle 21:04

Aktif halde son saptandığı bölge ve zaman: Süveyş Kanalı (Büyük Acı Göl) / 30 Mart Salı, yerel saatle 04:00

Hizmet geçmişindeki en kayda değer görevi: Kendisi tüm hizmet ömrü boyunca belki de en fazla, Süveyş Kanalı’nda karaya oturarak seyir trafiğini 6 gün süreyle tıkayıp felç eden “Ever Given” adlı dev konteyner gemisinin kurtarılması işlemi sırasındaki büyük destek göreviyle anımsanacak.

Verimli günler ve gelecek yazımda yine bu sütunda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 2441 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.