Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Kimi Kilit Noktalar Ve “Beni de Yaz Lütfen!” Dedi Carlo

* Hangi noktadan bakılırsa bakılsın, heyula gibi bir gemi şu M/V Ever Given. Düşlediği biçimde olmasa da, düşlediğinden kat be kat fazla ünlendi açıkçası. Nihayet Süveyş Kanalı’nda ve küresel ticarette yarattığı ürkütücü tıkanıklık giderildi de, başta kendisi olmak üzere hem işletici şirketi hem sahibi firma, hem de tüm ticari denizcilik camiası derin mi derin, rahat mı rahat bir soluk alabildi. Bununla birlikte, söz konusu “Kanal Krizi” ile global tedarik zincirinin hassasiyetiyle kırılganlığı bir defa daha gözler önüne serildi.

* “O”nun kadar iri kıyım olsun olmasın, beklemedeki ve sabırları hayli zorlanmış 400’den fazla farklı tipteki yük gemisi Akdeniz - Kızıldeniz arasındaki en kestirme su yolunu yeniden kullanmaya başladı. Fakat meydana gelen bir tür gemi yığılmasının boyutu da heyula gibi. Kanal yetkililerine göre seyir trafiği ancak önümüzdeki cuma (2 Nisan) gecesinden sonra bildik eski ritmini yakalayabilecek. “O”nun çıkardığı hadisenin çözüme bağlanmasının ardından Kanal’dan geçen ilk gemi olma unvanını Hong Kong bandıralı, 368 metre uzunluğundaki yaklaşık 145 000 grostonluk “YM (Yang Ming) Wish” konteyner gemisi yakaladı.

* “O”nun sayesinde ister liman ister açık deniz tipi olsun tüm römorkörlerin ve tarak gemilerinin değeri grostonlarca arttı. Değeri artanlardan biri de “pilotlar” yani “kılavuz kaptanlar.” Kanal geçişi sırasında, “O”nun köprüüstünde bir kılavuz kaptanın varlığına karşın nasıl olup da böyle bir kazaya karıştığı elbette resmi soruşturma sırasında son derece dikkatle ele alınması şart konulardan yalnızca bir tanesi. “O,” Kanal’ın kumlarına gömülmüş yatarken yükselen petrol fiyatları “O”nun özgürleştirilip yüzdürülmesini takiben düşüşe geçti. Kanal’da gemi trafiğinin sekteye uğramasının Süveyş Kanalı İdaresi’ne günlük maliyetinin en az 15 milyon dolar civarında olduğu realitesi en zeki ve seri düşünen akıllara bile durgunluk-şaşkınlık verdi.

* “O” şimdi Kanal’ın “Büyük Acı Göl”ünün rıhtımlarından birinde tatlı tatlı dinlenirken armatörlerle lojistikçiler dünya taşımacılık ağındaki aksaklıkların tamamıyla giderilmesinin haftalardan çok aylar alabileceğini kara kara düşünmekten kendilerini alamadılar.

* “O”nun vukuatı, Macellan’ın gözdesi “Ümit Burnu”nun tekrardan umudun parlak ışığını görmesini ve mucizelerin varlığına olan eski inancını tazelemesini sağladı. Güney Afrikalı efsanevi Burun, “O”na dalgalar dolusu teşekkür yollamayı da ihmal etmedi.

* “O”nun zahmetli kurtarılma sürecinde dolunaydan rüzgâra kadar “Doğa Ana”nın ezber bozucu güçleri de kilit rol oynadı. İlgili süreç hakikaten, modern denizcilik tarihinin en büyük ve en yoğun gemi kurtarma operasyonlarından biriydi ve “Doğa Ana”yı gururlandırıcı bir “barış ordusu”nun örnek çalışma temposuyla başarıya ulaştı. “Barış ordusu”nun denizdeki römorkörlerden karadaki ekskavatörlere kadar bütün unsurları zamana karşı bir yarış içinde olduklarının yüzde yüz bilincindeydiler.

* “O”nun işleticisi Tayvanlı bir şirket. Mürettebatı Hintli. Gönderinde Panama bayrağı dalgalanıyor. Karaya oturmaktan vazgeçip, yeniden yüzmesini hayata geçirebilmek için Hollandalı ve Mısırlı gemi kurtarma ekipleri 6 gün 6 gece boyunca aralıksız çalıştılar. Peki “O”nun yol açtığı çıkmazın muazzam maliyetini kim üstlenecek? Çok büyük bir ihtimalle “O”nu hem inşa eden hem de “O”nun esas sahibi olan dev Japon gemicilik firması.

Tam da, bu Çarşamba günkü LOJİPORT köşe yazımı sonlandırmaya niyetleniyordum ki, evimin salonuna ait hafif aralık durumdaki balkon kapısında yorulmadan uğuldayan yıldız-poyraz karışımı fırtınamsı rüzgârın sesine kulak verdim. Ve verince de, neyi duyar gibi oldum dersiniz? “Ever Given”ı kurtarma operasyonunun son evresinde ikincil majör rolü üstlenmiş İtalyan bandıralı “Carlo Magno” römorkörünün ta Süveyş limanından bana selam gönderip, “Beni de yaz lütfen!” diye fısıldayışını. Kendisini mi kıracağım? Tabii ki hayır! İşte o nedenle, ilgilenebilecek LOJİPORT okurlarıyla “Carlo”nun temel özelliklerini aşağıdaki satırlar aracılığıyla paylaşmaya karar verdim.

carlo-magno.jpgcarlo-magno2.jpg

Gemi adı: Carlo Magno

Gemi tipi: Açık deniz römorkörü/Destek-Kurtarma gemisi

Durumu: Aktif

Bandırası: İtalyan

Bağlama limanı: Katanya [Sicilya-İtalya]

Sahibi: AUGUSTEA SpA [Napoli/İtalya]             

İşleticisi: AUGUSTEA Ship Management Srl (Napoli/İtalya                                                                                   
Gros tonilatosu:
1733                                                                             

Boyu: 55 metre       

Genişliği: 16 metre                                                                                                                                             

Ana motor gücü: 10 700 BG                                                                                        

Ana motor tipi: Dizel                                                                                                                                    

Çekme kuvveti: 153 ton 

Acil durum jeneratörü: Mevcut                                                                                                            

Maksimum hızı: Saatte yaklaşık 15 deniz mili    
Normal seyir sürati: Saatte yaklaşık 12 deniz mili                                                                                        

Yapım yılı: 2006       
Yapım yeri:
Cantiere Rosetti Marino SpA [Ravenna - İtalya]

Maksimum personel kapasitesi: 24 kişi

Son ayrıldığı liman: Dubai [Birleşik Arap Emirlikleri] / 15 Mart Pazartesi, yerel saatle 08:44

Son varış noktası: Süveyş Kanalı [Mısır] / 28 Mart Pazar, yerel saatle 17:14

Aktif halde son saptandığı bölge ve zaman: Süveyş Körfezi (Süveyş Limanı) - Mısır / 31 Mart Çarşamba, yerel saatle 02:00

Hizmet geçmişindeki en kayda değer görevi: Kendisi bütün hizmet ömrü boyunca belki de en fazla, Süveyş Kanalı’nda karaya oturarak seyir trafiğini neredeyse bir hafta süreyle devre dışı bırakan “Ever Given” adlı devasa konteyner gemisinin kurtarılması işlemi sırasındaki ciddi destek fonksiyonuyla anımsanacak. Her ne kadar “Alp Guard” isimli daha iri ve güçlü römorkör kuzeninin gölgesinde kalmış halde görevini hakkıyla yerine getirmiş olsa da.

Verimli günler ve gelecek yazımda yine bu sütunda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 2150 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.