İlhan Karaçay

İlhan Karaçay

Kripto para gerçeğini bir de benden dinleyin !

Ben kazandım. Bundan sonrası kazançtan kayıp olabilir.
Coin ile, yurtdışındaki yurttaşlarımızı dolandıran holdingler aynı taktiği mi uyguluyor?
İşi bilen kazanıyor, bilmeyen kaybediyor

Çok yıl önceydi. Çok iyi bir dostum, beraberinde bir Surinamlı olduğu halde küçük bir grubun katıldığı bir toplantı düzenlemişti. Konu, Bitcoin idi.

‘Bugün bin euro yatırırsan, bir yıl sonra 10 bin euro ve hatta daha fazla olabilir’ gibi laflar ediyorlardı. Ben de ‘Bunlar her kim ise, nereden kazanacaklar ve nasıl bu kadar kâr dağıtabilecekler’ diye sorduğum zaman, ‘Bunlar diye bir şey yok. Bu kişilerin sahibi olduğu bir oluşum değil. Böyle bir mekanizma kuruldu ve bu mekanizma yürütüldüğü sürece para çoğalacaktır’ yanıtını aldım.
Kafama hiç yatmayan hikâyeler dinledikten sonra, bu işin de, yıllar önce yurtdışındaki insanlarımızın birikimlerine göz diken holdinglerin hikâyesi aklıma geldi.

O günden bu güne yıllar geçti. Bitcoin gibi 9 bin coin daha türedi. Ne ilginçtir ki, dünyada coin mekanizmasına müptela olan insanların içinde, Türkler dördüncü sırayı almışlar. Yani kocaman Çin, Amerika, Hindistan ve Rusya gibi yüz milyonlarca nüfus içinde, 80 milyonluk Türkiye halkı, bu işe çok rağbet etmiş.

kripto-paralar-001.jpegÖnceki gün Türkiye’den çıkan bir haber dünyada büyük bir patlama yaptı. Kripto para borsası THODEX’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolar ile yurtdışına kaçtığı haberi yayıldı.
THODEX’in bu dolandırıcılığı ile coin mekanizması arasında hiçbir bağ yoktur. Yaşanan, bir borsa soygunculuğudur. Coin konusu ile borsa yolsuzluğunu birbirine karıştırmamak gerekir.
‘Büyük coin’lerin yanında bir de küçük olan ‘Altcoin’ler vardır.

Şimdi sıkı durun ve yazacaklarımı lütfen anlamaya çalışın. Zira rakamlar kafanızı karıştırabilir.

Hiçbir zaman inanmadığım coin işine, nasıl olduysa ben de bulaştım. Bulaşmama da oğlum Ruşen neden oldu.
‘İlhan Karaçay da reklam yapıyor’ iddiasından kurtulmak için coin adı vermiyorum ve sadece ‘Altcoin’ diyorum. Bir Altcoin’in beheri 24 euro cent idi. Oğlum bana, ‘Bu coinden alalım. En kötü ihtimalle 10 cent düşer ama, yükselirse de çok yükselir’ diyerek 21 bin adet satın aldı. Bunun için 5.040.00 euro ödedim.
Artık hergün bu altcoin’e bakmaya başladım. 24 euro centten 35 euro cente yükseldiği zaman heyecanlanmıştım. Öyle ya yükselen her kuruş bana 210 euro kazandırıyordu. Aradan iki ay geçince benim coin 60 euro cent oldu. Yani toplamda 12.600.00 euro olmuştu. Oğlum’a 10 bin coin yani 6 bin euro geri almasını söyledim. Yarım saat sonra banka hesabımda 6 bin euro girdi.

Müteakip günlerde benim coinin bedeli 60’tan 30’a indi ve sonra da bu civarlarda dolaşıp durdu.
Ama ne olduysa geçen hafta oldu ve benim coin 159 cente yükseldi. Yani 11 bin coinim 17.490.00 euro olmuştu. Oğluma hemen 6 bin coin, yani 9.540.00 euro geri almasını söyledim. Yarım saat sonra hesabıma 9.540.00 euro girdi ve geriye kalan 5 bin coinim, 7.950.00 euro olarak kaldı.
4 ay içinde banka hesabıma 15.540.00 euro kâr girdiği gibi, düşüp kalkmakta olan bitcoin hesabımda da 5 bin coinim var. (Bugünkü değeri 5 bin euro etrafında dolaşıyor)
Şimdi kendi kendime söz verdim. Bundan sonra hiç alış yapmayacağım ve birkaç yıl bekleyeceğim. Nasıl olsa 15 bin euro kârdayım. Bakalım bizim coinler milyonları bulacak mı?

PÜF NOKTASI ÇOK ÖNEMLİ

Size bunları açık yüreklilikle yazmamın nedeni, sizi coin almaya teşvik etmek için değildir.
Aksine, bu konuda çok dikkatli olmanızı sağlamak içindir.
Dün oğlum Ruşen’e sordum: ‘Oğlum, bu durum ne kadar böyle devam eder? Bir gün bu çeşme kurumayacak mı? Veya, bu işte aracı olanlar parayı yok edemez mi?’ diye sordum.
Oğlumdan aldığım cevabı ben bile iyi anlamadım ama, anladığım kadarını size anlatayım:
‘Baba, ben bu coin sayfasına girdim ve senin belirlediğin meblağı havale ettim. Ama bu işlemi yaparken, bazı şeyleri bilmen gerekir. Örneğin ben, aynı sayfada bir cüzdan satın aldım. Bunun için 120 euro ödedim. Ve 21 bin coini bu cüzdana aktardım. Bundan sonra ortada aracı falan kalmadı.
Cüzdanın şifresi çok önemli. Şifreyi unutursan, paraları da unut. Yani bundan kurtuluş yok. Bu nedenle şifreyi unutmamak üzere bir yerlere koy. Hatta bir de yedek şifre veriliyor. Geçenlerde adamın biri şifresini unutmuştu. İkinci şifreyi de unuttuğu için 14 milyon doları kayboldu.’

Doğrusunu söylemem gerekirse, oğlumun anlattığı cüzdan satın alma meselesini pek anlayamadım.
O zaman şunu söylemek gerekecek: Bu işlere girmeden önce, bu işleri çok iyi bilen birinden mutlaka yardım alın. Aksi takdirde bu işlere girmeyin.

Benden tavsiyeler bu kadar. Bundan sonrasına siz karar verin artık…

Bu yazı toplam 2819 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.