Sabri Ergenecoşar
KRİZLERİ FIRSATA CEVİR: Doğru Fikri Çıkarmak
Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz yavaş yavaş ve bazı bölgelerde ise sert olarak hissedilmeye başlandı. Doların yükselmesinin önüne geçmek için halk tarafından yapılan “Yastık altı dolarlarını” bozdurma eylemi bile bunun önüne geçemedi. (aslında bu eylem Büyük şirket sahipleri için yapılan bir çağrıydı ama onlar kulaklarını tıkadılar ve halkımız her şeyi kendisine söylendiğini düşünerek elindeki her cent’ti bozdurmak için döviz bürolarına koştu ve sonuç olarak pişman oldu… ama birileri bu işten gülümseyerek çıktı…)
Tüm iktisatçılar ve Ekonomistler yıllardır ortak bir konuda birleşirler. “KRİZLERDEN FIRSAT ÇIKAR”.
Şuan yaşadığımız ekonomik krizden de yararlanmaya çalışan bir çok şirket sahibi krizi fırsata çevirmek için çalışanlarına yaptığı mobinglerden, kasasında zam olarak bekleyen paraları başka işler için kullanmaya yönelik çalışmalara hatta piyasadaki nakit sıkıntısını bahane ederek ödemelerini ertelemeye kadar değişik yüzlerce taktikle krizi fırsatı çevirmeye ve cebini daha da doldurmaya çalışıyor.
Doğru strateji ise bunlar değil, doğru strateji şirket için yeni fikirler ortaya çıkarmak ve bunları uygulamaktır. Ürün için veya satış için hatta müşteri memnuniyetini artırmak için bile yeni fikirler çıkarabilirsiniz.
İş fikirleri en çok bu zamanlarda ortaya çıkar. Birey veya şirketin yöneticileri kriz anında personelini toplantı odasına toplar ve ortaya bir konu atarak “beyin fırtınası” yapmalarını ister. Bu toplantıların verimli olması için gerekli ortamı sağladığını düşünür ama zaman kaybından başka bir şey değildir.
Evet, bazen ortaya bir fikir çıkar ve dört elle o fikre saldırır toplantıdakiler ama o fikirde zamanla fos çıkacaktır.
Fikir üretmek için enerjinin toplanması gerekmektedir. Bir fikrim var diyip insanları toplantı odasına aldığınızda hepsi kalem ve kâğıtlarını çıkaracak sizin söylediklerinizi not alacaktır. Fikirlerin tohum olarak ortaya çıkıp filizlenerek büyümesi aşamasında bazı karamsar kişiler ki ( bunlar fikirden çok etrafındaki tavıra saldırırlar.) yenilikçi düşünmeyen kişiler olarak eski usullerin doğru olduğunu savunacaklar ve onların enerjileri toplantı odasında ki diğerlerinin de çürümesine yol açacaktır. Bu kişilerin sorunu kendi iş yapma ve düşünme yöntemlerinin doğru olduğunu savunmaları ve bunu kıracak enerjiyi tüketmeleridir.
Bir fikrin tohum olarak ortaya çıkması insanı sarhoş eder. Onun büyüsüne kapılırsınız ve gerçeklerden uzaklaşabilirsiniz. İş fikri, pazarlama veya satış fikri, müşteri odaklı bir fikir kısacası fikir ne olursa olsun ana konudan uzaklaşabilme ihtimaliniz bu büyüyle beraber artmaktadır.
Doğru bir yönetici veya fikir sahibi kişi etrafında toplayacağı kişileri seçerken doğru seçimler yapmalıdır. ( eğer siz yönetici iseniz ve toplantıya cagırdığınız sizin emrinizdeki kişilerse fikrinizi eleştirecek kimse bulamayacağınız için fikriniz dalkavuklar sayesinde olması gereken çöp tenekesinde olmayacak veya doğru bir şekilde filizlenmeden işe koyulacaksınız ve hüsranla son bulacaktır.)
Rahat olduğumuz insanlarla çalışma imkânını herkes sever. Bu yüzden insanlar huzurunu kaçırmamak için gerçek düşüncelerini masaya koyamazlar. En büyük yanılgı budur. Fikir tüm insanlar için eşit derecedir. Fikiri doğru eleştirebilmekte fikir kadar önemlidir. Doğru bir şekilde irdelenen fikir filizi size doğru yola götürecek ve bu fikir doğru stratejilerle şirketinizi belki krizden bile çıkarabilecektir.
Fikrin doğruluğu veya doğru bir şekilde işlenmesi için daha doğrusu şirket içinde fikir üretmeye odaklı bir ortam yaratmanız sizi ve şirketinizi kurtarmak için en doğru adım olabilir.
Çalışanları rahatça düşüncelerini dile getirecek bir ortam yaratın. Fikirler havalarda uçtukça (çok fazla saçma sapan fikirler çıkacaktır) ortaya bir tane doğru fikir mutlaka çıkacaktır.
Her şeye muhalefet olmamak ve ön görünüz ile iç sesinize güvenmek kadar doğru fikre de sahip çıkın. Emin olun pişman olmayacaksınız.
Sabri ERGENECOŞAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.