İlhan Karaçay

İlhan Karaçay

Mersin’de Hollanda’dan esintiler

van-gogh-mersin.jpegMersin’de 2 aydır hasretini çektiğimiz, Hollanda’dan esintileri yaşadık.
Yıllar önce Hollanda’daki PTT Telecom hizmeti sırasında başarılarına şahit olduğumuz Eray Ergeç, bir süredir, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliğinde Kültür İşleri’ni yürütüyor.
Ergeç’in bu göreve başlamasından sonra, Türkiye’nin dört bir yanında Hollanda esintileri başladı. Kimi yerde Hollanda müziği, kimi yerde Hollanda çiçeği ve kimi yerde de Hollanda sanatı dillendirildi.
Eray Ergeç’in, Hollanda büyükelçiliğinde göreve başlamasından sonra, Türkiye’nin dört bir yanındaki faaliyetlerini satırlar ile değil, sayfalar ve hatta ciltler ile anlatmak mümkün olabilir.

Ergeç’in, Hollanda için yaptığı başarılı ve yararlı etkinlikleri takip ederken, bir süre önce kendisini Mersin’deki bir faaliyet ile uğraşırken gördüm.
Birinde ben yok iken, ikincisinde ben var iken Mersin’e gelen Ergeç’i kaçırmıştım ama, Mersin’e üçüncü gelişinde yakalayabildim.

Ergeç, Mersin’de en büyük Van Gogh tabolusunu yapmaya başlayan öğrenciler için soyunmuştu bu defa.
İşte, Ergeç’in önayak olduğu Mersin’deki çalışmanın ve etkinliğin hikayesi:

Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinesinde, Hollanda Büyükelçiliği ve Akdeniz Belediyesi’nin de desteğiyle hayata geçirilen, “Kültürel Mirasa Rekor Yolculuğu Projesi” kapsamında, Akdeniz ilçesindeki 15 okuldan 5 bin öğrenci, iğne ve pul kullanarak Vincent Van Gogh’un “Yıldızlı Gece” tablosunu yaptılar.

Yaklaşık 8 ay süren ve 3 milyon pul ile iğne kullanılarak oluşturulan 63 metrekarelik tablo, Akdeniz ilçesinde Ümit Yaşar Oğuzcan Parkı’na monte edildi.

Hollanda Büyükelçilik Maslahatgüzarı Erik Weststrate, çok iyi Türkçesiyle yaptığı konuşmada, Mersin’de olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. 8 ay önce Proje Koordinatörü Aksay’ın Büyükelçiliğe bir eposta göndererek destek istediğini anlatan Weststrate, Mersin’deki kurumların da desteğiyle projeyi oluşturduklarını kaydetti. Projede en önemli rolü öğrencilerin oynadığına işaret eden Weststrate, “Parmakları ağrımıştır, gözleri ağrımıştı ama bu büyük eseri onlar yaptılar. Bu tabloyu Van Gogh yaptı, adı da ‘Yıldızlı Gece’. Birazdan burada yıldızları tüm parlaklıklarıyla göreceğiz. Burada, hem bu kentin büyük bir şairi hem Hollanda’nın büyük bir ressamı bir araya geliyor. Ümit Yaşar Oğuzcan, ‘Size avuç avuç yıldızlar getireceğim’ diye yazmış. Bizim çocuklarımız da buraya avuç avuç yıldızlar getirdiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Van Gogh’un bu tabloyu Fransa’da yaptığını, tabloda yer alan selvi ağacının o ülkede bulunmadığını belirten Weststrate, “Bu ağacın güzel bir özelliği de var; bu selvi türü tesadüfen Akdeniz selvisi. Biz bugün burada Akdeniz’de buluşuyoruz ve resimde Akdeniz selvisi ağacı var. Burada şu an sergilenen tablonun tam önünde de bir ağaç var. Bu tesadüf olamaz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Van Gogh’un çok zor bir hayat sürdüğüne dikkat çeken Weststrate, çocuklara seslenerek şunları söyledi: “Ama zor anlar yaşayan bu adam bu güzel tabloyu yapmış. Siz de belki bazen zor anlar yaşadınız ama bu güzel tabloyu hep birlikte yaptınız. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Hayatınız zor olsa bile siz her zaman hayatı güzelleştirebilirsiniz, çok güzel şeyler yapabilirsiniz. Onun için sizlerle gurur duyuyorum ve çok teşekkür ediyorum.”

hollanda-ankara-buyukelcisi-karacay-ailesi.jpegAkdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da projede yer alan 5 bin öğrenci ve öğretmenlerine teşekkür etti.
El emeği göz nuru eserin Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanacağına inandığını ifade eden Gültak, “Eğitimin sadece 4 duvar arasında geçen bir süreç olmadığını, hayranlık uyandıran bu sanatsal esere imza atarak ortaya çıkaran, çocuklarımızın ufkunun ve hayal dünyasının sınırı olmadığını kanıtlayan değerli öğretmen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Projenin koordinatörü ve Kazanlı Belediyesi Ortaokulu Müdürü ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Nihal Aksay, kendileri için çok önemli olan bir projeyi tamamlanın mutluluğunu yaşadıklarını,

“İğne ile kuyu kazmak” deyimini ‘İğne ile resim yapma’ya çevirdiklerini belirten Aksay şöyle devam etti: “5 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu projede 3 milyon pul, 3 milyon topluiğne kullandık. Bu projede iki amacımız vardı. Öncelikle şimdiye kadar yapılmamış bir teknik ve katılımcı sayısı ile bir rekora imza atmak, aynı zamanda öğrencilerimize ortak bir amaç için birlikte hareket etmeyi, yardımlaşmayı, paylaşmayı öğretirken, evrensel kültürü ve sanatı, yaşantıları ile ailelerine ve çevrelerine öğretmeleriydi. Bu doğrultuda da amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz”.

Atatürk’ün, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözlerinden hareketle sanatsız kalmamak, sanatla büyümek ve gelişmek düşüncesi ile çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Aksay, projede yer alan öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür ederek, “Pul pul işlediğiniz 63 metrekarelik alanın her noktasında gözünüzün nuru, elinizin emeği var. Acıyan parmaklarınızdan, yorulan gözlerinizden öpüyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

‘’ Geçtiğimiz eylül ayında 15 okul ile birlikte, ‘Kültürel Mirasa Rekor Yolculuğu’ adı altında bir proje ile yola çıkmış bulunmaktayız. Amacımız, farklı bölge, ülke ve etnik kimliklerden gelen çocukları bir araya getirerek, sanatın bütünleştirici etkisinden faydalanmalarını sağlamaktı. Bu projede çocuklarla birlikte, bugüne kadar yapılmamış bir teknik olan, pul sanatı tekniği ile, ünlü ressam Van Gogh’un ‘Yıldızlı Gece’ eserini resmettik. Bu teknikte her pula bir toplu iğne geçirilerek resim yapılıyor. Resmin ortaya çıkarılışında da 5 bin öğrencimiz görev almıştır. Yaptığımız ölçümlerde 3 milyon toplu iğne ve pul kullandığımızı düşünüyoruz. Boyut olarak da 63 metrekarelik bir alanı iğne ile kuyu kazar gibi resmini yapmış bulunmaktayız’’ .

Aksay, projenin uluslararası anlamda da değer bulduğunu ifade ederek, ‘’Biz bu yola çıktığımızda, resmin Hollanda’da olduğunu zannediyorduk ama resim ABD‘deki bir sergi salonunda ve patent hakkı da İtalya‘daymış. 3 farklı ülke ile kontak kurmak durumunda kaldık. Aslında yarattığımız eser, 4 farklı ülkede değer bulmuştur. Bu anlamda kültürel mirasa rekor yolculuğu yaptığımızı düşünüyorum. Bu projeyi tamamlamamızda bizlere destek olan tüm kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Bu mutluluğumuz, Hollanda Büyükelçiliği’nin çalışmanın Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi için müracaat etmesi ile daha da pekişti’’ diye devam etti.

Konuşmaların ardından Hollanda Büyükelçiliği’nin rekor denemesinde kullanacağı belge, öğrenciler tarafından imzalandı. Daha sonra Büyükelçi Yardımcısı Weststrate, Kaymakam Pamuk, Başkan Gültak ve protokol üyeleri, kurdele keserek, reprodüksiyon tablonun açılışını yaptılar. Öğrenciler ve törene katılanlar, tablo önünde bol bol fotoğraf çektirdiler.

Bu yazı toplam 1864 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.