NBA'den "hızlı lojistik" eğitimi
National Business Academy (NBA) 2006 yılında kurulan ve lojistikle alakalı olan tüm yan kollarda eğitim veren bir kurum. Hem dış ticaret alanında hem...
National Business Academy (NBA) 2006 yılında kurulan ve lojistikle alakalı olan tüm yan kollarda eğitim veren bir kurum. Hem dış ticaret alanında hem de lojistik alanında önde gelen firmalarla uzun soluklu bir işbirliği anlayışıyla hareket eden NBA, lojistik çalışanlarını 1 aylık eğitimle eksik veya yanlış bilgilerinden arındırma hedefi taşıyor. NBA Eğitim Koordinatörü Mert Aydıner, ?Lojistik sektörü çalışanlarının eksik bilgilere sahip olduğunu gözlemliyoruz. Firmalar çalışanlarının bilgilerini pekiştirmek için bize başvuruyorlar. Yeri geliyor biz kurum içi eğitim veriyoruz. Bizim verdiğimiz eğitimlerle firmalar donanımlı, profesyonel çalışanlara sahip oluyorlar. Bu çalışanlar da iş akışını hızlandırıyor. Bu da firmaların müşteri memnuniyeti kazanmasını beraberinde getiriyor? dedi.
Eğitim süresinin 4 hafta olduğunu söyleyen Aydıner, ?3 haftalık teorik eğitimin sonunda bir uygulama çalışması yapıyor katılımcılar. Bu çalışma sonrasında katılımcıları bir sınava tabi tutuyoruz. Sınav sonrasında Uluslararası Nakliye Organizasyonu (UNO) sertifikası veriyoruz. Ancak bu sertifikayı her katılımcıya vermiyoruz. Katılımcıların sertifikaya hak kazanabilmeleri için 100 üzerinden 75 puan ve üzeri not almaları gerekiyor? dedi.
UNO sertifikasının üzerinde herhangi bir kuruluşun akreditasyonu olmadığını da söyleyen Aydıner, ?Eğitim içeriği tamamen NBA eğitmenleri tarafından hazırlandı. Türkiye?de de ilk defa uygulandığı için şu anda herhangi bir kuruluşun akreditasyonu yok. Zaten böyle bir eğitimi uygulayan tek kuruluş biziz. Rekabetin çok yoğun olduğu bir alan olsaydı belki bir takım akreditasyonlar olabilirdi? diye konuştu.
?Büyük ölçekli firmalardan teşvik var?
?Büyük ölçekli lojistik firmalarında yöneticiler çalışanlarını bizim eğitimlerimize katılmaya teşvik ediyorlar? diyen Aydıner, aynı şeyi küçük ölçekli firmalar için söyleyemediğini belirtti. Aydıner, ?Bütün sektörlerde olduğu gibi lojistik sektöründe de, küçük firmaların yöneticileri kendilerine rakip görmek istemedikleri için, eğer bir eğitim almamışsa eksikliğinin fark edilmemesi için çalışanlarının bu eğitime katılmasını istemiyorlar. Kurumsal olmayan firmalarda maalesef böyle bir durum var. Bu firmalarda da katılım gerçekleşiyor; ama bu çalışanlar kişisel tercihleriyle, kendi bütçeleriyle geliyorlar. Hatta firmasının bu katılımdan haberdar edilmesini istemeyenler de var? açıklamasını yaptı.
Firmalarla iletişim kurarak çalışanların eğitimlere katılmasını önerdiklerini belirten Mert Aydıner şunları söyledi: ?Kurum içi eğitimden ziyade sınıf eğitimi öneriyoruz. Çünkü kurum içi eğitimlerde sadece o firmanın çalışanları katılıyor ve daha dar kapsamlı bir eğitimden geçiyor. Burada da sosyal bir yapı oluşmuyor. Oysa sınıf içi eğitimlerde katılımcılar başka firmaların çalışanlarıyla da bir araya geliyorlar. Daha geniş kapsamlı bir eğitim almalarının yanı sıra farklı firmaların işleyişi hakkında da bilgi sahibi olabiliyorlar. ?
Aydıner, ?Bizim yapmak istediğimiz çalışanlara profesyonel bir bakış açısı kazandırmak, bilgili ve donanımlı bir hale getirmek ve hizmet vermiş oldukları firmalara da zaman ve para kazandırmak? diyerek sözlerine son verdi.
İlhan DUMAN - PERŞEMBE ROTASI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.