Otomotiv sektöründen bir “Milk Run” tecrübesi

Bu ay biraz eskilere gitmek istedim, hani derler ya “eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı”. Otomotiv sektörü tedarik zincirinde oldukça uzun bir süre çalıştım. Çok sayıda proje ve yeni konunun içinde bulundum. Bunu daha önce tekrarlamış olabilirim ama o zamanlar yaptığımız projelerde, bugünlerdeki teknik isimleri veya yine şimdilerde kabul görmüş isimler pek kullanılmazdı. Milk run’da böyle bir tanımlamaydı ve ben 1996-2001 arasında bu projenin içindeyken kullandığımız isim “tekerlekli sepet ile yedek parça dağıtım sistemi” idi. Ne kadar uzun bir isim değil mi? Amaç Renault yetkili milk-run-otomotiv.pngsatıcılarına yapılan yedek parça sevkiyatının ahşap veya karton koliler yerine tekerlekli metal konteynırlar ile yapılmasıydı. Ben proje takımı içine dahil olduğumda, projenin pilot kısmı bitirilmiş ama bir türlü ülke genelindeki bütün yetkili satıcılara roll-out yapılamamıştı. Tek bir yetkili satıcının (o da kendi şubemizdi) olduğu bir pilot proje devam ediyordu. Tek bir kapalı kasa kamyon ve 100 kadar konteynır ile projenin devamı gelmemişti. Öncelikle belli etaplar için kaç adet konteynır ve kapalı kasa kamyon ihtiyacımız olduğu tespiti gerekiyordu. Her bir kapalı kasa 12 adet sepet alıyordu. Sepetlerin üstünde de karton hacmi büyük olan tampon vb. yedek parçalar sevk ediliyordu. Projeyi devam ettirirken en önemli konu tüm yetkili satıcılar için değil, bölge bazında lansmanın yapılmasıydı. Gerçekten de bunun gerçekçi olduğunu proje safhaları sırasında anladık. Ayrıca ihtiyacımız olan tenteli ve arkasında lift olan kamyon adedi, çalıştığımız lojistik tedarikçisi (Omsan) için de yeni bir yatırımdı ve adım adım gitmek istiyorlardı. Roll konteynırlar için pilot proje sırasında yurt dışından ithal yolu ile 100 kadar temin edilmişti ama bunun devamı mantıklı değildi. Bu yüzden ülke içinden temin yoluna gittik ve yanlış hatırlamıyorsam 1500 adet kadar bir başlangıç envanteri belirlemiştik. Açıkçası başarılı bir proje oldu. Yetkili satıcılar projeyi çok beğendi ve destekledi. Depo içinde ürün toplama ile ilgili zaman konusunda tasarruf sağladık (bu tasarrufta depo renovasyon projesi ve Bilgi İşlem Müdürlüğümüzün, AS 400 ile yarattığı mucize yazılımlar da çok etkili oldu. Bu departmandan çok güzel insanları da yıllar içinde kaybettik, saygıyla anıyorum) ve hatta haklı olarak şikâyet edilen sevkiyat sürelerini bayağı kısalttık. Burada finansman ne yaptı derseniz, yedek parça alımlarındaki ödeme sürelerini hemen aşağı çekti!

milk-run-otomotiv2-001.jpgSonuçta başarılı, karlı ve verimli bir proje oldu, o yıllardan bazı resimleri de ekliyorum. Çıkarılan sonuçlar neler derseniz, aşağıya toparlamak istedim.

  • Öncelikle bir milk run projesinin en zor kısmı boş kapları geri toplamak (demonte!) ve bunların temizlik bakım işlemleridir. Bizim proje özelinde en çok uğraştığımız konu bu olmuştu. Roll konteynırlar tavuk kafesi mi olmadı? Köpek mi beslemediler? İçlerinde inşaat malzemesi mi depolamadılar? Bütün bunları gördük. Ayrıca konteynırın toplama kamyonuna demonte olarak verilmesi de bizi çok uğraştıran ve devamlı üzerinde durduğumuz konuydu.
  • Konteynırların bakım onarımı da oldukça kapsamlı bir konuydu. Öncelikle doğru tekerlek seçimi konusu hep bizi meşgul etti. Çünkü istediğimiz ideal zemin (epoksi olması gerekiyordu) çoğu yetkili satıcıda o yıllar için yoktu. Tekerlek hasarı (her bir konteynır da 6 tekerlek vardı) maliyet ve onarım zamanı açısından bizi çok yorardı. Genel bakım için ise, depo içerisinde marangozhane olarak kullanılan ve yeni proje ile âtıl olup depo alanına çevrilen kısmın bir bölümünde atölye kuruldu. Bu şekilde onarımlar ve temizlik yapıldı.
  • Konteynır takibi de ayrı bir sorun olmuştu. Konteynır üzerindeki metal levha üzerine barcode ile takip yapıyorduk. Ama bu levhalar hep sökülüyordu. Biz yoran bir konu olmuştu. Takip programı AS 400 üzerindeydi.
  • Finansal açıdan çok başarılı bir projeydi. Ambalaj maliyeti açısından inanılmaz bir tasarruf sağladık. Âtıl olan marangozhane depo alanına dönüştü. Esas kaymağı da, yedek parça ödeme sürelerinin aşağı çekilmesiydi. Enflasyonun %50 ve üzerinde olduğu yıllardan bahsediyorum, teşbihte hata olmaz.
  • Büyük koli içinde taşıma maliyeti ile meydana gelen hasarlar konusunda önemli bir iyileşme sağladık.

Sonuç olarak güzel bir projeydi, milk run projelerinin arttığını görüyorum. Ama hala kuşkuyla yaklaşan çok sayıda firma var. Bu konuda alacağınız iyi bir danışmanlık hizmeti ile sektörünüzün ve firmanızın operasyona uygun olup olmadığını anlayarak, yatırım yapmaktan kaçınmayın hatta geç kalmayın.

Sağlıkla kalın,

Bu yazı toplam 2197 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.