Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Siemens “Vectron DM”ye Yük Taşımacılığında Tam Not!

Alman “Siemens Mobility” firmasının ilk defa büyük umutlarla 2018 InnoTrans fuarında demiryolu dünyasıyla “konsept” aşamasında tanıştırdığı marşandiz faaliyetlerine yönelik “BB/BoBo” tekerlek düzeneğine sahip “çift modlu/çift enerjili” lokomotifi “Vectron DM” üreticisini düş kırıklığına uğratacağa hiç benzemiyor. Popülaritesi gün geçtikçe aran “elektro-dizel” lokomotifle ilgili geçtiğimiz günlerde yaşanan bir gelişme bu yorumun en güçlü kanıtlarından bir başkası sayılabilir.

Almanya’nın tarihi ve başarılı özellikteki devasa federal demiryolu ulaştırması şirketi  “DB AG”nin yük taşımacılığından sorumlu kuruluşu “DB Cargo”, geride bıraktığımız 8 Eylül günü yaptığı resmi bir açıklamayla “Siemens Mobility”ye, belirli aralıklarla teslimi gerçekleşecek 400 adet “Vectron DM” siparişi verildiğini ve bu konuda bir ön anlaşmanın da taraflar arasında imzalandığını duyurdu. Aynı gün “Siemens Mobility” de, ilgili siparişin toplam değerinin 1 Milyar Euro’nun üzerinde olduğunu ve ilk 100 lokomoiflik partinin “DB Cargo”ya teslimatının 2023 senesine kadar gerçekleştirileceğini bildirdi [Siparişin ilk lokomotifinin ise 2020 yılı sonuna doğru “DB Cargo” ailesine katılması bekleniyor].

vectron1.jpg

“DB Cargo” yönetimi söz konusu önemli siparişle cer parkını müşterilerinin memnuniyetini gözeterek, son teknoloji ürünü, güçlü bir lokomotifle büyütüp gençleştirme niyetinde. Aynı zamanda, demiryolunun ülkede daha “yeşil” bir taşımacılık şekline dönüştürülerek, tüm toplum tarafından “çevre dostu” olarak algılanması da “DB Cargo”nun kararlı hedefleri arasında. Kuruluş, 2030 yılına dek filosundaki dizel lokomotiflerinin yaklaşık %70'ini yenilikçi elektrikli lokomotifler ile donatmayı planlıyor. Öte yandan, “Siemens Mobility”nin “Vectron” markasına ait lokomotifleri “DB Cargo”nun hiç de yabancısı sayılmaz çünkü Alman marşandiz kuruluşunun bünyesinde “Vectron DM” tipi dışındaki diğer “Vectron” elektrikli lokomotiflerinden halen 100’den fazla mevcut ve hem ulusal hem de uluslararası yük trafiğinde 2017 senesinden beri verimli biçimde kullanılmaktalar.

“DB Cargo” yeni tip “çift modlu” lokomotifleriyle yılda yaklaşık 8 milyon litre yakıt tasarrufu yapmayı ve CO2 emisyonlarını da senede 17 bin ton azaltmayı amaçlıyor ki bu Almanya'da daha sürdürülebilir taşımacılık için hayli büyük bir adım. Kısaca, 2600’ü aşkın anahat ve manevra lokomotifi, 82000’i aşkın yük vagonu ve yaklaşık 30000 çalışanıyla Avrupa’nın en büyük demiryoluyla yük nakliyatı kuruluşu konumundaki “DB Cargo” cer parkına katılacak “Vectron DM”ler ile geleceğe yönelik öncü bir marşandiz faaliyetleri dizisine azımsanmayacak bir yatırım yapıyor.

vectron2.jpg

Geleneksel dizel anahat lokomotiflerine bir tür alternatif olarak, “Siemens Mobility”nin Münih şehri yakınlarındaki Allach ilçesinde bulunan tesislerinde geliştirip ürettiği “Vectron DM”ler kolayca tahmin edileceği üzere, yakıt tasarrufu yapmak ve bakım maliyetlerini azaltmak için herhangi bir demiryolu rotasının elektrifikasyonlu bölümünde tamamen “elektrik modu”nda çalışırken, aynı hattın elektrifikasyonsuz kısmında da “dizel modu”nda çalışmaya geçerek; dizilerin lokomotif değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

90 ton ağırlığındaki “Vectron DM”lerin “dizel modu”nda çalışırkenki toplam cer kuvvetleri yaklaşık 3200 BG, “elektrik modu”nda çalışırkenki toplam cer kuvvetleri ise yaklaşık 2700 BG. Tampondan tampona ~20 metre uzunluğundaki, çift makinist kabinli lokomotifler saatte maksimum 160 kilometre hız yapabiliyorlar. “Vectron DM”ler elektrifiye edilmiş hatlarda “15 kV/16.7 Hz” voltaj sistemiyle uyumlu olarak faaliyet gösterebiliyorlar. “Siemens Mobility” yetkilileri şimdi bu yeni seri lokomotiflerinin “DB Cargo”dan sonra Almanya’nın zengin komşusu Avusturya’nın federal demiryolu kuruluşu olan “ÖBB”nin yük faaliyetlerinden sorumlu ünitesi “Rail Cargo Group”un da yoğun ilgisini çekmesini ve ondan da “tam not” almasını umuyorlar.

Bitmiş haliyle ilk örneği Mart 2019’da dünya demiryolu işletmelerinin beğenisine sunulan “Vectron DM” serisi marşandiz lokomotifleriyle ülkemizdeki “TCDD Taşımacılık A.Ş.” kuruluşu da son 5 yıldır ciddi biçimde ilgilenmesine karşın “Siemens Mobiliy” firmasına şu ana kadar herhangi bir sipariş verilmiş değil.

vectron3.jpg

1 Mart 2016’da “DB Cargo” adıyla yeniden yapılandırılan Alman taşımacılık şirketi, daha önce 2009 yılına kadar “Railion Logistics”, daha sonra 2016 yılına kadar da “DB Schenker Rail” isimleriyle biliniyordu. Hisselerinin %92’si “DB AG”, %6’sı NS (Hollanda Devlet Demiryolları), %2’si de DSB (Danimarka Devlet Demiryolları)’ye ait şirketin genel merkezi Almanya’nın Mainz kentindedir.

Verimli günler ve gelecek pazar yine bu sütunda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 3630 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.