Staj için Çağrı

Her ortamda "lojistiğin önemi" vurgulanıyor ve "lojistiğin geleceğin en önemli mesleklerinden biri olduğu" söyleniyor.

Böyle olunca lojistik işini gelecekleri için fırsat gören binlerce genç, lojistik eğitimi veren onlarca lisans ve önlisans seviyesindeki yükseköğretim kurumuna giderek lojistik ile ilgili konularda eğitim almak ve sonrasında lojistik işini yapmak istiyor.

Lojistik işini yapan herkes, lojistiğin esas sahada öğrenildiği konusunda hem fikirdir. Ben dâhil lojistik sektöründe veya lojistik faaliyetlerin yapıldığı şirketlerde çalışan kişiler, bazılarımız lojistik ile ilgili eğitim almamıza rağmen, bu işi yani lojistiği, sahada işi yaparak öğrendik (öğrenmeye çalışıyoruz).

Peki lojistik eğitimi verilen yükseköğretim kurumlarındaki binlerce genç, lojistik işini yapmaya ve gerçekten çok zor olan iş hayatına hazır mı?

Dostlarla muhabbet ederken, bazı konferanslarda ve hatta yapılan anketlerde gençlerin, pratik bilgisinin olmadığı ve iş hayatına hazır olmadığı vurgulanıyor.

Peki bu gençler, saha pratiğini ve iş hayatının dinamiklerini nasıl öğrenecek?

Bunun tek cevabı, yazın veya eğitim süresince düzenli yapılacak stajlardır. Stajlar, akademik bilginin pekiştirilmesini ve gençlerin iş hayatını tanımasını sağlar.

Peki bu gençler için yeterli ve gerekli staj imkanı ve ortamı var mı?

Üzülerek söylüyorum benim cevabım "HAYIR".

Okulların Bahar Dönemi" bitmek üzere ve maalesef gençlerin birçoğu, staj bulmakta zorlanıyor.

Lojistik şirketleri ve / veya lojistik faaliyeti olan şirketler, staj için başvuran gençlere staj imkanı vermelidir

Aslında bu sorun, kurumsal olarak çözülmelidir. Böylece okulların veya kişilerin veya staja önem veren bazı şirketlerin bireysel çabası yerine kurumsal yapıda kurumsal çözümler geliştirilebilir. Örneğin UTİKAD, UND, Turklim, DTO, KARİD ve benzeri lojistik ile ilgili STK'lar, bu gençleri, yaşadığı ile veya yakın bölgesine göre üyesi olan kuruluşlara dağıtabilir. Benzeri çalışma, TUSİAD gibi iş dernekleri tarafından da yapılalabilir. yapabilir. Benim bu önerim geliştirilebilir. Önemli olan staj işin "kurumsal" yapıda çözülmesidir.

Staj için şirketin büyüklüğü veya küçüklüğü önemli değildir. Önemli olan "iş pratiğinin" tecrübe edilmesidir.

Gençlere staj için yardımcı olunmalı ve onların, iş hayatına daha fazla hazır olmasını sağlanmalıdır.

Bunun için "kurumsal" çözüm şarttır. Bu amaçla ilgili bütün STK'lar ve okullar, tek yapıda hareket etmelidir. Öte yandan devlet, staj işini kolaylaştıracak ve hatta özendirecek yasal uygulamaları sağlamalıdır.

Saygılarımla

Bu yazı toplam 3462 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum