Van depremi yıktı geçti

Yüzlerce ölü, binlerce yaralı, onbinlerce vatandaşımız ve kardeşlerimiz depremden bir şekilde etkilendi.
Türkiye’nin her yanından milyonlarca kalp, gücünün yettiğince kardeşlerine yardım etmek için uğraştı.
2002 yılında Nisan Ayı’ndaki “Yaşamın İçinden Lojistik” adlı yazımda 2002 yılının Şubat Ayı’ndaki Afyon depreminden sonra Kızılay Genel Başkan Vekili Fadıl Ünver’in 08 Şubat 2002 tarihli Hürriyet’te “bölgeye gerektiğinden fazla yardım gitti ancak dağıtımın başarısız oldu” dediğini ve 17 Ağustos depreminde yabancı ekiplere tercümanlık yapmak için gittiğim Gölcük ve Yalova’daki yardım için çırpınanları, kargaşayı ve yardımların ziyan olduğunu gördüğümü yazmıştım.
Sabah Gazetesi’den Sayın Şeref Oğuz 28 Ekim 2011 tarihli “Van Depremi: 7.2 Yardım seli: 9.2” ve 31 Ekim 2011 tarihli “Bugün Van'a yarın sana...” başlıklı iki yazısında ve 02 Kasım 2011 tarihinde Kanaltürk’te canlı yayınlanan Merkez Siyaset programında Sayın Can Ataklı ortak bir noktaya değiniyordu. Başka gazetecilerimiz de olabilir. Atladığım varsa özür dilerim.
28 Ekim tarihindeki yazısında “Benim önerim; SOSYAL MEDYA TABANLI VE LOJİSTİK UZMANLIĞI ODAKLI yeni bir Afet Yönetimi anlayışıdır. Sorun, milyonlar seferber olup ihtiyaçları belirleyip yardımları toplamasına rağmen, bunların lojistik odağında doğru yerlere dağıtılamamasında yatıyor” ve 31 Ekim tarihli yazısında ise “Deprem yardımının yalnızca giysi ve çadır olmadığını gördük. ...... lojistik uzmanları gibi, ihtiyaçları fark ettik. İyileşmeye açık alanlarımızı sayalım:  ..... lojistik uzmanlığımız eksik.” diye yazdı. Can Ataklı “lojistik” ve “profesyonel lojistik uzmanlığı” ifadelerini kullandı.
İki gazeteci, “lojistik destek” gibi popüler olan genel bir ifadeyi mi kullanmıştı yoksa, LODER’in “Lojistik Terimler Sözlüğü”’nde “Müşteri gereksinimlerini karşılamak üzere üretim noktası ve tüketim noktası arasındaki mal, hizmet ve ilgili bilgilerin ileri ve geri yöndeki akışları ile depolanmalarının etkin ve verimli bir şekilde planlanmasıi uygulanması ve kontrolü kapsayan tedarik zinciri süreci aşamasıdır” diye tanımlanan “lojistik yönetimi” kavramını bilerek mi bahsetmişti?
Önemli olan her ikisinin de çok doğru ve çok önemli bir noktaya değinmeseydi.
Her ikisi de “lojistik” ve “lojistik uzmanlığı” vurgusunu yapmıştı.
Lojistik uzmanlığı nedir? Lojistik uzmanı kimdir?
2002 yılının Nisan Ayı ve 17 Ağuston depreminin 10’uncu yılı için yazdığım yazılarımda “deprem gibi doğal afetlerde Türkiye’deki lojistik firmalarının devreye girmesini” önermiş ve “bu firmaların nasıl yardımcı olabileceklerini” gündeme getirmiştim.
Doğal afetler sonrası her türlü ihtiyaçlarının karşılanması ve kullanılmasının sağlanması için çok iyi ve etkin Lojistik Yönetimi zorunludur ve bu da üst derece lojistik uzmanlığı gerektirir.
Türkiye’deki lojistik sektörü, lojistik şirketleri, lojistik uzmanları ve ayrıca lojistik ile ilgili akademisyenlerin teknik alt yapısı, bilgisi ve tecrübesi gelişti.
Lojistik şirketleri, lojistik uzmanları ve akademisyenler başta deprem olmak üzere bütün doğal afetlerde ne yapabilir?
• Devletin himayesinde lojistik akademisyenler ve lojistik şirketlerden oluşan bir proje ekibi oluşturulmalıdır. Bu proje ekibi, doğal afet sonrası nasıl bir lojistik yönetimi yapılması gerektiğinin stratejisini ve hareket planlarını oluşturabilir. Örneğin; afet bölgelerine en kısa sürede konsolidasyonu ve dağıtımı organize edecek depoların nerelerde ve hangi büyüklükte olması gerektiğine yönelik CoG çalışması ve hangi araç türlerinin ve hangi güzergahların kullanılması gerektiğine yönelik dağıtım yönetimi gibi çalışmalar yapılabilir.
• Doğal afet sonrası lojistik firmaları alt yapılarını (depolar, kamyonlar, bilgi teknolojisi, insan kaynağı vs) hemen devreye sokacak şekilde organize olmalıdır. Örneğin; araçların lojistik firmaları tarafından daha hızlı ve hasarsız yüklenebilmesi, araç filolarının ve en uygun araçların hemen devreye sokulması, yardım malzemelerinin depo çalışanları tarafından daha kolay ve daha hızlı tasnif etmesi, en uygun yerde ve büyüklükteki afet depolarının ve envanterin yönetilmesi, dış yardımların yurt dışı nakliyesinde uzman olan firmalar tarafından organize edilmesi, afet bölgesindeki atıkların toplanması ve imha edilmesi için tersine lojistiğin yapılması, bütün sürecin izlenmesi ve takip edilmesi için bilgi ve iletişim sistemlerinin devreye alınması ve son noktaya kadar dağıtımın organize edilmesi ve fiilen yapılması gibi lojistik firmalarının günlük hayatının bir parçası olan faaliyetleri yapılması sağlanabilir.
Lojistik hareketler, lojistik firmalarının işi ve onların uzmanlığıdır.
Özellikle deprem, bugün ve gelecekte Türkiye’nin gündemindeki en önemli doğal afettir.
İki gazetecimizin vurguladığı “lojistik” ve “lojistik yönetimi”, ancak profesyoneller tarafından amatör duygu ve gönüllük esası ile yapılırsa istenen başarılı sonuçları verecektir.
Lojistik firmalarımızın, lojistik profesyonelliği üst düzeydedir ve hepsinin amatör duygu ile gönüllü şekilde bu operasyonları yapacağına inanıyorum.
Lojistik firmaları;  bilgilerini, tecrübelerini ve alt yapılarını, bir gün herkesin başına gelebilecek olan deprem ve diğer doğal afetler için kullanmalıdır.
Onların bu yetkinliklerini kullanması sağlanmalıdır.
Saygılarımla,

Bu yazı toplam 1786 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.