Yüzde 50 Yakıt Tasarrufu Mümkün

Bı̇r taşımacılık fı̇rmasında malı̇yetı̇ azaltmak ne sağlar?

Maliyeti minimuma indirip kârı maksimuma çıkartmak bir firmanın temel amaçlarındandır. İnsanlar benzinli araçlardan daha tasarruflu olduğu için dizel araçlara yönelmişti. Şimdi ise dizelden daha tasarruflu bir yakıt türünü keşfetti; CNG.

foto-galeri.gifTaşımacılık firmalarının giderlerinin başında yakıt harcamaları geliyor. Üretici firmalar her yıl fizibilite çalışmaları yaparak daha az yakıt tüketimini hedefleyen motorlar geliştiriyor. Aynı zamanda bu motorlarda ikincil hedef çevreye daha az zarar vermek(!) Şu sıralar ortada olan “Dieselgate” gibi bir skandal ve sürekli yenilenen “Euro yakıt tüketim normları” üreticileri dizel alternatifi bir yakıta itiyor. Şu bir gerçek, bu çağda çevreyi daha az kirleten kazanır!

Küçük ya da büyük bütün motor çeşitlerinde verimlilik ilk sıraya yerleşmiştir. Daha az yakıt tüketimi, daha az partikül salınımı son tüketicinin istekleri arasında gelmektedir. Haber merkezlerine dünyada artan kirlilik dolayısıyla yasaklanan içten yanmalı motor haberleri düşmekte. Avrupa ülkeleri önümüzdeki yıllarda dizel motorları yasaklamak için çalışmalara başladı bile. Peki bu gelecekte, dizele alternatif ne olabilir? Bu sorunun cevabı şimdilik “CNG” olarak gözüküyor.

PEKİ CNG NEDİR?

Sıkıştırılmış doğal gaz veya CNG (Compress Natural Gas) temiz, kokusuz ve aşındırıcı olmayan basınç altındaki doğal gaz olup; araçlar için geleneksel benzinli ve dizel yakıtlara göre daha ucuz, daha yeşil ve daha verimli bir alternatiftir.

CNG’NİN AVANTAJLARI NELER?

CNG, yakıt olarak kullanıldığında diğer fosil yakıtlara oranla; örneğin dizele göre %95 daha az parçacık, %35 daha az nitro oksit ve %10 daha az karbondioksit salınımı gerçekleştiriyor. Yakıt tüketimi anlamında ciddi oranda kâr (%25 ila %35 arasında) sağlaması ise CNG’yi gelecekte daha çok göreceğimiz anlamına geliyor.

CNG katkı maddeleri içermediği için buji ve motor yağını kirletebilecek hiçbir yanma ürünü bırakmayarak, yanma odasından ayrılıyor. Temiz kalan motor yağı motor aşınmasının minimuma indirirken; bakım maliyetlerinde de kullanıcının yüzünü güldürüyor.

Tıpkı LPG kullanan araçlarda olduğu gibi CNG depoları da araçlara sonradan eklenebiliyor. Böylelikle CNG, artan yakıt sarfiyatından şikayetçi olan tüketiciye bir can simidi oluyor. Tüketiciler dönüşüm sonrasında hem CNG kullanabiliyor hem de normal yakıtını tüketmeye devam edebiliyor.

CNG NEREDE KULLANILIYOR?

CNG, ülkemizde pek yaygın olarak kullanılmasa da özellikle Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin Singapur’da taksilerde veya İtalya’da otomobillerde kullanım oranı çok yüksek. Bazı şehirlerde toplu taşıma artık CNG’li otobüsler ile sağlanıyor. B sınıfı küçük otomobilden tutun da, stationwagon aile arabalarına; çöp toplama kamyonları nda ya da tırlarda CNG’ye rastlamak artık o kadar da şaşırtıcı değil.

Türkiye’de ise daha çok taşımacılık sektöründe ve de toplu taşımada kullanıldığını gözlemliyoruz. İstanbul, Ankara, Kayseri, Düzce, Erzurum gibi kentlerimizde kullanılan CNG’li halk otobüsleri belediyelere yakıttan tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda bu tasarruf bizlere temiz hava sahası olarak geri dönüyor.

YAKIT İKMALİNİ HER YERDE YAPABİLİYOR MUYUZ?

Şimdilik şehir içi ulaşımda belediyelerin kullandığı dolum istasyonları mevcut. Yaygın olmasa da Türkiye'nin çeşitli illerinde artık CNG istasyonları açılmakta. Fakat söz konusu önemli ticaret kentleri arası taşımacılığa geldiğinde, bu iş biraz değişiyor. Örneğin, Avrupa’dan ülkemize giriş yapan bir yük, “Mavi Koridor” u kullanarak Mersin ve İzmir Limanları’mıza çevreyi kirletmeden taşınabiliyor. Bu koridorda her 200 kilometrede bir yakıt ikmali yapılabiliyor.

24 SAATTE NELER OLABİLİR?

Dönüşüm firmalarına bıraktığınız araçlarınız, 24 saatte CNG ile çalışan araçlara dönüştürülebilir. Dizel yakıtlı araçlarınıza göre %30 daha karlı yolculuklar yapabilirsiniz. Benzinli araç sahiplerinde ise bu karlılık oranları %50’ye kadar çıkabilir. Bu şekilde çocuklarınıza daha az kirlenmiş bir dünya bırakabilirsiniz

Bugün dünyaca ünlü firmalar 2018 model araçlarına CNG ile çalışan motorları ekliyor. Büyük Avrupa kentleri şehir içinde hizmet veren belediye araçlarında CNG’yi tercih ediyor. Türkiye’de belediyeler toplu taşımalarda seçimlerini CNG ile çalışan otobüslerden yana kullanıyor.

Yakıt masraflarını minimum seviyede tutmak isteyen taksiciler Singapur’da taksilerinde CNG kullanıyor. Yine yakıt masraflarının altından kalkamayan jip sahipleri ise araçlarında CNG dönüşümünü uyguluyor.

B sınıfı otomobillerden 340 beygir gücüne sahip çekicilere; şehir içi otobüslerden çöp kamyonlarına, taksilerden SUV’lere kullanılan CNG miktarı artık göz ardı edilemeyecek boyutta.

Söz konusu olan çevreyi kirletmemekse, evet alternatif çok. Hem düşük maliyetli hem de alışık olduğumuz sistemler benzeri bir yakıt olan CNG, şimdilik alternatiflerini sollamaya aday gözüküyor. Belki gelecekte elektrikli araçlardansa CNG’li araçların yaygınlaştığını görebiliriz. Bakalım gelecekte bizleri neler bekliyor?

Bu yazı toplam 4340 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.