Sabri Ergenecoşar

Sabri Ergenecoşar

Ben mi mesleğimi, yoksa mesleğim mi beni seçti?

            İnsan ömrünün TUİK rakamlarına göre ortalama 76,4 yıl olduğu Türkiye’de yaklaşık 40 yıl boyunca çalışmak zorunda kalan bizler acaba gerçekten kendimize doğru meslekler seçebiliyor muyuz?

            Her kişinin farklı karekterleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Parmak izlerimizin farklı olması gibi birçok farklı etkenlerden dolayı kişiliklerimizde de hepimizin farklılıkları var. Kültürel veya sosyal çevrelerimiz bile yaşamımızın belli bir bölümünde kişiliğimize etkisi gerçekten çok büyük oluyor.

            Yaptığımız veya yapmayı istediğimiz işlerin hiç mi kişiliği yok sizce? Her mesleğin kendi parmak izi gibi karekterleri var. Bu karekterleri hiç düşündünüz mü? Örneğin bir Hastanede çalışan her hangi bir görevde ki bir bireyin Acil ‘e gelen hastanın ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce ve sosyoekonomik ayrım yaparak ona müdahale etmeme veya onu görmezden gelme gibi bir şey söz konusu yapması mümkün mü? Aynı zaman da bu kişinin güler yüzlü, şefkatli ve sevecen, sabırlı ve soğukkanlı, acil durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen, bir yetkinliğe de vakıf olması gerekmez mi?

            Siz bir hastanede çalışmaya başladınız. Görev tanımınız çok da önemli değil ama kişiliğiniz gerçekten çok önemli, sabırlı ve soğukkanlı değilseniz, güler yüzü sizde mum ile arıyorsak mesela, acil bir durum olduğunda panik içinde kendinizi kaybediyorsanız sizce doğru bir meslekte misiniz?

            Avukatlık mesleğiyle ilgili ise ikna gücü yüksek, dışa dönük, araştırmacı ve girişimci olunması gerekmez mi? Bu vasıflara sahip olmayan bir kişinin Avukatlık yapması ne kadar doğru mesela? Evet, bir hukuk bölümünü rahatça okuyabilir dersleri verebilir ve mezun olabilirsiniz ama bu vasıflara sahip değilseniz avukatlık mesleğinde mutlu olabilir misiniz?

            Seçtiğiniz mesleği belki daha iyi tanımak için uğraşmadınız. Peki, kendinizi tanıyor musunuz? Bir kişi kendisini acaba nasıl tanır? Başkaları sizin için acaba hangi tanımları kullanır? Sizce siz ne kadar esneksiniz, mesela sıkılgan mısınız? Hiperaktif misiniz? Yoksa girişimci veya soğukkanlı mısınız? Sizi başkalarından ayıran özelliklerin farkında mısınız? İşte tüm bu soruların cevabı sizde.

            Bir meslek seçerken dolayısıyla birçok sorunun cevabını doğru vermeniz önemlidir. Kişiliğinize uymayan bir karektaristlikte ki bir meslek sizin için doğru olmayabilir. Bazı kişilik özelliklerinin uymadığını düşündüğünüz ama sevdiğiniz bir meslekle ilgili bu özelliklerinizi törpülemek veya düzeltmeye çalışmak tabii ki olumlu bir adım olacaktır. Önemli olan ne kadar çok para kazandığınızdan ziyade sizin ne kadar mutlu olduğunuzla alakalıdır.

            İnternette bir sürü kişilik testi ile kendi kişiliğinizi öğrenmeniz mümkün. Aynı zamanda yapmak istediğiniz veya şuan farkında olmasanız da yaptığınız işlerin de karakter analizini çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

            Bu size sevdiğiniz bir işi bulmanızı ve kişiliğinizi tanımak ile mesleğinizin de size sıkı sıkı sarılmasını sağlar.

            Yaşam boyu mutluluğun anahtarı aslında bu kadar basit.

            Unutmayın! “Sevdiğiniz bir işi seçerseniz Hayatınız boyunca Bir gün bile çalışmak zorunda kalmazsınız” (Konficyüs)

Sabri ERGENECOŞAR       
[email protected]

 

 

Bu yazı toplam 4566 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.