Bir; “Lojistik Satınalma Vakası”

     Dünyaca ünlü ve Türkiye’de faaliyet gösteren lojistik cirosu yüksek çok büyük firma ile lojistik ihtiyaçları doğrultusunda görüşmek ve lojistik hizmet vermek adına randevu talep ettim. Randevu talebime olumlu dönüş yaptılar ve bana bir görüşme tarihi bildirdiler. O tarihte kendileri ile görüşme yapmak adına firmaya gittim. Firmanın Satınalma müdürüne sunumumu yaptım ve kendilerinden de firmalarının lojistik tanıtımını yapmalarını, nasıl çalıştıklarını, gönderdikleri ürünlerin ds ve kg bilgilerini kısacası lojistik operasyonları hakkında bilgi talep ettim.

   Bana gerekli bilgileri sözlü olarak anlattılar. Daha sonra firmanın Satınalma müdürü bana şöyle söyledi;

-”Halit Bey, biz şuan da bir lojistik firması ile çalışıyoruz. Sizin, şuan çalıştığımız firmanın verdiği fiyatları vereceğinizi zannetmiyorum. Biz çok uygun bir fiyata çalışıyoruz” dedi.

   Ben de kendileri için bir mahsuru yoksa çalıştıkları fiyatı sordum. Onlarda bana;

 “01/30 ds/kg arası bir koliyi 5.00 TL +KDV” ye sevk ettiklerini söylediler. Gerçektende firmaya vermeyi düşündüğüm fiyatın çok altında bir fiyata lojistik hizmet alıyorlardı. Bende kendilerinden bir aylık gönderi datalarını istedim. Bana bir aylık gönderi datalarını mail attılar. Dataları inceledim, lakin 30 ds/kg’lık bir koliye rastlayamadım! Firmanın en büyük kolisinin 16 ds/kg ve altı olduğunu fark ettim. Yani firma fazladan 14 ds/kg’ın parasını ödüyordu!

   Firmaya, fiyat teklifi hazırladım ve 01/30 ds/kg için 4.00 TL +KDV fiyatı verdim ve mail attım. Firmasının Satınalma müdürü 15 dakika sonra beni aradı ve firmaya davet etti.

  Firmaya gittim.

 Firmanın Satınalma Müdürü bana şunu söyledi;

-”Halit Bey, şuan çalıştığımız fiyatında altında nasıl daha düşük bir fiyat verdiniz. Bizim fiyatımız piyasanın çok altındaydı. (!)

   Ben de kendilerine durumu izah ettim ve şunları söyledim;

-”Firmanızın 30 ds/kg lık zaten bir kolisi yok. En büyük koliniz 16 ds/kg. Aslında 14 ds/kg parası fazladan ödüyorsunuz” dedim ve ayrıntıları anlattım.

  Firmanın Satınalma müdüründe biran bir sessizlik oldu ve bana dönerek;

“Halit Bey bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim” dedi ve firmadan ayrıldım.

    Lakin işin ilginç yanı, firma, bunları anlatmama rağmen yine aktif olarak çalıştığı o lojistik firması ile çalışmaya devam etti!

   Lojistik Satınalma süreçlerinde en önemli unsurlardan biri “şirketinin lojistik aksiyonlarını iyi bilmektir. Tüm lojistik operasyona hâkim olmaktır.” Üretimden, satışa kadar aktif olarak devam eden aksiyonun içinde, kendine verilen görevi en iyi şekilde yapabilmek adına süreçleri iyi bilmek, analiz etmek, piyasayı takip etmek önemlidir. Firmasının lojistik olarak sevk ettiği 16 ds/kg’lık bir koliyi 14 ds/kg parası fazladan ödeyerek 30 ds/kg zanneden bir yöneticinin şirketine verdiği zararı varın siz hesap edin.

  Bu vaka sadece koli bazlı gönderiler için değil, lojistiğin tüm aksiyonlarında geçerli olabilecek bir vakadır.

   Lojistik Satınalma süreçleri bir şirket sahibinin en çok kontrol ettiği ve gider kaleminde en az parayı ödemek istediği maliyettir. Lakin bir ürün üretildiği yerde tüketilmiyorsa mecburen lojistik yapacaktır. Bu sebeple lojistik gider maliyetiniz artsın istemiyorsanız, doğru personeli istihdam etmeli, müşteri odaklı lojistik planlar yapmalı, doğru stratejiyi ve doğru gönderim şeklini seçmelisiniz.

Bu yazı toplam 3256 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.