Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Daha Fazla Beklemek İstemedim!

“Kötü kalitede yakıt” nedeniyle ana motoru arızalanıp yoluna devam edemeyen “Maersk Eureka” konteyner gemisi Kuzey Pasifik’te günlerce “Resolve Pioneer” adlı açık deniz römorkörünü bekledi durdu. Niçin mi? Söz konusu römorkör ile kendisine teknik yardım ekibi ve gerekli yedek parçaların ulaşabilmesi için. Geminin bağlı bulunduğu Danimarkalı nakliyat ve lojistik devi MAERSK şirketi, kurtarıcı römorkörün ismi olan “Resolve Pioneer”ı her nedense yeryüzü geneliyle paylaşmak istemeyince, ben de daha fazla zaman geçirmeyip bilgiyi LOJİPORT okurlarına 29 Mart 2021 tarihli köşe yazımla aktarmıştım. Şöhrete gereksinim duymayan mütevazi “Resolve Pioneer” römorkörü görevini başarıyla gerçekleştirerek, firmasınca konuşlandırıldığı “Dutch Harbor/Alaska-ABD” limanına döndü bile. Yeniden kendi başına yüzebilen “Maersk Eureka” ise seferine kaldığı noktadan devam ederek, 16 günlük bir gecikmeyle sorunsuz şekilde 6 Nisan Salı günü yerel saatle 08:43’de ABD’nin Long Beach terminaline demirledi.

msc-ariane.jpg“Kaltitesiz nitelikte yakıt” karabasanı deneyimleyen tek ticari denizcilik devi MAERSK değil elbette! Onun ezeli rakibi İsviçreli-İtalyan gemicilik şirketi MSC [Mediterranean Shipping Company]’ye ait “MSC Ariane” konteyner gemisinin başına da benzer bir olay geldi birkaç gün önce. Hem de yine tekinsiz Kuzey Pasifik Okyanusu'nda! ABD’nin Los Angeles limanına gitmek üzere 31 Mart Çarşamba günü yerel saatle 04:18’de Çin’in Xiamen limanından yola çıkan 143 521 grostonluk, 13 050 TEU kapasiteli, Panama bandıralı gemi 2 Nisan Cuma günü geçici bir güç kaybı yaşayarak durdu ve seferine devam edemedi. MSC tarafından geçtiğimiz 6 Nisan Salı günü yapılan resmi yazılı açıklamada, “ilgili geminin kötü kalitede yakıt nedeniyle önemli sayılabilecek bir ana motor arızasıyla karşı karşıya kaldığı ve 5 Nisan Pazartesi gün bitiminden önce bir römorkör tarafından onarım amacıyla Japonya’nın Wakayama limanına doğru çekilmeye başlandığı” belirtildi. “Wakayama” limanının gemi tamiri açısından sınırlı kapasiteye sahip olduğu bilindiğinden, ticari denizcilik uzmanlarına göre “MSC Ariane”ın arızası çok ciddi olmasa gerek! “Maersk Eureka” gibi onarımını açık denizde beklemedeyken gerçekleştiremeyecek olan 2012 yapımı, 366 metre boyundaki geminin normalde 24 Nisan günü Los Angeles’a varması gerekiyordu. Her iki benzer gemi arızası olayı, geçen senenin sonlarından bu yana büyük konteyner gemilerinin trans-pasifik ticaretini ilgilendiren ve çoğunlukla denizde önemli boyutta kargo kayıplarını içeren, sürekli artış gösteren sorunlar listesini daha da kabarttı tabii ki!

Bu satırları yazdığım 8 Nisan 2021 Perşembe sabahı Türkiye saatiyle 01:30 sularında, “MSC Ariane” gemisini var gücüyle “Wakayama” limanına doğru çeken römorkörün adı sanı hakkında, internette MSC firması tarafından beyan edilmiş herhangi bir veri mevcut değil. Ben, Ege kıyı şeridinde daha fazla aksiyonsuz beklemeden, o römorkörün SHIN CHOU MARU olduğu savından yola çıkarak; ilgilenen LOJİPORT okuyucularıyla aşağıda ona ait başlıca özellikleri tek tek paylaşmaya karar verdim. SHIN CHOU MARU isimli deniz taşıtı kardeşimde ısrarcı olmamın nedenine gelince. MSC’nin vurguladığı, gemisine yardım-destek amacıyla gelmek üzere 3 Nisan Cumartesi günü ya da gecesi “Yokosuka” limanından kayıtlara göre ayrılıp da, Kuzey Pasifiğe yönelmiş başka bir römorkör yok da ondan!  O takdirde ne yapıyoruz? Eğer hazırsanız, haydi ayrılıp rıhtımdan açılıyoruz enginlere!

fukada.jpgGemi adı: M/V Shin Chou Maru

Gemi tipi: Açık deniz römorkörü/Destek-Kurtarma gemisi

Durumu: Aktif

Bandırası: Japon

Bağlama limanı: Tokyo [Japonya]

Sahibi: FUKADA Salvage & Marine Works Co Ltd [Osaka/Japonya]

İşleticisi: FUKADA Salvage & Marine Works [Osaka/Japonya]

Gros tonilatosu: 2474

Boyu: 71 metre

Genişliği: 16 metre

Ana motor gücü: 7500 BG

Ana motor tipi: Dizel

Çekme kuvveti: 110 ton

Maksimum hızı: Saatte yaklaşık 13 deniz mili

Yapım yılı: 2003

Yapım yeri: Niigata Shipbuilding & Repair Inc. [Niigata/Japonya]

Maksimum personel kapasitesi: 64 kişi

Son ayrıldığı liman: Yokosuka [Japonya] / 3 Nisan Cumartesi, yerel saatle 21:38

Tahmini varış noktası: Wakayama limanı (Japonya) / 8 Nisan Perşembe, yerel saatle 13:00

Seyir halinde son saptandığı bölge: Kuzey Pasifik Okyanusu [5 Nisan gün ortasından itibaren, arızalı “MSC Ariane” gemisini tamir edilebilmesi için “Wakayama” limanına çekme görevini başarıyla sürdürmekte]

Saptanan son seyir hızı: Saatte yaklaşık 2 deniz mili

Hizmet geçmişindeki en kayda değer görevi: Bu gemi, Japon ticari denizcilik camiasında yeterince tanınmakta. Bununla birlikte, şimdiye kadar gerçekleştirdiği en kayda değer görevi sanırım, arızalanan “MSC Ariane”ı Kuzey Pasifiğin ortasından emniyetle tamir için “Wakayama” limanına kadar başarılı şekilde çekmesi olacak!

fukada2.jpgBen, bu seferki güncel haber hamlemi de internet ortamında gerçekleştirdiğim detaylı bir araştırma neticesinde SHIN CHOU MARU römorkörü adına yapmış bulunuyorum. Söz konusu amatör denizyolu hafiyecilik eylemimde adını andığım deniz taşıtı, MSC şirketinin en yakın ve donanımlı limana çekilmek üzere Kuzey Pasifik’te yardım-destek bekleyen yük gemisi [MSC Ariane] için görevlendirdiği açık deniz römorkörü olabilir mi acaba? Eğer öyle ise ne mutlu bana! Yok, eğer öyle değilse o vakit “sağlık olsun” ve gerek titiz LOJİPORT yayın ekibi gerekse de dikkatli LOJİPORT okurları şimdiden kusuruma bakmasın lütfen! Bu arada, bugünkü yazımı noktalamadan önce, becerikli ve çalışkan SHIN CHOU MARU’nun MSC Ariane’ı sağ salim “Wakayama” rıhtımlarından birine teslim etme görevini takiben tekrar “Yokosuka” limanına döneceğini de belirtmeliyim.

Verimli günler ve gelecek yazımda yine bu sütunda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 2359 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.