Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Gerçekten de “Semper Paratus!”

Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik Teşkilatı (İngilizce: United States Coast Guard/USGC) ilk temeli 4 Ağustos 1790’da atılmış, bugünkü statüsüne ise 28 Ocak 1915’te ulaşmış bir askeri kurumdur [Birleşik Devletler’de her yıl 4 Ağustos “Sahil Güvenlik Günü” olarak kutlanılmaktadır]. USGC barış zamanında ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olup, savaş zamanında ise ABD Deniz Kuvvetleri’nin komutası altına girmektedir [Bu yüzden USCG, Amerikan günlük konuşma dilinde kimi askeri ve sivil çevrelerde “DONANMA’NIN MÜTEVAZİ KÜÇÜK KARDEŞİ” şeklinde anılabilmektedir]. Mottosu/Özlü sözü, latince “SEMPER PARATUS [Türkçesi “DAİMA HAZIR”] olan, merkezi “Washington, DC”de bulunan prestijli ve popüler örgüte ait toplam 3 gemi geçtiğimiz günlerde ender görülen bir askeri denizcilik olayında [Sahil Güvenlik gemilerinin Atlantiği aşması] başrol oynadılar. USGC filosunun en büyük, güçlü ve hızlı gemilerinden 8 yaşındaki “USCGC Hamilton,” 2 adet küçük boyutta fakat süratli saldırısavar hücum gemisi eşliğinde [Henüz 5 aylık “USCGC Charles Moulthrope” ve 3 aylık “USCGC Robert Goldman”] farklı görevleri gerçekleştirmek için denize açıldı. “USCGC Hamilton,” Avrupa’daki yakın zamanda gerçekleşecek kapsamlı bir NATO deniz tatbikatında gerek Amerikan 6’ncı Filosu gerekse de müttefik donanma gemilerine devriye desteği sağlayacak. Diğer iki “Sahil Güvenlik” gemisi ise kısa ikmal molaları verdikten sonra Amerikan 5’inci Filosu komutası altındaki yeni görev noktaları olan Bahreyn Krallığı’nın başkenti Manama limanına doğru yollarına devam edecekler.

sahil-guvenlik.pngTümü de saatte maksimum 28 deniz mili sürat yapabilen gemilerin seferlerine başladıkları liman Porto Riko’nun başşehri San Juan, zaman ise 1 Nisan Perşembe günü yerel saatle 09:08 idi. Gemilerden “Uyanık Nöbetçi” resmi lakaplı, “Legend” sınıfına dahil “USCGC Hamilton” adını Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki ilk Hazine Bakanı ve ülkedeki hem mali sistemin hem de Sahil Güvenlik Teşkilatı’nın kurucusu olan Bay Alexander Hamilton (1757-1804)’dan almıştır. Charleston (South Carolina) bağlama limanlı geminin Ekim 2013’teki “isim annesi” ise USCG emekli amirallerinden Bay Robert Joseph Papp Jr.’ın eşi Bayan Linda Kapral Papp’dır. Şu anki komutanı Kaptan Timothy Cronin olan 127 metre boyundaki, 18 metre genişliğindeki, 4500 grostonluk, 4 güverteli; yaklaşık 50 000 beygir gücüne sahip 111-148 kişilik mürettebat kapasiteli geminin USCG filosunda halen 8 tane de ikizi mevcut (Siparişi verilen yeni ikizlerinden birinin [“USCGC Calhoun”] yapımı sürüyor). Geminin ayrıca 2 adet “MH-65C Dolphin” arama-kurtarma helikopterini arka güvertesinde konuşlandırabilme özelliği bulunmakta. Aralıksız 12 000 deniz mili (yaklaşık 22 000 km) yol alabilen “USCGC Hamilton”u inşa eden ise ABD’nin en büyük savaş gemisi yapımcısı şirket özelliğini taşıyan “Huntington Ingalls Industries” ın Pascagoula (Mississippi) kentindeki “Ingalls Shipbuilding” tersanesi. Kuşkusuz “USCGC Hamilton, “USCGC Charles Moulthrope” ve “USCGC Robert Goldman”ın bir tür “Atlantik geçişli gövde gösterisi”  biçiminde de yorumlanabilecek bu ortak seferi, Birleşik Amerika’nın çıkarlarını yurt içi ve dışında koruma konusunda uzun ve devingen bir geçmişi olan “Sahil Güvenlik” açısından bir hayli önemli. Ne de olsa, tecrübeli teşkilat senelerdir küresel erişimini gitgide genişleterek Amerikan Donanması’nın devasa gölgesinden bir nebze sıyrılabilmeyi hiç düşlemiyor değil!  

sahil-guvenlik2.jpgABD Donanması ve ABD Sahil Güvenlik Örgütü birlikte eyleme geçtiğinde, Amerikan kıyılarından uzak denizlere uzanan geniş bir alanda hem ülke hem de müttefik devlet çıkarlarını gözetmek bakımından caydırıcılıkla yaptırım yeteneği yüksek bir müşterek güç meydana getiriyor elbette. Bu bağlamda, 2008 yılından itibaren hizmete sokulan iddialı bir programın parçası olarak “USCGC Hamilton”u da içine alan “Legend” sınıfı “Sahil Güvenlik” gemilerine ciddi görevler düşüyor ve gelecekte de düşecek! Sözünü ettiğim çok nitelikli çağdaş gemiler çevre koruması, arama ve kurtarma, balıkçılık sektöründeki uygulamaların kontrolü, liman güvenliği, terörle mücadele, kolluk kuvveti görevi, uyuşturucu yasağı denetimi, savunma operasyonlarına ve donanma faaliyetlerine aktif destek de dahil olmak üzere USCG’nin armasını ağartmak üzere inşa edilmişler âdeta!

sahil-guvenlik4.jpg20 Ocak 2021 Çarşamba gününden itibaren Beyaz Saray’ın (ve Liberal Dünya’nın) yeni kaptanı [46’ncı Amerikan Başkanı] olarak görevine başlayan 79 yaşındaki Joe Biden’ın da, tıpkı kendisinden önce 2000’li yıllarda görev yapmış diğer başkanlar gibi, engin denizlerdeki temel misyonu askeri gözlemcilere göre öyle pek fazla değişmeyecek!  Diğer bir deyişle Başkan Biden’da, ABD’nin erişimci askeri gücünü Avrupa ve Ortadoğu’ya taşıyan ilgili en son üç gemili Atlantik geçişi benzeri aktivitelerle şu farkındalık yaratma yanlısı mesajı gezegen geneline sıklıkla veriyor olacak: “Konu askeri denizcilik olduğunda, ABD’nin kendi varlığına karşı göz ardı edil(e)meyecek bir stratejik tehdit şeklinde algıladığı ilk rakip ülke Çin Halk Cumhuriyeti, ikincisi de Rusya Federasyonu’dur!”

sahil-guvenlik3.jpgAlımlı ve çevik “USCGC Hamilton” ile sevimli ve atik iki sefer arkadaşının şu sıralarda (yani 6 Nisan 2021 sabahı erken saatlerde) Atlantik/Atlas Okyanusu geçişlerini tamamlamış olarak, Napoli’deki NATO Üssü’ne ulaşmak üzere Akdeniz’de sakince seyrettiklerini tahmin ediyorum [Yanılıyorsam, bu satırları okuyanlar kusuruma bakmasınlar lütfen) Diğer yandan, eğer yazımın başlarında değindiğim söz konusu NATO Avrupa kanadı deniz tatbikatında görev alacaklar ise, değerli Donanmamız’ın ilgili gemileriyle tüm personelini/mensuplarını da şimdiden içtenlikle selamlamak ve kendilerine özgeci vazifelerinde kolaylıklar dilemek istiyorum.

Verimli günler ve gelecek yazımda yine bu sütunda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 2201 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.