DKV ve Frachtbox’a “kadın eli” değince…

Sizlere Alman ve İsviçre orijinli iki firmadan söz edeceğim. Ortak özellikleri, ikisinin de kaptan köşkünde kadınların oturuyor olması. İkisi de artık adı konkordatolarla sık sık anılan lojistik sektöründe ezber bozan işlere imza atıyor.  

Deniz Çokcoş Sezer

Deniz Hanım’ı işi uluslararası lojistik olan herkes tanır.  Oysa  sektörün büyük çoğunluğu Alman DKV Euro Service, 10 yıl önce Türkiye’de faaliyet göstermeye karar verdiğinde ne firmadan, ne de o günlerde “hayal satmak” olarak açıklanabilecek bir işi yapmaya çalışan Deniz Çokcoş Sezer’den haberdarlardı. Çünkü, geleneklerine şimdiye göre daha sıkı sıkıya bağlı bir sektöre farklı bir ürünü pazarlaması gerekiyordu.  Şoföre veriyorlardı “harcırah” adı altında bir miktar para, o da yurtdışında yaptığı akaryakıt alımı, otoban geçiş ücreti gibi tüm harcamaları bu para üzerinden yapıyordu. Oysa Deniz Hanım, elinde tuttuğu DKV Card’ı göstererek, “Artık nakit paraya ihtiyacınız yok. Avrupa’da birçok noktada işlemlerinizi bununla yapabilir, böylece kayıt dışı kalmadığınız gibi, yaptığınız harcamayı da öteleyebilirsiniz” diyordu.

dsc7682.jpg

Bakın o günleri hangi sözlerle anlatıyor Deniz Çokcoş Sezer:

“10 sene önce ‘Ben limiti bu kadar yüksek bir kartı şoförüme vermem’ deniyordu. Biz ilk Türkiye’de faaliyete başlamadan önce Almanya’da 26 günlük bir eğitimden geçtik. Orada müşterilerden almamız gereken evrakları anlattıklarında “Bu işi yapamayacağım” izlenimine kapıldım. Bu kadar formu Türk nakliyecisine doldurup imzalatmak imkansız bir durum gibi geliyordu. Ama şirkete para kazandırıyor ve maliyetleri düşürüyorsunuz, böyle olunca da tüm prosedürler aşılabiliyor.”

Günümüzde artık uluslararası nakliyecilerin tamamına yakını kart kullanımını benimsedi. Deniz Çokcoş Sezer de, firmadaki 10. yılında Alman DKV Euro Service Ülke Müdürü olarak tacını taktı.

tulin-dogan.jpg

Tülin Doğan

İkinci başarılı kadının adı Tülin Doğan, o da İsviçreli Frachtbox firmasını temsil ediyor. Tülin Hanım’ın çıkışı aslında çok yeni ama aldığı yola ve geldiği noktaya bakıldığında tam bir başarı öyküsü.

Frachtbox, yük sahibi ve nakliyeciyi online platformda buluşturan bir portal. Şirketin bugün 1.5 milyar kullanıcıya ulaşma kapasitesi bulunuyor. Merkezi İsviçre’den sonra ilk ofisini Türkiye’de açan Frachtbox’un Almanya ve İspanya ofisleri de kuruluş aşamasında. Fransa ve İtalya ise şimdilik Tülin Doğan’ın başında bulunduğu  İstanbul’dan yönetilecek.

Tülin Hanım, daha henüz görevinde 1. yılı doldurmadan LKW Walter, Rhenus Gmbh, Gruber, Dallmaco Gmbh, Geodis, DSV, Ekol, Arkas , Fevzi Gandur, CH Robinson, Solmaz, Sertrans, Kılıç Group, Dinçer, CDA, Üniversal, Reibel, SunLog, IGL , Efe Project, Çobantur-Boltaş gibi sektörün önde gelen firmalarını portföyüne almayı başardı. Tülin Doğan’ın bu başarısı, bizzat şahit olduğum inanılmaz çalışkanlığının yanı sıra, Frachtbox’un lojistik firmalarının bu günlerde en büyük sorunu olan “dönüş yükü”ne çare olacak bir altyapıya sahip olmasından da kaynaklanıyor. Tülin Doğan’ın kaptanlığındaki Frachtbox, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde ‘Yılın Lojistik Çözümleri Şirketi’ seçildi.

İki başarılı Türk kadınını kutluyor, sektörümüz başta olmak üzere toplumun her katmanında yer alan kadın sayısı arttığında ülkemizin daha güzel günler göreceğine inanıyorum.

Saygılarımla.

Bu yazı toplam 4364 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.