Düşünen Adam: Eyüp Bartık

Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık’ı ilk olarak, nakliyecilerin karadan denize inme öyküsünün ilk yılları olan 2 binlerin başında Hamburg’ta tanımıştım. Aslında bugünlerde 60’ıncı yaşına doğru ilerleyen Bartık, minyon yapısı ve hep gülen yüzüyle o günlerde bir lise öğrencisi izlenimi vermişti bana. Oysa o görünenin ardında neler saklıymış; sonradan her öğrendiğimde biraz daha hayrete düşecektim.

Bir insan hayal edin: Bu düşünce şu an bence külliyen değişse de, o yıllarda sıradan bir meslek sayılan “kamyonculuk” işi yapıyor. Ama piyasaya öyle ezber bozan bir şekilde giriyor ki, bence şapka çıkarmak lazım. Eyüp Bartık, babasından devraldığı nakliyecilik işini yerelden uluslararası boyuta taşırken, iş hayatında nasıl ilerleyeceğinin ipuçlarını vererek yola koyuluyor.

eyup-logistics-dusunen-adam-tir.jpgİlk icraatı, uluslararası karayollarında dolaşan Eyüp Lojistik treylerlerine Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in “Düşünen Adam” heykelinin figürünü yerleştirmek oluyor. Şimdi siz düşünün lütfen! Bir Fransız vatandaşısınız, Paris caddelerinde bir Türk TIR’ı görüyorsunuz ve üzerinde dev bir “Düşünen Adam” figürü var. Şaşkınlık ve gururu aynı anda yaşamaz mısınız?

Evet, aslında Eyüp Bartık o simgeyi boşuna seçmemişti. Çünkü Bartık, özellikle iş yaşamındaki tüm icraatlarını Rodin’in simge eserindeki edayla yapmakta. Onunla her konuştuğumda yeni bir projesini öğreniyor ve şaşkınlıkla karışık bir hayranlıkla dinliyorum.

Örneğin, bir konuşmamızda Gaziantep’teki öğrencilerin yurt sorunundan söz etmişti. Sonradan öğreniyorum ki, özellikle üniversitelere yakın birçok inşaat girişiminde bulunmuş ve şu an yüzlerce öğrenci o pırıl pırıl evlerden çıkıp gitmekte okullarına.

eyup-bartik.webpNakliyecilikten GTO Başkanlığı’na

Dışarıdan öyle görünmese de, iddialı bir kişiliğe sahip Eyüp Bartık; istiyor ve alıyor.

Bunun en tipik örneği 2013 yılında girdiği ve Başkan olarak çıktığı Gaziantep Ticaret Odası seçimleri… Uluslararası bir nakliyeci, “Ben hem sektörümün sorunlarını daha geniş platformlara taşıyacağım, hem de doğduğum şehir Gaziantep’in ticarette hak ettiği yeri alması için çaba göstereceğim” diyerek Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, ardından TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi oluyordu.

Başarılara taç gerek

Yaptıkları, Eyüp Bartık'ı 2006 yılında Ernst & Young Türkiyede yılın girişimcisi finalistliğine, 2007 yılında Hızlı Balık Ödülleri Lojistik Türkiye Birinciliğine, 2012 yılında Ekovitrin Yılın Genç İşadamı finalistliğine taşırken 2012 yılında IRU (Dünya Karayolu Taşımacıları Birliği) Yılın Yöneticisi Ödülü’ne ulaştırıyordu.

eyup-bartik-oregon-001.jpgUstalık Projesi Oregon

Bizce Eyüp Bartık’ın en büyük projesi; çıkış noktası, nakliyeciye transit teminat hizmetleri ve T1 çözümleri sunmak amacıyla kurulan Oregon’dur. Oregon, her ne kadar bir teminat sistemi olarak kurulsa da, bugünlerde sistemden kazandıkları gelirin gücüyle her yıl ortak sayısı artan dev bir nakliyeci işbirliğine dönüşüyor. Başta lojistik köyler olmak üzere, ortak satın almalar, araç paylaşımları, teknoloji transferi gibi birçok proje var Oregon’un çantasında. Kuruluşundan bu yana takipçisi olduğumuz Oregon’un katlanarak büyüdüğüne şahit olanlardanız. Gaziantep’te doğan ve her şehirde en az 40 nakliyeci birleştiğinde hüviyet kazanan oluşum Hatay, Mersin, Kayseri ve Konya’nın katılımıyla 5 ilde faaliyet gösteriyor.

Eyüp Bartık, Oregon’u şu sözlerle tanımlıyor: “Aslında bu birleşme sermaye, ya da güç birliği anlamına gelecek bir yapı değil. Tek bir şirket altında toplanmayacağız. Şehirlerarası birleşme, bir iş birliği projesi olacak. Herkes kendi iş hayatına devam edecek. Yapılacak olan yükü, aracı kapsayan bir paylaşım bölüşmesi. Bütün derdimiz, sektör kârının yine sektör paydaşlarının cebinde kalması. Aslında yaptığımız kısmen bir kooperatif yapılanması. Ama kooperatiflerdeki tehlike hep bir başkan ve hep bir yönetimin olması. Yani, dernek yapısından çok da farklı değil. Ön planda hep oy kaygısı olacak. Oy kaygısı olunca da, sektörün bir yere gitmediğini deneyimlerle yaşadık. Canı kendinin olan bir kişi, sorumluluk üstlenmeli ve o biz olmaya talibiz. Biz, ortaklarımız adına pazarlık yapacağız. Sonra da alacağı ürünün finansmanını sağlayacağız. Bir ticari kaygınız olmayınca, olur”

Lojistik sektörü, Eyüp Bartık örneğinde olduğu gibi vizyon sahibi kişilerin boy gösterdiği bir arena olmayı hak ediyor. İnanıyoruz ki, sektörümüzde daha nice Bartık’lar var. Enerjimizin yettiği ve kalemimizin mürekkebi olduğu sürece onları tanıtmaya devam edeceğiz.

Saygılarımla.

Bu yazı toplam 2854 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum