Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Göteborg’da Ne(ler) Var?

* Göteborg’da, Stockholm'den sonra İsveç'in ikinci büyük şehri olma unvanı var (Kendisi ayrıca İskandinavya’nın dördüncü büyük kenti olur).

* Göteborg’un güzel yazgısında, İsveç'in Kuzey Denizi'ne bakan batı kıyısındaki Kattegat Körfezi'nde, Göta Alv Irmağı ile Göta Kanalı'nın denizle buluştuğu noktada konuşlanmış olmak gibi âdeta  eşsiz bir durum var.

foto-galeri.gif

* Göteborg’un neredeyse ortasından geçen ve onu iki yakalı bir kente dönüştüren “Göta Alv Irmağı”nın üzerinde görkemli “Alvsborg Köprüsü”var. 1966 yılında hizmete açılan köprü 933 metre uzunluğunda.

* Göteborg’da, Stockholm neyse de, azıcık Malmö’nün gölgesinde kalmışlık var!

* Göteborg’un halen 4 tane meşhur lakabı var: “Küçük Londra”-“Gbg”-“Yeni Amsterdam”-“İsveç’in Ön Yüzü”.

* Göteborg’un çevresinde gezginlerce keşfedilmeyi bekleyen mücevherimsi 20’den fazla ada var, çünkü Göteborg aynı zamanda bir tür takımadalar şehri.

* Göteborg’da, tıpkı Hollandalı “kanka”sı Amsterdam gibi kanallar, uzun caddeler, dört mevsim temiz ve serin bir hava, bol yeşillik ve de çoğunun yüzü gülen huzurlu insanlar var! Kentin öğrenci ağırlıklı genç nüfusu (özellikle Göteborg Üniversitesi’nin 38 000’i aşkın öğrencisi) ona hiç şüphesiz özel bir dinamizm de kazandırmış.

* Göteborg’da yaşayan, içten davranışları ve iyi mizah anlayışlarıyla tanınmış, kültür düzeyi yüksek, sarışın, açık renk tenli, mavi gözlü, alımlı ve boylu poslu genç kızlarla kadınlar var [Ancak hemen her gelişmiş ülkedeki hemcinsleri gibi onlar da genelde yakışıklı, atletik yapılı ve şık giyimli erkeklerin arkadaşlıklarını yeğlediklerinden, bendeniz yine hava aldım!].

* Göteborg’un genlerinde hem şık bir metropol, hem de havalı bir liman kenti olmak var. Burası gerçekten de masalsı ve ışıltılı bir atmosfere sahip. Liman demişken, Göteborg liman kompleksi hem yolcu gemilerine (kruvaziyerler ve feribotlar) hem de yük gemilerine (konteyner gemileri, RoRo’lar, tankerler vb.) rahatlıkla ev sahipliği yapabilecek dev bir olanaklar toplamına sahip. İskandinav ülkelerindeki (yani İsveç-Norveç-Danimarka) en büyük liman olan kompleksin demiryolu bağlantısı da bulunmakta.

* Göteborg’da İsveç’in gerek gastronomi, gerekse de festival başkenti kabul edilmek gibi ayrıcalıklı bir özellik var!

* Göteborg’da hemen her cüzdana uygun, pek çok harika otel, lokanta, bistro ve kafe var. Göteborg’daki restoranların önemli bir bölümünün mutfağı İsveç en meşhur şeflerinden bazılarına emanet.

* Göteborg’daki pastanelerde, tıpkı diğer İsveç şehirlerindekiler gibi, nefis çörekler (tarçınlı, kuru üzümlü) ve yaş pastalar var. Fakat söz konusu pastanelerde bir de adına “Semla” denilen kremalı bir hamurlu hafif tatlı var ki bence kendisi Fransızların efsanevi “Choux à la crème”inin en ciddi rakibi olmaya aday.                                                                                                                                                                                     

* Göteborg’da yoğun çalışma temposuna karşın, günde en az 3 kez “fika” yani çörek eşliğinde kahve veya çay molası verme alışkanlığı var. Göteborg’un da desteğiyle İsveçliler dünyada en bol kahve tüketen ülkeler sıralamasında, Finlandiya-Norveç-İzlanda-Danimarka-Hollanda’nın ardından 6’ncılık koltuğuna oturmuş durumdalar.

* Göteborg’da sayısız park ve bahçe var. İçlerinde özellikle botanik bahçesi ve gül bahçesi ön plana çıkmakta.

* Göteborg şehri ve civarında yüzülebilecek sayısız doğal ya da yapay plaj var.

* Göteborg’un 97 km güneyinde “Falkenberg” adlı bir tatil beldesi var ve buradaki sahil şeridi “İsveç Rivierası” olarak biliniyor.

* Göteborg’da, şehir merkezine aşırı uzak olmayan ve muhtemelen İsveç’teki benzerleri arasında en muhteşemi sayılabilecek bedava ama rezervasyon gerektiren bir sauna var.

* Göteborg yakınlarında, dünyaca ünlü otomobil firması “Volvo Cars Group” şirketinin büyük bir üretim tesisiyle genel merkezi var.

* Göteborg’un hayli hareketli toplu taşıma ağında tramvaylar, otobüsler, banliyö trenleri ve vapurları var [Modern tramvayların yanı sıra kentte zaman zaman nostaljik tramvaylara da rastlamak mümkün. Tramvayların tümü gök mavisi ve bulut beyazı renklerine boyalı. Tramvaylar dışında, kent içi ulaşımında kullanılan ve tramvay mavisine yakın renge boyalı körüksüz, 2 körüklü ve 3 körüklü otobüsler var (Ayrıca turistleri keyifli şehir turuna çıkaran, fıstık yeşiline boyalı iki katlı otobüsleri de unutmamalı!). Şehrin banliyö trenleri ise açık gri ve koyu sarıya boyalı. Banliyö vapurlarına da tramvayların mavi ve beyazı egemen]. Başkent Stockholm’e göre daha küçük bir şehir olduğundan, Göteborg’da şimdilik metro sistemi yok.

* Göteborg konuşabilse, bize “Bırakın yahu şu tramvayı, otobüsü, bisikleti bir kenara da, beni en rahat yürüyüş ayakkabılarınızı giymiş olarak, ağır ağır ve doya doya keşfe çıkın” deme olasılığı var.

* Göteborg’un çok sayıda müzesi içinde oldukça zengin koleksiyonuyla dikkatleri çeken, sanat müzesi, Volvo Müzesi, tramvay müzesi, kapalı alanda büyük bir denizcilik müzesi ve onunla iç içe kocaman bir akvaryumu var. Ancak denizcilik müzesi ve akvaryum geçtiğimiz eylül ayından 2021 yılına dek sürecek yoğun bir bakım evresine girdiklerinden, halihazırda ziyarete açık değiller. Göteborg’un “Maritiman” adı altında 15 müze gemiden oluşan bir tür açık hava denizcilik etkinliği de var.

* Göteborg’da her sene eylül ayının son haftasında 4 gün süren popüler bir kitap fuarı var ki, 1985’ten beri devamlı düzenleniyor.

* Göteborg’daki “Scandinavium Arena”da 28 Haziran 2019 Cuma akşamı “kadim edebiyat ustalarım” arasında ilk sıraları paylaşan isimlerden Nobel ödüllü şair, şarkıcı ve müzisyen Bob Dylan’ın grubuyla birlikte vereceği bir konser var!

* Göteborg’da İskandinavya’nın en büyük eğlence parkı var ve adı “Liseberg”.

* Göteborg’da İskandinavya’nın en büyük stadyumu olan 43 000 kişilik “Ullevi Stadyumu” var. Kenti 16 takımlı İsveç 1. liginde temsil eden futbol kulübünün adı “IFK Göteborg” ve şu an 11’inci sırada bulunuyor. Spor otoritelerine göre, ilgili takım bu yıl zor bir sezon geçirmekte.

* Göteborg Landvetter Havalimanı ile İstanbul Atatürk Havalimanı arasında Türk Hava Yolları’nın aktarmasız uçuşları var. Seferler şu anda pazartesi ve çarşamba günleri karşılıklı tek uçuş, diğer günlerde ise, karşılıklı iki uçuş şeklinde gerçekleştirilmekte. Ortalama yolculuk süresi 3 saat 30 dakika.

* Göteborg ile İstanbul arasında tabii ki saat farkı var (Şimdi saatiniz kaçı gösteriyorsa, Göteborg’da onun 2 saat gerisi söz konusu).

* Göteborg’da, bu yazıya son şeklinin verildiği sırada, orta şiddette esen rüzgâr ve nemli soğuk eşliğinde hafif bir kar yağışı var. Isı ise 0°C.

* Göteborg’da daha başka ne(ler) var derseniz, bir de ekte kimilerinizin ilgisini çekeceğini düşündüğüm ve LOJİPORT yayın ekibinin desteğiyle hazırladığım “Foto Galeri” var!

Keyifli seyirler, verimli günler ve gelecek pazarki yazımda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 2106 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.