Selçuk Onur
U.N Ro-Ro, “Yılın Golü”nü attı
DFDS Akdeniz İş Birimi’ne bağlı U.N. Ro-Ro, Noel Bayramı’nı erken kutladı. En önemli rakibi Alternative Ro-Ro’nun Trieste hattından çekilmesini sağlayarak önemli bir başarıya imza atan şirket, İtalya hattında artık en büyük pay sahibi konumuna ulaştı.
Türkiye ekonomisinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bir süredir işleri pek de yolunda gitmeyen Ekol Lojistik, çıkışı yan kuruluşu Alternative Ro-Ro’ya farklı bir ivme kazandırmakta buldu. Kulislerde Alternative Ro-Ro’nun satılacağı ayyuka çıkmışken; Ekol Lojistik’in ezber bozan işlere imza atan patronu Ahmet Musul, hem iki firmanın da kazanacağı, hem de krizi sona erdiren bir hamle yaptı. Buna göre, Alternative Taşımacılık A.Ş, bünyesinde bulunan PAQIZE, QEZBAN, HATCHE VE MELEQ gemileri (yurt dışında kullanılmak üzere) farklı operatörlere kiralama ya da satış yapma yoluyla değerlendirilecek. Elde kalan ve şirket bünyesinde kiralık olarak bulunan AYSHE ve FADIQ gemileri ise Çeşme (izmir) ve Sete (Fransa) Limanları arasında Perşembe ve Pazar günleri karşılıklı seferlerine devam edecekti.
Anlaşmanın diğer bir boyutu da, Ro-Ro limanı olarak tasarlanan ve şu an ülkemizdeki en modern Ro-Ro limanı olarak faaliyet gösteren Yalova Limanı da, U.N Ro-Ro’nun kullanımına terk ediliyordu.
İKİ TARAF DA KAZANDI
Büyük resme bakmak gerekirse, herkesin kazandığını söylemek pek de yanlış olmaz. Anlaşmalar neticesinde Ekol Lojistik, bir süredir yaşadığı nakit sıkışıklığına son vermiş oldu. Çünkü, limanın kullanım hakkı; satışa çıkarılan gemilerin running cost'larının sona erecek olması. İthalat yüklerinin sıfıra yaklaşan seviyelerde gitmesiyle gemi kapasitelerinin düşmesi gibi tüm olumsuzluklar ortadan kalktı. Yanı sıra, görece daha bakir sayılan Fransa hattında büyüme şansını kullanabilir.
U.N Ro-Ro’ya gelince;
Öncelikle en büyük rakip artık yok. Ro-Ro’nun var oluş sebebi olan Trieste hattında artık o ne derse o olacak. Yeni inşa edilen Yalova Limanı ile liman kapasiteleri maksimum seviyeye ulaşacak. Operasyonlar daha hızlı ve daha verimli olacak. U.N Ro-Ro gemilerinin Yalova'ya uğramasıyla İstanbul ve civarındaki çok sayıda müşteriye de ulaşılacak.
KULİSLER
Birkaç nakliyeci ile son gelişmeleri konuştum. İlk edindiğim izlenim, hemen hemen tamamının kendilerini "Bıçağın altına yatan koyun" gibi görmeleriydi. Her geçen gün daha çok konkordatolarla adı anılan sektörün, Ro-Ro navlunlarındaki artışlar nedeniyle daha da zora girmemesini diliyorlardı.
Öte yandan, işbirliği anlaşması diye lanse edilen girişimin,aslında bir işbirliğinden çok, "hakim güç konumuna ulaşan U.N Ro-Ro'yu, Rekabet Kurulu'ndan gelebilecek hamleleri önlemek adına yapılan bir satışı gizleme" olduğunun da kulislerde konuşulduğunu anımsatalım.
Diğer bir konu da Yalova Ro-Ro Limanı ile ilgili duyumlardı.Edindiğim bilgilere göre limanın uzun süreli kullanım hakkını alan (Rakam da var ama kafa karıştırmamak adına yazmıyorum) U.N Ro-Ro, 2019 başlarında dünyada şimdiye kadar inşa edilen 450 treyler kapasiteli en büyük Ro-Ro'ları filoya katacak. İşte o gemiler için, şu an işlettikleri Pendik Limanı'nın draftı uygun değil. Trieste seferlerini Yalova Limanı'ndan yapacak olan şirket, o arada Pendik Limanı'nın da draftını artırmak ve bazı bölgeleri rehabilite etmek için çalışacak.
İki güzide şirketimizin yaptığı bu anlaşmanın düşünülenin aksine, nakliyeci dostlarımıza daha ekonomik ve daha hızlı koşullarda hizmet imkanı getireceğini umuyor; Ekol Lojistik, DFDS ve ülkemiz için hayırlar getirmesini diliyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.