Lojistik, gençlerin fikirlerini bekliyor

Lojistik veya lojistik ile ilgili bölümlerde eğitim gören öğrencilerin daha ilk yıllarında, akıllarında olan ilk soru; Mezun olunca hemen iş bulabilecek miyim? Oluyor.

Arkadaşlar, nedir bu telaşınız?

Türkiye’de, Tıp Fakülteleri dışında, okul bitiminde iş garantisi olan hangi bölüm var bana söyler misiniz?

Öğrenim hayatınızın ilk yıllarında derslere adapte olup, okulunuzu en iyi şekilde bitirmek için gayret içinde olmak var iken, daha Bismillah bile demeden, iş kaygısı içine girmek, sizi 4 yıllık okul hayatınız süresince strese sokmaktan başka bir şeye yaramaz.

Her katıldığım seminer ve konferansta, öğrenci arkadaşlarıma söylediğim bir şey var. Üniversitede Lojistik bölümünü seçerek en iyi tercihlerden birini yaptınız. Lojistik hayattır ve bu hayat daha anne karnında başlar.

Albert Einstein diyor ki; “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa, insanoğlunun sadece 4 yıl ömrü kalır.”

Ben de diyorum ki, “Lojistik olmaz ise insan ömrü 3 gün sürer.”

 Arıların bile yaptığı lojistiktir!

Böyle önemli bir mesleğin genç neferleri olarak, lojistiği nasıl daha iyi noktalara götürebiliriz, inovasyonu lojistiğin tüm aksiyonları içinde nasıl ilerletebiliriz gibi düşünceler içerisinde olmaktansa, lojistiği sadece işe odaklı aksiyonmuş gibi görmek sizlere hiçbir şey kazandırmaz. Tabi ki okul bitiminde iş sahibi olmanız, para kazanmanız önemli. Lakin siz sadece üniversiteleri iş odaklı görüyorsanız ve okuduğunuz bölümün hakkını vermiyorsanız zaten iş bulmakta zorlanacaksınız.

Lojistikte Ütopya yoktur. Gelecek yıllarda şuan bulunduğunuz lojistik durumların, çok daha ileri boyutlarını yaşayacağız. Çok farklı bir lojistik göreceğiz. Dört tarafı denizler ile kaplı, Jeopolitik ve lojistik anlamda son derece önemli stratejik bir noktada bulunan güzel ülkemiz lojistik anlamda neden halen hak ettiği yerlere gelememiştir? Neden halen bizim milyar dolar ciro yapan lojistik şirketlerimiz yok? Neden halen teknoloji üretimde, depo teçhizatları anlamında dışa bağımlıyız? Neden ihracatçılarımız gümrüklerde bin bir türlü bürokrasi ile uğraşıyor? Tırlarımız neden halen kilometrelerce kuyruk beklemek zorunda kalıyor?

Sorulması gereken o kadar çok soru var ki. Benim zihni pak öğrenci arkadaşım, bu işleri çözersen sen çözersin. Teorini, pratiğin ile birleştir. Çok çalış. Üniversitede mezunuyum diye egolara kapılma. Gerekirse çık kamyon yükle. Sırtında koli taşı, depoda ürün topla.

Unutma, sen isteksiz olursan, ben isteksiz olursam bu lojistik, ülke lojistiği taşımacılıktan öteye gidemez. Katma değerli tüm işlemlerin kaymağını başka ülkeler yer. Uçsuz bucaksız ARGE’ler seni bekliyor.  Geliştir bunları. Geliştir ki sende geliş, ülke lojistiği de gelişsin. 

Bu yazı toplam 3405 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.