Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Şık, Anlamlı Ve Özgün Bir Jest!

Yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren “SkyTeam” adlı küresel sivil havacılık yolcu taşımacılığına ait ittifakın en önemli kurucusu kabul edilen Delta [Delta Air Lines], gerek Birleşik Amerika’nın gerekse de dünyanın 2’nci en büyük havayoludur (American Airlines’ın ardından). Mart 1925’de kurulup, ilk resmi seferlerine Haziran 1929’da başlayan şirketin genel merkezi Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki yeryüzünün en işlek havaalanı unvanına sahip “Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı” yakınındadır. Genel merkez binalarından hiç de uzak saylmayacak bir mesafede, Delta’nın 1995 yılında ziyarete açtığı kendi tarihinin kilit noktalarını yansıtan bir kapalı bir de açık nitelikte havacılık müzesi konuşlanmıştır. Filosunda halen yaş ortalaması 15.2 yıl olan farklı tiplerde toplam 914 adet yolcu jeti bulunan Delta, yeryüzünün 6 kıtasında 53 ülke ve 325 uçuş noktasına seferler düzenlemektedir. Kuzey Amerika’da filosunda Boeing 737 MAX tipi uçak olmayan ender havayolu şirketlerinden özelliğini taşıyan Delta’nın halihazırda 90.000’i aşkın personeli mevcuttur. Ülkemiz havalimanlarına direkt uçuş düzenlemeyen Delta, Ekim 2008’de bir başka önemli Amerikan havayolu şirketi olan Northwest Airlines’ın tamamını satın alarak, saflarına katmıştır.

delta-airlines.jpg

İşte bu deneyimli ve güvenilir havayolu kuruluşu, geride bıraktığımız şubat ayı başlarında filosundaki 100 adet Airbus A321-200 tipi uçaktan bir tanesinin gövde ve burun kısımlarına büyük bir özenle işlenmiş harika bir uygulamayı medya organları aracılığıyla tüm sektöre tanıttı. Söz konusu uygulamanın birinci ve en gösterişli bölümü, ilgili uçağın beyaz gövdesine kırmızı ve büyük harflerle yazılmış “THANK YOU (TEŞEKKÜRLER)” kelimesinden oluşuyor. Delta, bu kocaman sözcüğün her bir harfinin içine daha koyu bir kırmızı renkle 90.000 çalışanın adıyla soyadını sığdırmayı başarmış. Şık, anlamlı ve özgün bir jest şeklinde tanımlanabilecek uygulamanın ikinci ve son bölümü ise uçağın burnuna yakın kokpit pencereleri altındaki yine beyaz zemin üzerine bu defa tamamı büyük lacivert harflerle yazılmış “DEDICATED TO THE WORLD’S BEST EMPLOYEES AND CUSTOMERS (DÜNYANIN EN İYİ ÇALIŞANLARINA VE MÜŞTERİLERİNE ADANMIŞIR)" uzun cümlesinden meydana geliyor.

delta2.pngdelta-isimler.jpg

Yukarıdaki satırlarda belirttiğim uygulamanın hayata geçirilmesi, Delta’nın Atlanta’daki kendi matbaası ve teknik operasyonlar hangarının desteğiyle bir haftalık bir sürede ve 48 adet özel çıkartma panelinin kullanılmasıyla gerçekleştirilmiş. Şirketin tüm dünya genelindeki her kademeden çalışanlarına verdiği değerin güzel bir göstergesi olarak yorumlanabilecek uygulama, tam da koronavirüs [COVID-19] krizinin en olumsuz biçimde etkilediği sivil havacılık ve turizm sektörünün içinden çıkmaya çabaladığı hayli zor zamanlarda dikkatleri çekmekte gecikmedi ve tabii ki son derece olumlu geri bildirimler aldı. Delta’nın personeline duyduğu haklı minnettarlığını göstermedeki orijinal samimiyeti bu kadarla da kalmıyor. Amerikalı havayolu devi, son 5 yıldır aksatmadan devam ettirdiği kâr paylaşımı uygulamasını bu yıl da sürdürecek ve yıllık toplam kazancının 1.6 milyar dolarlık göz kamaştırıcı bir miktarını çalışanlarına dağıtacak. Sivil havacılık uzmanlarına göre bu uygulama, sektörden bağımsız biçimde, bir Amerikan şirketi için rekor niteliğinde. Aynı uzmanlar gerek kendi deneyimleri gerekse de meslektaş, tanış ve aile yakınlarından edindikleri görüşler doğrultusunda, Delta personelinin Kuzey Amerika’da neredeyse benzersiz bir pozitif profil yarattığını vurguluyorlar. Bir sivil havacılık uzmanı değil ama meraklısı olarak bence de Delta, her şirket kültürünün olmazsa olmazı bir özelliği eksiksizlikle özümseyip uygulamaya koymuş: “Şirketler ancak motive ve mutlu edilmiş çalışanları sayesinde yüksek müşteri memnuniyeti sağlayıp, istikrarlı bir büyüme-gelişme grafiği gösterebilirler!”

delta3.jpg

Günümüzdeki aktif biçimde kullanılan sloganı/mottosu, “Keep Climbing (Tırmanmaya Devam Edin)” olan Delta Air Lines, ilk kez 1959’da DC-8’ler ile başlattığı ve ilginç şekilde hiç Boeing 707 kullanmaksızın 21’inci yüzyıla ulaştırdığı örnek “Jet Çağı” serüveni çerçevesinde, personeliyle yolcularını şaşırtıcı ve memnun edici yeniliklerle tanıştırma konusundaki sükseli tırmanışını aksatmadan sürdüreceğe benziyor.

Verimli günler ve gelecek pazar yine bu sütunda görüşmek üzere.

 

Bu yazı toplam 2556 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum