Dr. Güntürk Üstün

Dr. Güntürk Üstün

Benzeri Bir Bolluk Bizim Limanların Rıhtımlarına!

Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin “Günışığı Eyaleti” lakaplı, en kalabalık üçüncü eyaleti Florida’nın başkenti değilse de, “Büyülü Kent” veya “Küçük Küba” olarak da anılan Miami, söz konusu eyaletin finans, ticaret, medya, turizm, eğlence, kültür, sanat ve eğitim açısından tartışmasız merkezi konumundadır. Öte yandan, her yıl yapılan tarafsız anketlerde sıklıkla gezegenimizin hem “en temiz,” hem de “en zengin” şehirleri arasında ilk sıraları kapan Miami’nin bu övgülere layık görülmesinde hiç kuşkusuz son derece önemli ve işlek bir liman kenti olmasının büyük rolü göz ardı edilemez!

Resmi adı “PortMiami” olan Miami Limanı [eski adıyla “Dante B. Fascell Port Of Miami”], Biscayne Körfezi’nde kurulmuş yapay bir ada konumundaki “Dodge Island”da yer almakta, yük ve kruvaziyer gemileri için 2 ayrı terminal bölgesi bulunmaktadır. Liman, günümüzdeki görünümüne kavuşmasına giden rotaya ilk kez 1966 senesinde yönlendirilmiş ve 1970’li yıllardan sonra süratle örnek bir gelişim-ilerleme grafiği kaydetmiştir. “PortMiami” yöneticilerine göre ticari gemilerin boyutu büyüdükçe, buna koşut olarak liman da büyümesini aksatmadan sürdürecektir.

port-of-miami.jpg

Yük limanı olarak, “Amerika kıtasını dünyanın geri kalanıyla denizden bağlayan kargo ağı kapısı” şeklinde adlandırılırken, özellikle son dört yılda yaptığı müthiş ataklarla kruvaziyer turizmi bağlamında da, “Dünyanın kruvaziyer başkenti/merkezi” unvanına sahip olmuştur. Gerçekten de rıhtımlarını 1 yıl boyunca ziyaret eden kruvaziyer gemisi ve yolcu sayısı bakımından Miami şu an için rakipsizdir ve rakipsizliğini koruyabilmek adına kruvaziyer terminal binası sayılarını artırma kararı almıştır. Sadece geçen sene kruvaziyer terminalinden geçen yolcu sayısı 5.340.559 kişi, aynı sürede rıhtımlarına yanaşıp-ayrılan toplam yolcu gemisi sayısı da 1185’tir (22 farklı şirkete ait). Söz konusu 22 kruvaziyer şirketinden tam 9 tanesinin [Carnival Cruise Lines-Norwegian Cruise Line-Royal Caribbean International-Celebrity Cruises-Oceania Cruises-Regent Seven Seas Cruises-Victory Cruise Lines-Azamara Cruises-FRS Carribean] genel merkezi Miami liman sahası yakınlarındadır. Halen Miami rıhtımlarını bağlama limanı olarak kullanan kruvaziyer gemi adedi de 55’tir. Bu gemilerle yıl boyunca Miami’den sabit aralıklarla Bahamalar, Karayipler ve Meksika kıyılarına seferler düzenlenmekte, 8 adet kruvaziyer terminal binası sayesinde liman aynı anda 8 devasa kruvaziyerin yolcu indirip-bindirme işlemine olanak tanıyabilmektedir.

Tropik iklimin şemsiyesi altında gevşemek yerine devamlı yüksek performansla çalışan “PortMiami” ayrıca 324.000’den fazla kişiye iş imkânı sağlamakta ve her yıl Birleşik Devletler ekonomisine en az 41 milyar dolarlık katkıda bulunmaktadır. 2017 senesinde kargo terminalinin rıhtımlarını ziyaret eden değişik tipteki toplam yük gemisi sayısı 1002 olarak bildirilmiştir. Özellikle konteyner ve RoRo gemisi trafiği açısından ABD’nin Panama Kanalı’na en yakın limanı olması “PortMiami”nin benzersiz niteliklerinden biridir. Limandan sırasıyla en çok Kuzey-Güney Amerika, Karayipler, Asya, Avrupa ve Akdeniz limanlarına düzenli biçimde karşılıklı yük gemisi seferleri yapılmaktadır. Aynı anda standart boyutta 22 konteyner gemisinin elleçleme işlemlerinin mümkün kılınabildiği demiryolu bağlantılı limanın, intermodal taşımacılığa yatkınlığından ötürü doklarından gelip geçen konteyner ünitesi sayısı da yıldan yıla artış göstermektedir.

Bu denli yoğun bir yük ve yolcu gemisi trafiğiyle iç içe Miami limanındaki kılavuzluk hizmetini “Biscay Bay Pilots”, römorkaj hizmetini ise “Kirby Corporation” ve “P&L Towing And Transportation Inc.” adlı kuruluşlar üstlenmiştir. Gerektiğinde, Birleşik Devletler Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bot ve korvetler de Miami liman başkanlığına destek vermektedirler.

Yavaş yavaş bu haftaki köşe yazımı noktalamaya hazırlanırken, 2017 yılı mart ayında Birleşik Amerika'nın Fort Lauderdale şehrindeki Seatrade Cruise Global Fuarı’nda törenle düzenlenen uluslararası bir anlaşmayla İzmir Alsancak Limanı ile Miami Limanı’nın “kardeş liman” olduklarını da tüm okuyucularıma anımsatmak isterim. Söz konusu uluslararası kardeş liman anlaşmasına göre, İzmir Alsancak Limanı ile Miami Limanı yük ve kruvaziyer operasyonlarıyla ilgili olarak karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacak ve birbirlerinin gemicilik etkinliklerini öncelikli şekilde destekleyecekler.

Verimli günler ve gelecek pazarki yazımda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 1554 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.