Koç Üniversitesi Hastanesi’nde by pass olmak

Bu köşede zaman zaman denizcilik-lojistiğin dışında yazılar da yazılır. İşte bu da onlardan biri. Yanlış bilinen doğrular ve aynı zamanda birer dost olarak gördüğüm okurlarımı uyarmak için yazılmıştır.

Geçen hafta hiçbir belirti olmadığı halde gittiğim Koç Üniversitesi Hastanesi’nde 4 damarımı değiştirerek ayrıldım. Amacım, yıllardır kullandığım tansiyon ilacımın değişmesi gerekip gerekmediğini öğrenmekti. Tahliller ve ultrasonun ardından tansiyon takibi için göğsümde bir holter cihazıyla ayrıldım. Ertesi gün de cihazı teslim edip, ultrason , EKG ve efor testine girdim. Bir sonraki gün doktorumun karşısındaydım. Her şey düzgün görünüyordu. Ta ki, efor testine bakana kadar “pozitif” dedi. Ben de içimden “tabi ki pozitif olacak, testinizi sonuna kadar tamamladım” diyordum. Ardından şöyle devam etti: “Pozitif bizim için hiç de iyi bir şey değildir. Kuvvetle muhtemel tıkalı damarlarınız varmış gibi duruyor, anjiyo yapmamız gerekecek.”

İKİ ÜNİVERSİTE HASTANESİ ARASINDAKİ FARK

Durumun vahametini hala kavrayamamıştım. Koç’ta anjiyo ücreti bütçem için biraz pahalı gelince başka bir üniversite hastanesi Beykent Üniversite hastanesini seçmiştim. Evet bütçeye uygundu gerçekten, doktora muayene oldum “ertesi gün gelin anjiyo yapalım” dediler. Ertesi gün gittiğimde birkaç saat içinde anjiyo için odaya aldılar. Beni muayene eden doktor lütfedip içeri dahi girmemişti. Anjiyo yapılan yerde ben dahil 5 kişiydik ve yalnızca maskeli olan bendim. Diğerleri bırakın steril giysiler giymeyi normal kıyafetlerle içerdeydiler. Yan odada bir telaş, girişler çıkışlar hızlanmıştı. Sonra eşim yanıma geldi, “hadi gidiyoruz ben seni bunlara emanet edemem” dedi.

Meğer ana damarım %100 tıkalı iki damarım da ona yakın tıkalıymış. Fakat tıkalı olan ana damara stent takmak, damar sertleştiğinden çok zor olacakmış. Önce bir balon yapacak, açılmazsa ikinci, o da açılmazsa bir üçüncü yapılıp ardından stent takmayı deneyeceklermiş. Bunun da bilimsel izahını yapmak yerine her balonun maliyetini ve stent fiyatını açıklayarak aktarmışlar eşime.

Günlerden Cuma, haftasonuna girmişiz ve her an gelebilecek bir kriz ile dünyayı terk etme riski taşıyordum. Kızım, daha önce varis ameliyatımı gerçekleştiren Dr. Yılmaz Zorman’a ulaşmış. “Keşke daha önce arasaydınız hemen burayı organize ederdim, önümüzde kritik iki gün var. En ufak bir belirtide en yakın yere, olmazsa hastanemize acilden giriş yapın” demiş. Neyse korkulan olmadı. Pazartesi sabahın 8’inde hastaneye bizim için erkenden gelen hocamız ile buluştuk. Dr. Zorman, Stentin hiç de doğru bir tercih olmayacağını çünkü en az 4 damarımın değişmesi gerektiğini bunu da ancak by pass ameliyatıyla gerçekleştirebileceklerini çok net bir şekilde söyledi bizlere.

Fiyat, bütçemizi oldukça aşıyor ama sağolsunlar basın kartım ve Yılmaz Zorman’ın şahsi girişimiyle orta noktada buluşup o gün hastanedeki odamıza yerleştik. Tüm gün tetkikler yapıldı. Ertesi gün öğle saatlerinde ameliyata girdim. Ayıldığımda zaman gece yarısına yaklaşmıştı. Sekiz saati aşan bir operasyonla 4 damarım değişmişti.

ATAR DAMAR FARKI ve AMELİYAT SONRASI BAKIMIN ÖNEMİ

Ben de dahil halk arasında bacakta bir damar olduğu, hekimlerin by pass ameliyatlarında o damarı kullandığı söylenir. Oysa istenen ve doğru olan bu değilmiş. Kan akış hızı kalbe en uygun olan atar damarlarmış. Bacakta by pass için kullanıldığı söylenen damar ise toplar damar olup daha yavaş bir akış hızına sahipmiş. Üstelik bacaktan alınıp yapılan operasyonlarda iyileşme süresi çok daha meşakkatli ve uzun oluyor. Bende de kolumdan ve göğsümden alınan damarlarla operasyon tamamlanmış.

Gerçekten artık by pass ameliyatları peynir ekmek yer gibi yapılır olmuş. Hemen her hastanede başarıyla gerçekleştiriliyor. İyileşme hızı ve kalitesi ameliyat sonrası özenli yürütülürse mümkün olabiliyor. Bu konuda başta adı süper kahraman ismine çok benzeyen DR. ZORMAN olmak üzere Koç Üniversitesi hastanesine hassasiyetleri için teşekkür etmem gerekir. Bana o kadar iyi baktılar ki, 1 hafta tamamlanmadan taburcu edilmiş ve kendi işlerimi kendim yapabilir hale gelmiştim.

Sözün özü, vücudunuzdan gelen işaretleri iyi okuyun ve seçimlerinizi doğru yapın. Saygılarımla.

Bu yazı toplam 3510 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.