Sabri Ergenecoşar
ÇİN ve ABD TİCARET SAVAŞI ve TÜRKİYE
Çin hükümeti ile ABD başkanı arasında ki Ticaret savaşları, ABD başkanı ile masaya oturan Kuzey Kore liderinin masadan eli boş kalkmaları gibi sıcak gündem haberlerinin arkasında kalan gerçek ise Dünya liderliğine oynayan Çin ile Dünya lideri pozisyonundaki ABD arasında ki güç savaşları,
Çin’in “Bir Kuşak Bir yol “projesi kapsamında yatırımlarına hız verdiği bilinmekte,2013 yılında duyurulan bu proje kapsamında birçok ülke ile anlaşma sağlayan Çin yönetimi ılımlı bir hareketle birçok ülkeye yardım etmekte (kredi vermekte), yol, köprü vb kamu ihaleleri kendi firmalarına yaptırmakta veya ortak olmakta,
Peki Afrika bölgelerine son 10 yıldır yatırım yapan Çin acaba ABD’nin Marshall planına benzer bir taktik mi yürütüyor?
Genel olarak bu söylem doğru değil, bunun birkaç sebebi var ama Çin’in burada yaptığı niş pazarlar ve 3. Dünya ülkelerine kendi çıkarları doğrultusunda abilik yaparak, sağlam adımlarla politikalarını uygulayacak zemin hazırlamaktır.
ABD ile arasında şu sıra çok gündem de olan Ticaret savaşlarının arkasında ki gerçek acaba Çin’in yapmış olduğu bölge yatırımlarının fazla olması mı?
Bu sorunun cevapları arasında bölgesel yatırım yok ama bir gerçek var ki oda iki ülkenin birbirlerine göbek bağı ile bağlı olmaları, iki tarafta bir anda göbek bağını kesemez ancak kendi çıkarları için bu ticaret savaşları devam edecek çünkü ülkeler artık kendi ekonomilerini canlandırmanın ve küresel güç olmanın peşinde, küresel güç demişken Çin’in ileri ki yıllarda ABD’nin koltuğunu almak için bir cabası olur mu bilemem ama çok sinsi bir şekilde bu koltuğa doğru yaklaştığı da görülmekte.
Dünya bu sorulara her gün cevap ararken biz ülkemizde ki yanlış politikalar sonucunda gelinen son nokta olan “Tanzim satışı” çadırlarına veya bedava çay ve kek alabileceğimiz Millet Park’larının nerelerde kurulacağına odaklanıyoruz.
Dünya’nın gündeminde olan bu konular Türkiye’yi hiç mi yakından etkilemiyor acaba?
Türkiye bu güç savaşlarında bir taraf tutacak mı bunu zamanla göreceğiz ama şu unutulmamalıdır ki ne ABD nede Çin ile tam bir müttefik değiliz. ABD ile ulus çıkarlarımız doğrultusunda hareket ediyorken, Çin i halen tam olarak tanımaya ve anlamaya yönelik bir çalışma içinde değiliz. Bazı Üniversite ve sivil toplum kuruluşlarında Çin ile ilgili eğitim tabi ki verilmekte ama maalesef ki o eğitimlerde gazete haberlerinin bir tık üstüne çıkamamaktadır.
İki boksörün çalıştığı spor salonunda ki ring’ in ortasında duran kum torbası gibiyiz. İki boksör kendi aralarında güç gösterisi yaparken bunu dışardan izlemek yerine yanlışlıkla hep ringin ortasında buluyoruz. Ringin ortasında durmamız da bizi mutlu etmiyor hep bir pazarlık içindeyiz boksörlerle, sanki ringin dışından olay ve süreçleri çok iyi yönetebiliyoruz da ringin ortasından çok daha iyisini yapabilecekmiş gibiyiz ama genelde ringin ortasında ki kum torbası olarak yumrukları hep biz yiyoruz ya da her zaman ki gibi yumruklar bizi teğet geçiyor.
Sabri ERGENEÇOŞAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.